Αποφάσεις της δικαιοσύνης που ανοίγουν το δρόμο της διεκδίκησης μπαίνουν στο μικροσκόπιο των παιδιών τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών που δεν θα καταφέρουν να εισαχθούν φέτος σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, καθώς και στη Σχολή Ανθυπυραγών λόγω νομοθετικών διατάξεων που περικόπτουν τα προνόμια που απολάμβαναν.
Με απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 1481/1984 που θεσπίζουν ευεργέτημα υπέρ των παιδιών πολυτέκνων για την εισαγωγή τους στις αστυνομικές σχολές σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των θέσεων, καθώς και το ευεργέτημα υπέρ των τέκνων τριτέκνων οικογενειών για την εισαγωγή τους στις ίδιες σχολές, σε ποσοστό 4%.
Άλλη απόφαση του Εφετείου κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις του Π.Δ. 53/1989 που θεσπίζουν ευεργέτημα υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών για την εισαγωγή τους στη Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής σε ποσοστό 10% επί του συνόλου των θέσεων.
Το σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρει πως «η αντισυνταγματικότητα της επίμαχης διάταξης συνίσταται στο ότι ο νόμος 1481/1984, προβλέποντας θέσεις καταλαμβανόμενες μόνο από υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του πολύτεκνου ή του τρίτεκνου, έρχεται σε αντίθεση προς στις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικότερα, η εισαγωγή στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών της ΕΛΑΣ με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά».
Δικηγόρος των επίμαχων υποθέσεων ήταν ο Πέτρος Αγγελάκης, ο οποίος αναφέρει πως Δικαστήριο καταλήγει καλώντας τη Διοίκηση να αναμορφώσει τους πίνακες επιτυχόντων της γενικής σειράς με την προσθήκη των θέσεων που καλύφθηκαν από τέκνα πολυτέκνων και τριτέκνων.
Το 2014-2015 εκδόθηκαν και άλλες αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι διατάξεις του νόμου 3648/2008 που θεσπίζει το ευεργέτημα υπέρ των τέκνων πολυτέκνων και τριτέκνων οικογενειών της καθ’ υπέρβασης εισαγωγής τους στις στρατιωτικές σχολές σε ποσοστό 35%.
Επιπλέον, η Ολομέλεια του ΣτΕ (αποφάσεις 986-988/2014) έκρινε αντισυνταγματικές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Διαμαντοπούλου (νόμος 3966/2011), βάσει του οποίου συστήνονταν θέσεις στα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι. μόνο για υποψήφιους που ηταν παιδιά τέκνα πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας.