Η ώρα της δικαιοσύνης για την τραγωδία στο Μάτι έφτασε καθώς στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας κάθονται σήμερα οι 21 κατηγορούμενοι στην υπόθεση. Χρειάστηκαν περισσότερα από τέσσερα χρόνια για να ανοίξει η αυλαία της πολύκροτης δίκης κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναζητηθούν οι υπεύθυνοι για την φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 104 άτομα και κατέστρεψε περιουσίες και περιβάλλον.
Η μοιραία ημέρα της 23ης Ιουλίου του 2018 θα αναβιώσει μέσα από τις μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν τη φρίκη χάνοντας τους δικούς τους και τις περιουσίες τους ενώ αναμένουν την τιμωρία εκείνων που ευθύνονται για την ανείπωτη καταστροφή στην Ανατολική Αττική.
Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται πολύμηνη καθώς είναι χαρακτηριστικό πως μόνο οι μάρτυρες που έχουν κληθεί να καταθέσουν ξεπερνούν τους 200.
Το δικαστήριο έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει σε μια μικρή δικαστική αίθουσα, στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, προφανώς ακατάλληλη για να «φιλοξενήσει» την μαραθώνια διαδικασία με τους 21 κατηγορούμενους και τους συνηγόρους τους, τους συγγενείς θυμάτων αλλά και κατοίκους της περιοχής που αναμένεται να βρεθούν στο ακροατήριο.
Στο εδώλιο έχουν παραπεμφθεί, μεταξύ άλλων, αυτοδιοικητικοί παράγοντες, όπως η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, οι τότε Δήμαρχοι της περιοχής, ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και στελέχη της Υπηρεσίας, υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ για λάθη και παραλείψεις στην πρόληψη και την κατάσβεση της πυρκαγιάς αλλά και για τους χειρισμούς που έγιναν με σκοπό τη διάσωση των ανθρώπινων ζωών.
Οι κατηγορούμενοι καλούνται να λογοδοτήσουν, ως υπαίτιοι για την τραγωδία, αντιμετωπίζοντας, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως από υπόχρεους και μη, αλλά και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή. Ανάμεσά τους και ο 72χρονος που φέρεται να προκάλεσε την πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης ο οποίος κατηγορείται, επιπλέον, για εμπρησμό από αμέλεια.
Όλα τα αδικήματα τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος καθώς το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με το παραπεμπτικό βούλευμα του να «έκλεισε» κάθε πιθανότητα αναβάθμισης της κατηγορίας σε κακούργημα για συγκεκριμένους κατηγορούμενους.
Από την έρευνα της δικαιοσύνης, η οποία διενεργήθηκε μετά την τραγωδία, αναδείχθηκε το «αλαλούμ», το οποίο επικρατούσε τις κρίσιμες εκείνες ώρες στο συντονισμό και την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας και είχε μοιραία κατάληξη. Λάθη και παραλείψεις, σύμφωνα με την κατηγορία, συμπλήρωσαν το πάζλ των γεγονότων με τον κρατικό μηχανισμό να μοιάζει ανίκανος να ανταποκριθεί στην κρισιμότητα των στιγμών και την φωτιά, μέσα σε λίγη ώρα, να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο καθώς δεν υπήρξε ούτε η προληπτική αναγκαία εναέρια επιτήρηση ούτε η άμεση κινητοποίηση και αξιοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων που ήταν διαθέσιμες, στις περιοχές που κινδύνευαν.