Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, Πάνο Σκουρλέτη και βουλευτές του κόμματος, βρέθηκαν το πρωί στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού, όπου παρακολούθησε τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Παρών ήταν και ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και βουλευτής του Die Linke, Γκρέγκορ Γκίζι.
Η ημέρα παρουσίας της αντιπροσωπείας των βουλευτών δεν ήταν τυχαία, καθώς έγινε ανήμερα της επετείου της απελευθέρωσης της Αθήνας από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής το 1944.
Ο κ. Σκουρλέτης μαζί με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, Σία Αναγνωστοπούλου, Θοδωρή Δρίτσα, Γιώργο Κυρίτση, Νίκο Μανιό, Ελένη Σταματάκη και Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, έφτασαν λίγο μετά τις 9:00, ενώ ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς λίγη ώρα αργότερα.
Σε δηλώσεις του, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι δεν μπορούν να ξεχαστούν οι αγώνες του ελληνικού λαού κατά του φασισμού. «Ο φασισμός, ο ναζισμός, υπήρξε ό,τι πιο αποτρόπαιο γνώρισε η ανθρωπότητα στη σύγχρονη ιστορία της. Είμαστε, όμως, εδώ, έξω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής για να στείλουμε ένα μήνυμα, πρώτα απ’ όλα πως δεν ξεχνάμε τους αγώνες του ελληνικού λαού ενάντια στον ναζισμό, αλλά ταυτόχρονα να πούμε και να διεκδικήσουμε την καταδίκη των σύγχρονων απογόνων αυτών των αποτρόπαιων ιδεών. Διεκδικούμε την πολιτική τους απομόνωση και την καταδίκη τής εγκληματικής της δραστηριότητας» σημείωσε.
«Είναι μαζί μας ο Γκρέγκορι Γκίζι, εκπροσωπώντας τη γερμανική Αριστερά, θέλοντας να στείλουμε ένα μήνυμα ότι τους λαούς τούς ενώνει ο αγώνας για την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα μεγάλα ιδανικά της κοινωνικής απελευθέρωσης» εξήγησε ο κ. Σκουρλέτης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σε ερώτηση εάν θα πρέπει η δίκη της Χρυσής Αυγής να επιταχυνθεί, ο ίδιος απάντησε: «Η πολιτεία οφείλει να κάνει ό,τι επιβάλλεται για να έχουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα την ολοκλήρωση της δίκης. Είναι μια δικαίωση για τον Παύλο Φύσσα, για την οικογένειά του αλλά είναι και μια απαίτηση του δημοκρατικού λαού» τόνισε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, από την πλευρά του, τόνισε: «Είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Αθήνα, χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ την ημέρα που είναι και η επέτειος της απελευθέρωσης από τους ναζί το 1944. Διαπιστώνω ότι σε όλον τον κόσμο υπάρχουν τάσεις προς τη Δεξιά. Τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη. Για αυτό, λοιπόν, η Αριστερά καλείται να προσελκύσει το ενδιαφέρον των ανθρώπων και να το αναζωογόνησει, ώστε να δράσουν κατά των δεσποτικών καθεστώτων, αυτό είναι και το δικό μας καθήκον».
«Αυτό, βεβαίως, δεν μπορούμε να το πετύχουμε μόνοι μας» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας πως «χρειαζόμαστε σε αυτήν την πορεία να μας υποστηρίξουν και άλλα κόμματα, και τα ΜΜΕ, οι τέχνες, οι επιστήμες, τα συνδικάτα και η Εκκλησία. Ξέρω ότι όταν κάτι δεν μας αρέσει δεν μπορούμε παρά να προσπαθήσουμε κάτι εναντίον του. Ενάντια στις πολιτικές πεποιθήσεις δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι.
Όταν όμως αυτές συνδυάζονται με εγκλήματα πρέπει να κάνουμε όποιες ενέργειες μπορούμε για να το καταπολεμήσουμε αυτό», επισήμανε ο κ. Γκίζι. «Βλέπουμε στην Ευρώπη ότι ο φασισμός σηκώνει και πάλι το κεφάλι του και εγώ ως Γερμανός αισθάνομαι το ιδιαίτερο χρέος να κάνω το οτιδήποτε μπορώ ενάντια σε αυτό» υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στο θέμα της δίκης, ο πρόεδρος του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς είπε πως μία τέτοια δίκη πρέπει να πραγματοποιείται σύμφωνα με τις αρχές του κράτους δικαίου και δεν θα πρέπει να παραβιάζεται -σε καμία περίπτωση- ο νόμος, «ωστόσο θα μπορούσε να επιταχυνθεί».
Ερωτηθείς για τις γερμανικές αποζημιώσεις απάντησε: «Εφόσον μετά το 1960 και τα τελευταία χρόνια έχουμε βρει μία λύση για όλους εκείνους που ως αιχμάλωτοι πολέμου εστάλησαν σε καταναγκαστικά έργα στη Γερμανία, τότε τίποτα δεν μας εμποδίζει να βρούμε μία λύση για τα θύματα και τους οικείους των θυμάτων εδώ πέρα».
Σε ό,τι αφορά το κατοχικό δάνειο, ο κ. Γκίζι τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για ένα δάνειο, «καθώς οι ίδιοι οι ναζί πλήρωσαν δυόμιση δόσεις, άρα, λοιπόν, αν δεν το αναγνώριζαν και αυτοί οι ίδιοι ως δάνειο δεν θα είχαν κάνει αυτές τις καταβολές».