Τη συγκρότηση ομάδας εργασίας η οποία θα κληθεί μέχρι το τέλος του έτους να παρουσιάσει την πρότασή της για την επέκταση του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, με αντικείμενο την επίλυση του κτιριακού προβλήματος των Δικαστηρίων της πόλης.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ Τσιάρας, αναγνώρισε το μεγάλο κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη στη Θεσσαλονίκη και διαβεβαίωσε ότι οποιαδήποτε επιλογή αποφασιστεί θα είναι με την «απόλυτα σύμφωνη γνώμη όλων των φορέων της πόλης». Όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανάμεσα σε «αρκετές προτάσεις» που “βρίσκονται στο τραπέζι» είναι αυτή την αξιοποίησης του κτιρίου του ΙΚΑ Πύλης Αξιού, το οποίο γειτνιάζει με το Δικαστικό Μέγαρο και αποτελεί την πάγια πρόταση των δικηγόρων της πόλης προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των δικαστικών υπηρεσιών.
Η πρόταση όμως αυτή έχει συναντήσει κατά καιρούς αντιδράσεις από εκπροσώπους των υγειονομικών υπηρεσιών και γι’ αυτό το λόγο ο κ. Τσιάρας, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η πρόθεσή μας δεν είναι να λύσουμε ένα πρόβλημα και να δημιουργήσουμε ένα άλλο μεγαλύτερο». «Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα από την πλευρά της κυβέρνησης» πρόσθεσε, καθησυχάζοντας τους φορείς και όλους τους εμπλεκόμενους. «Προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε ποιοτικά των χώρο της Δικαιοσύνης και αν υπάρξει οποιαδήποτε επιλογή ταυτόχρονα θα αναβαθμίζει και την παροχή των ιατρικών υπηρεσιών, αλλά και τον ρόλο όλων των διοικητικών μονάδων που στεγάζονται εκεί» σημείωσε.
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας, που συμμετείχε στη σύσκεψη, εμφανίστηκε διαλλακτικός στο ενδεχόμενο παραχώρησης του κτιρίου του ΙΚΑ «Πύλη Αξιού», αρκεί, όπως είπε, «να διασφαλίζεται πρωτίστως η δημόσια υγεία και η εξυπηρέτηση των πολιτών οι οποίοι σήμερα στο κτίριο της Πύλης Αξίου βρίσκουν μια καλή υγειονομική δομή που πρέπει να παραμείνει και να μην διαλυθεί»ε. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι είναι κάθετα αντίθετος στην οποιαδήποτε παραχώρηση αυτού του κτιρίου (σ.σ. στο κτίριο του ΙΚΑ στεγάζονται το ΚΕΠΑ, διοικητικές υπηρεσίες, ιατρεία, ιατρικά εργαστήρια κ.ά) «εάν προηγουμένως δεν βρεθεί ανάλογο κτίριο στην περιοχή το οποίο θα μπορούσε να στεγάσει με καλύτερο τρόπο τις υγειονομικές δομές».
Την ικανοποίησή του για την παραπάνω εξέλιξη εξέφρασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας, ο οποίος δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή το κτιριακό «βρίσκεται περισσότερο από ποτέ πιο κοντά στη λύση του». «Συνοδεύεται», όπως πρόσθεσε, «με αντίστοιχη εξεύρεση για την αναβάθμιση και των υγειονομικών υπηρεσιών», ενώ διευκρίνισε πως σε καμία περίπτωση δεν τίθεται θέμα αντιπαράθεσης με τις υγειονομικές υπηρεσίες.
Για «ιστορία χαμένων ευκαιριών» έκανε λόγο ο υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου, αναφερόμενος στις λύσεις που διατυπώθηκαν κατά καιρούς για την αντιμετώπιση του κτιριακού προβλήματος των Δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης. Θύμισε, μάλιστα, τα σχέδια για την πλατεία Δικαστηρίων «που σκάφτηκε (…) αλλά βρέθηκαν αρχαία και σωστά έμεινε αρχαιολογικός χώρος», αλλά και για την ανέγερση κτιρίου στο λιμάνι που θα συνέδεε το σημερινό κτίριο με υπέργεια γέφυρα.
Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος, καθώς, όπως σημείωσε, στην αρχή της σύσκεψης «η σημερινή εικόνα του Δικαστικού Μεγάρου δεν περιποιεί τιμή στη Θεσσαλονίκη». Μίλησε για λύση που θα πρέπει να προέλθει μέσα από διάλογο, ικανοποιώντας όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, «με υπευθυνότητα και σοβαρότητα», «χωρίς μικροψυχία, μικροπολιτικά συμφέροντα και τακτικισμούς».
«Η δημοτική αρχή θέλει αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους χώρους της Δικαιοσύνης και της Υγείας» είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος φέρεται να εισηγήθηκε την πρόταση (που τελικά έγινε δεκτή) για τη συγκρότηση της παραπάνω ομάδας εργασίας, ενώ στάθηκε στην προοπτική αναβάθμισης της δυτικής εισόδου της Θεσσαλονίκης.
Από την πλευρά της η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, χαρακτήρισε ως επιβεβλημένη την ανάγκη βελτίωσης των εγκαταστάσεων της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι εφόσον η επιτροπή εργασίας καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις αυτές να κοστολογηθούν και να γίνουν πράξη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης η επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου, προϊστάμενοι διευθύνσεων των Δικαστηρίων και της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης, εκπρόσωπος των δικαστικών υπαλλήλων της πόλης, κ.ά.
Πηγή βίντεο: grtimes.gr