Το Σάββατο, 17 Ιουνίου 2023, είχαμε δημοσιεύσει βίντεο που «απεικόνιζε μετανάστες να κάθονται ασφυκτικά ο ένας δίπλα στον άλλον» λίγο πριν το μοιραίο ναυάγιο της Πύλου. Το βίντεο, όπως ενημερώνουν τα Ελληνικά Hoaxes δεν προέρχεται από το συγκεκριμένο αλιευτικό.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με τα ellinikahoaxes.gr, ευρεία διάδοση γνώρισε στον ηλεκτρονικό τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια σειρά βίντεο που προβλήθηκαν αρχικά σε ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού ως «ντοκουμέντα» από το αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Πύλου στα μέσα Ιουνίου 2023, ενόσω το σκάφος ταξίδευε. Πρόκειται για άσχετα βίντεο, που έχουν ληφθεί σε άλλα σκάφη με μετανάστες που έφτασαν στην Ιταλία στα τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου 2023.

Το βίντεο προέρχεται στις περιπτώσεις περιπτώσεις από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της 17/06/2023 στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, και είναι το εξής:

Από το ναυάγιο που συνέβη σε απόσταση 47 ν.μ. ανοιχτά της Πύλου, έχουν διασωθεί 104 αλλοδαποί και έχουν ανασυρθεί 82 σοροί, σύμφωνα με το ελληνικό Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ). To αλιευτικό σκάφος, στο οποίο επέβαινε μη διασταυρωμένος αριθμός προσφύγων και μεταναστών, βυθίστηκε τις πρωινές ώρες της 14ης Ιουνίου 2023. Έχει αναφερθεί ότι ταξίδευε τουλάχιστον 4 ή 5 ημέρες.

Για το σκάφος που βυθίστηκε δόθηκαν στη δημοσιότητα οι εξής φωτογραφίες:

Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής Frontex έχει επίσης δημοσιοποιήσει βίντεο από εναέριο μέσο επιτήρησης που κατέγραψε το σκάφος στις 13 Ιουλίου 2023:

Αναζητώντας την προέλευση των διαφορετικών αποσπασμάτων βίντεο που προβλήθηκαν στην τηλεόραση, τα Ελληνικά Hoaxes αναφέρουν ότι έχουν αναδημοσιευθεί από τον χρήστη του TikTok @usmanbatti261, που αυτοπροσδιορίζεται ως Πακιστανός που εργάζεται σε μπαρ στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη.

Με βάση τα αναφερόμενα ονόματα χρηστών, τα Ελληνικά Hoaxes εντώπισαν ότι το πρώτο από αυτά έχει αναρτηθεί στις 30 Μαΐου 2023, δηλαδή ελήφθη το αργότερο δύο εβδομάδες πριν το ναυάγιο της Πύλου, από τον χρήστη @balikhan870, που αυτοπροσδιορίζεται ως Πακιστανός που διαμένει στην Ιταλία, με όνομα Bilal Javed.

Ο ίδιος χρήστης, είχε αναρτήσει στις 27 Μαΐου 2023 ένα άλλο βίντεο από το εσωτερικό του σκάφους, με την επισήμανση ότι το είχε τραβήξει στις 21 Μαΐου, και ότι δείχνει πλου από τη Λιβύη προς την Ιταλία.

Σε κάθε περίπτωση, η σειρά βίντεο του balikhan870 ή Bilal Javed αφορά σκάφος που οπωσδήποτε οι επιβάτες διασώθηκαν από ιταλικές αρχές (σ.σ. για το ναυάγιο της Πύλου οι 104 διασώθηκαν στην ελληνική περιοχή έρευνας και διάσωσης, όχι ιταλική), και τα καταγραφόμενα περιστατικά αφορούν το αργότερο στα τέλη Μαΐου 2023, αρκετά πριν την αναφερόμενη αναχώρηση του μοιραίου σκάφους από τις ακτές της Λιβύης.

Η σύγκριση σημείων από το «επίμαχο» βίντεο του @balikhan870 με τις εικόνες του αλιευτικού του ναυαγίου επίσης αναδεικνύει ορισμένες χαρακτηριστικές διαφορές, λ.χ. απουσία προεξοχής.