Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου καλείται να αποφανθεί εάν οι εταιρείες διαχείρισης (servicers) νομιμοποιούνται να επισπεύδουν πλειστηριασμούς για δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί και πωληθεί σε funds.
Την ώρα που δεκάδες δανειολήπτες βρίσκονταν έξω από τον Άρειο Πάγο κρατώντας πανό διαμαρτυρίας στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου αντάλλασαν νομικά επιχειρήματα οι εμπλεκόμενες πλευρές για το κρίσιμο θέμα για το οποίο έχουν εκδοθεί αντιφατικές αποφάσεις.
Οι δικηγόροι των funds και των Τραπεζών, οι νομικοί παραστάτες των δανειοληπτών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και Αιγίου, Επιμελητήρια, επιχειρήσεις, κλπ., έβαλαν στο επίκεντρο της συζήτησης το νομικό πλαίσιο που πρέπει να ισχύει για τις Εταιρείες Απαιτήσεων Δανείων (funds). Χιλιάδες δανειολήπτες αναμένουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου η οποία θα αποτελέσει νομολογιακή πυξίδα για το νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει να ισχύει, δηλαδή αυτό του 2003 ή του 2015 για τις Εταιρείες Απαιτήσεων Δανείων (funds) σε σχέση με το δικαίωμα τους να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ακινήτων πρώτης κατοικίας.
Σε μια κατάμεστη δικαστική αίθουσα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Πάνος Παναγιωτόπουλος στην εισήγηση του υποστήριξε ότι μπορεί να γίνεται ταυτόχρονα η χρήση και των δύο νομοθετικών κειμένων (2003 και 2015).
Ο ΔΣΑ μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας στον Άρειο Πάγο σε ανακοίνωσή του , μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «όπως τεκμηριωμένα αναπτύχθηκε ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αντίθετα από τη μέχρι τώρα πρακτική των Εταιριών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (Ε.Δ.Α.Δ.Π.), οι τελευταίες δεν διαθέτουν κατά νόμο κατ’ εξαίρεση νομιμοποίηση για την άσκηση διαδικαστικών εν γένει πράξεων (έκδοση διαταγής πληρωμής, επίσπευση αναγκαστικής εκτέλεσης κλπ), στις περιπτώσεις που η μεταβίβαση των απαιτήσεων και η αντίστοιχη ανάθεση της διαχείρισης προς αυτές γίνεται με βάση τις διατάξεις για την τιτλοποίηση των απαιτήσεων του Ν. 3156/2003».