Σπείρα που εξαπατούσε πολίτες σε αγοραπωλησίες οχημάτων, μηχανημάτων και εμπορευμάτων, εξαρθρώθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Παιανίας σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βορειανατολικής Αττικής.
Ειδικότερα, συνελήφθησαν, στον Ασπρόπυργο και το Βραχάτι Κορινθίας, έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, τρία μέλη της σπείρας, εκ των οποίων δύο Ελληνες 45 και 27 ετών, καθώς και ένας 45χρονος αλλοδαπός. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, συνελήφθησαν δύο άτομα για παράβαση του νόμου περί όπλων.
Σημειώνεται, ότι για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ένας 26χρονος, ο οποίος είναι φυλακισμένος για παρόμοια αδικήματα, καθώς και άλλοι τέσσερις, ως συνεργοί τους.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι δράστες είχαν συστήσει τη σπείρα από τον Νοέμβριο του 2016, ενώ ως προς τον τρόπο δράσης ακολουθούσαν δύο μεθόδους: Είτε έρχονταν σε απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία στις περιπτώσεις όπου οι παθόντες ασκούσαν εμπορική δραστηριότητα, είτε επικοινωνούσαν μαζί τους μέσω ιστοσελίδας αγγελιών στις περιπτώσεις που πολίτες είχαν αναρτήσει αγγελία πώλησης οχημάτων, μηχανημάτων ή εργαλείων.
Ύστερα από τη συμφωνία για μία αγοραπωλησία έστελναν πλαστά παραστατικά τραπεζών με την υποτιθέμενη κατάθεση των χρημάτων και στη συνέχεια έπειθαν τα θύματά τους να αποστείλουν τα προϊόντα ή μηχανήματα, είτε απευθείας, είτε μέσω μεταφορικών εταιρειών. Ως τόπο παράδοσης όριζαν συνήθως ιδιωτικό χώρο στάθμευσης φορτηγών στον Ασπρόπυργο. Όσον αφορά την παραλαβή των εμπορευμάτων γινόταν από υπαλλήλους του χώρου, ώστε να μην υπάρχει οπτική επαφή με το θύμα και να είναι αδύνατη η αναγνώριση των δραστών σε περίπτωση αποκάλυψης της απάτης.
Ακόμη ένα χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας των δραστών ήταν το γεγονός ότι φρόντιζαν ώστε οι συναλλαγές στα αποδεικτικά να έχουν ημερομηνία στο τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να μεσολαβεί η τραπεζική αργία του Σαββατοκύριακου και να δικαιολογούν την καθυστερημένη εμφάνιση των χρημάτων στον λογαριασμό του θύματος. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν ως στοιχεία καταθέτη υπαρκτά στοιχεία τρίτων προσώπων-εταιρειών.
Στην κατοχή των μελών της σπείρας, καθώς και στις κατ’ οίκον έρευνες, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος εγγράφων (παραστατικά, αποδείξεις, τιμολόγια), ηλεκτρονικοί υπολογιστές, δύο κυνηγετικά όπλα και πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim.
Έως τώρα έχουν εξιχνιαστεί δεκαπέντε περιπτώσεις απάτης, με την αξία των αφαιρεθέντων εμπορευμάτων και μηχανημάτων να ξεπερνάει τις 90.000 ευρώ, ενώ διερευνάται η εμπλοκή τους και σε πλήθος άλλων παρόμοιων περιπτώσεων.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον ανακριτή.