Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κορυδαλλού παρουσιάσουν τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010 την 3η Έκθεση Ζωγραφικής με τίτλο: Από τον «Όμηρο στον Καββαδία»
Έλληνες ποιητές μέσα από τα μάτια των εγκλείστων εκπαιδευομένων του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας των Φυλακών Κορυδαλλού.
Συμμετέχουν 42 κρατούμενοι των Φυλακών Κορυδαλλού, οι οποίοι εμπνεύστηκαν από τους Έλληνες ποιητές και δημιούργησαν τα έργα που παρουσιάζονται. Οι δημιουργοί αυτοί παρά τον εγκλεισμό και την απομόνωση τους, κατάφεραν να φιλοτεχνήσουν με δημιουργικότητα και ευαισθησία μια σειρά έργων τέχνης. Εργάστηκαν με ζήλο, συνέπεια και ομαδικό πνεύμα. Ανέσυραν κρυμμένες δεξιότητες και καλλιτεχνικές ευαισθησίες.
Εμπιστεύθηκαν τον εαυτό τους ταιριάζοντας χρώματα και σχήματα, βίωσαν τη χαρά της δημιουργίας και συνέβαλαν ώστε να μεταμορφωθεί η φυλακή σε ζωντανό πυρήνα καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας.
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας υπάγεται στο Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων και από τον Οκτώβριο του 2005 που λειτουργεί στο χώρο των φυλακών Κορυδαλλού έχει δώσει θεαματικά αποτελέσματα ιδίως στον καλλιτεχνικό ορίζοντα των εκπαιδευομένων.
Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά θεωρώντας ότι η θέση του Μουσείου απέναντι στην κοινωνία είναι να στηρίζει και να προβάλλει την ανθρώπινη δημιουργία και εκτιμώντας το πολύ σημαντικό έργο του Σ.Δ.Ε. στο δύσκολο χώρο των φυλακών, το Δεκέμβριο του 2005 προσκάλεσε, άνοιξε τις πόρτες της και φιλοξένησε την πρώτη έκθεση με έργα των εκπαιδευομένων σε αυτό το Σχολείο. Τα έργα σε αυτή την έκθεση είχαν όλα δημιουργηθεί σε σελίδες Α4 με μολύβι ή μαύρους μαρκαδόρους.
Δυόμισι χρόνια αργότερα, το 2008 παρουσιάστηκε πάλι στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, η Δεύτερη Έκθεση στην οποία στην οποία 31 κρατούμενοι εμπνεύστηκαν από το έργο- σύμβολο Γκέρνικα του Πάμπλο Πικάσο. Οι δημιουργοί αυτοί αγκάλιασαν με ενθουσιασμό την ιδέα αναδημιουργίας της Γκέρνικα στις διαστάσεις του πρωτότυπου , με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν ένα έργο διαστάσεων 13mX8m το οποίο εκτέθηκε στο αίθριο του κτηρίου της Πινακοθήκης. Επίσης με αφορμή το έργο αυτό οι εκπαιδευόμενοι απέδωσαν καθαρά προσωπικές τους συνθέσεις που παρουσιάστηκαν στην έκθεση.
Η οργάνωση αυτών των Εκθέσεων από την Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά δεν υπαγορεύεται από κριτήρια δημιουργίας μόνο ενός εικαστικού γεγονότος, αλλά στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης ενάντια στις προκαταλήψεις, συμβάλλοντας στην προσπάθεια κατά του κοινωνικού στιγματισμού, της περιθωριοποίησης και της απομόνωσης ενός μεγάλου αριθμού πολιτών.
Οι έγκλειστοι εκπαιδευόμενοι που συμμετέχουν στις εκθέσεις αυτές μπορούν να βρίσκονται οι ίδιοι και οι οικογένειες τους στη λίστα των προσκεκλημένων για τις εκθέσεις – εκδηλώσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά, εφόσον φυσικά το επιθυμούν.
Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ορισμένοι από τους εκπαιδευόμενους μετά την αποφυλάκιση τους έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές την Πινακοθήκη Πειραιά. Η Πινακοθήκη θα μπορούσε να στηρίζει και να οργανώνει εκθέσεις για όσους συνεχίσουν και μετά την αποφυλάκιση τους να ασχολούνται σοβαρά με την καλλιτεχνική δημιουργία.
Τα εγκαίνια θα γίνουν τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 20:00 στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά στο κτήριο του Παλαιού Ταχυδρομείου (Φίλωνος 29).
Διάρκεια Έκθεσης: 20-23 και 28-29 Δεκεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:00 -13:00 και 18:00 – 21:00
Πληροφορίες: τηλ. 210-4101401-2