Απέρριψε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας την προσφυγή δύο Σύρων κατά της απέλασης τους με το σκεπτικό ότι η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα για εκείνους. Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο με δυο αποφάσεις του (2347 και 2348/2017) απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των δύο Σύρων που ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου οι οποίες είχαν πει «όχι» στα αιτήματα τους να τους αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα και να τους παρασχεθεί άσυλο.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν πως η Τουρκία είναι ασφαλής χώρα όταν δεν υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής βλάβης (όπως είναι να υποστούν βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία) για τους πρόσφυγες που πρόκειται να επαναπροωθηθούν στην γείτονα. Όπως αναφέρεται στην απόφαση ο νόμος 4375/2016 προβλέπει ότι οι Ελληνικές αρχές απορρίπτουν αίτηση διεθνούς προστασίας ως απαράδεκτη εάν κρίνουν ότι μια χώρα συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα για τον αιτούντα άσυλο.
Κατά τις διατάξεις του άρθρου 56 του νόμου 4375/2016 μια χώρα θεωρείται ασφαλής τρίτη χώρα για ένα συγκεκριμένο πρόσφυγα όταν πληρούνται σωρευτικά τα κριτήρια του εν λόγω νόμου, η «συνδρομή των οποίων εξετάζεται ανά περίπτωση και για κάθε αιτούντα χωριστά». Επιπλέον, στο σκεπτικό τους οι δικαστές τονίζουν ότι η Τουρκία έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Γενεύης, επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η γείτονα χώρα έχουν συμφωνήσει κοινό σχέδιο δράσης για τη στήριξη των Σύρων υπηκόων που απολαύουν διεθνούς προστασίας.
Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι Σύροι έχουν σύνδεσμο στην Τουρκία καθώς βρίσκεται εκεί η οικογένεια τους και συγγενείς τους.