Την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης εξέφρασαν φορείς, κατά τη διάρκεια σύσκεψης, που διοργάνωσε το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (Ε.ΣΥ.Ν.) – παράρτημα Θεσσαλονίκης.

Το Ε.ΣΥ.Ν. – Θεσσαλονίκης μαζί με εκπροσώπους φορέων από το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) – Ιθάκη, το Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΠΕΘΕΑ) «Αργώ» και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, αντιτάχθηκαν στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης, που αναμένεται να φέρει, όπως επισήμαναν -μέσα στις αρχές του νέου χρόνου- το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο σύστημα υγείας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ζήτησαν επίσης, την ενίσχυση των φορέων απεξάρτησης σ’όλους τους τομείς, ενώ αντέδρασαν στην αξιολόγηση των θεραπευτικών προγραμμάτων με τη σχέση κόστους – οφέλους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ε.ΣΥ.Ν.- Θεσσαλονίκης, Ηλία Κονδύλη, η κυβέρνηση επιδιώκει να παραχωρήσει δικαίωμα-άδεια λειτουργίας μονάδων απεξάρτησης και στις ιδιωτικές κλινικές της χώρας, οι οποίες μάλιστα, όπως είπε, θα επιδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και οποιαδήποτε άλλη πηγή εσόδων του Δημοσίου.

Από την πλευρά του, ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΠΕΘΕΑ «Αργώ», Παναγιώτης Γεωργάκας, αναρωτήθηκε αν τα προτεινόμενα μέτρα θα βοηθήσουν ουσιαστικά και τόνισε ότι ειδικό βάρος πρέπει να δοθεί σε τομείς που δεν έχουν προσεχτεί ιδιαίτερα, όπως η ένταξη απεξαρτημένων ατόμων στην κοινωνία και στην εργασία.

Την ανησυχία του για το πολυνομοσχέδιο στο χώρο της υγείας εξέφρασε το μέλος του ΚΕΘΕΑ – Ιθάκη, Θανάσης Τσιούμπας, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΕΘΕΑ, σε θέματα υποχρηματοδότησης και έλλειψης προσωπικού. Αντίθετος στη νομιμοποίηση των ιδιωτικών κέντρων απεξάρτησης, που ήδη υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, εμφανίστηκε και ο συντονιστής Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας του ΑΠΘ, Σωτήρης Λαϊνάς.