Ένοχοι κρίθηκαν ο ηλεκτρολόγος και ο ιδιοκτήτης διαμερίσματος στη Λάρισα, όπου βρήκε τραγικό θάνατο, πριν από σχεδόν τρία χρόνια, ο 22χρονος Αλέξανδρος από ηλεκτροπληξία καθώς, όπως διαπιστώθηκε, δεν υπήρχε στο σπίτι ρελέ διαφυγής.
Όπως υπενθυμίζει το larissanet.gr, ήταν το πρωί της Παρασκευής 4 Ιανουαρίου του 2019 όταν η φίλη του Αλέξανδρου Τσιάλτα πήγε στην ημιυπόγεια γκαρσονιέρα του για να δει αν είναι καλά. Ο Αλέξανδρος εκείνο το πρωί δεν πήγε στη δουλειά του και το προφίλ του στο messenger ήταν ανενεργό για ώρες. Μόλις η φίλη του έφτασε στο σπίτι, χτύπησε το κουδούνι, φώναξε το όνομα του αλλά δεν υπήρξε ανταπόκριση. Τελικά με τη συνδρομή της αστυνομίας και ενός κλειδαρά κατάφεραν να μπουν στο διαμέρισμα και αντίκρισαν τον Αλέξανδρο νεκρό στο κρεβάτι του σε ηλικία μόλις 22 χρονών.
Ο Αλέξανδρος κατάγονταν από το Καρπενήσι και είχε έρθει για σπουδές στο ΤΕΙ Λάρισας ενώ παράλληλα ασχολούνταν και με το χορό. Όταν ολοκλήρωσε τις σπουδές του αποφάσισε να μείνει στη Λάρισα όπου και εργάζονταν σε εμπορικό κατάστημα στο κέντρο της πόλης.
Σήμερα, στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λάρισας κάθισαν ένας ηλεκτρολόγος και ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, μέσα στο οποίο έχασε τη ζωή του ο Αλέξανδρος, κατηγορούμενοι και οι δύο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και επιπρόσθετα για τον ηλεκτρολόγο, της ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης.
Στην αίθουσα του δικαστηρίου ήταν επίσης παρούσα και η οικογένεια του θύματος με τον αδερφό του να καταθέτει πως ο Αλέξανδρος έφερε μαζί του από το Καρπενήσι το θερμαντικό σώμα που εν τέλει ήταν αυτό που διοχέτευσε το ρεύμα στο σώμα του αδερφού του με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.
Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Αλέξανδρος βρήκε το διαμέρισμα τον Οκτώβριο του 2018 και ο κατηγορούμενος ηλεκτρολόγος μετέβη στο διαμέρισμα για να συμπληρώσει τα απαιτούμενα έγγραφα για την ηλεκτροδότηση του διαμερίσματος από τον ΔΕΔΔΗΕ. Στο φάκελο όμως που συνέταξε έλειπε – σύμφωνα με την πολιτική αγωγή – το έντυπο ΕΠΕΔΔΡ που βεβαιώνει την ύπαρξη ρελέ διαφυγής, η εγκατάσταση του οποίου είναι νομοθετικά υποχρεωτική σε ένα ακίνητο από το 2006 και μετά.
«Αν υπήρχε ρελέ δεν θα υπήρχε κατά 99,9% ο θάνατος»
Την καθοριστική σημασία που έπαιξε η απουσία του ρελέ διαφυγής στο θάνατο του Αλέξανδρου, τόνισε με την κατάθεση του ο ηλεκτρολόγος μηχανικός πραγματογνώμονας που διορίστηκε από την Εισαγγελία Λάρισας κατά την προανακριτική διαδικασία. «Αν υπήρχε ρελέ δεν θα υπήρχε κατά 99,9% ο θάνατος» κατέθεσε ο πραγματογνώμονας και ανέλυσε πως ο συγκεκριμένος μηχανισμός προφυλάσσει κάποιον από το ενδεχόμενο της ηλεκτροπληξίας. Στη συνέχεια περιέγραψε πως ενδεχομένως επήλθε ο θάνατος του νεαρού όταν το πόδι του, που ήταν βρεγμένο, ήρθε σε επαφή με την αντίσταση του θερμαντικού σώματος.
Τι κατέθεσαν ιδιοκτήτης και ηλεκτρολόγος
Μόλις ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων ήρθε η στιγμή να καταθέσει ο κατηγορούμενος ιδιοκτήτης του διαμερίσματος. Ο κατηγορούμενος, υπερήλικας, με δυσκολία κατόρθωσε να καταθέσει πως ο ίδιος πήγε στον ηλεκτρολόγο και του ανέθεσε να ετοιμάσει το φάκελο ηλεκτροδότησης του διαμερίσματος. Να σημειωθεί ότι, ο ηλεκτρολόγος δεν ήταν παρών στο δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από τη δικηγόρο του.
Με την ολοκλήρωση της απολογίας του κατηγορουμένου, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τόσο του ίδιου όσο και του ηλεκτρολόγου. «Είναι εξαιρετικά θλιβερό και λυπηρό το συγκεκριμένο περιστατικό, ένα νέο παιδί να φεύγει με αυτό τον τρόπο» τόνισε στην αρχή της αγόρευσης της η εισαγγελέας και πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως ο Αλέξανδρος πέθανε από ηλεκτροπληξία και αυτή οφείλεται στο ότι στο συγκεκριμένο διαμέρισμα δεν υπήρχε ρελέ διαφυγής.
«Υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο ηλεκτρολόγος καθώς όφειλε να μεριμνήσει για την αρτιότητα του ηλεκτρολογικού συστήματος στο συγκεκριμένο σπίτι και την ασφάλεια του. Επίσης, υπάρχει συγκλίνουσα ευθύνη και του ιδιοκτήτη αφού αυτός είναι αυτός ο οποίος οφείλει να μεριμνήσει για την ύπαρξη του ρελέ στον ηλεκτρολογικό πίνακα και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε το σπίτι να είναι απολύτως ασφαλές και να το εκμισθώνει σε τρίτους» τόνισε σχετικά με την ευθύνη των κατηγορούμενων η εισαγγελέας.
Από την πλευρά του κατηγορούμενου ηλεκτρολόγου, η δικηγόρος του ισχυρίστηκε πως ο πελάτης της έκανε όλες τις ενέργειες που απαιτούνταν και δεν όφειλε να επισκευάσει κάτι που είναι φθαρμένο. «Όταν ζητάς από έναν ηλεκτρολόγο να καταθέσει την υπεύθυνη δήλωση για να ηλεκτροδοτηθεί ένα μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, έρχεται και απλά αποτυπώνει τη βλέπει στο σπίτι, στον πίνακα, στις ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Δεν έχει το δικαίωμα, ούτε την εντολή να τοποθετήσει ή να επισκευάσει κάτι το οποίο είναι φθαρμένο. Το αποτυπώνει στο σχέδιο του ότι το ρελέ διαφυγής υπήρχε και λειτουργούσε τη δεδομένη χρονική στιγμή».
Τόνισε επίσης ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από το σχέδιο που συνέταξε ο πελάτης της στις 2 Οκτωβρίου μέχρι το μοιραίο περιστατικό στις 4 Ιανουαρίου, ενδεχομένως να υπήρχαν τροποποιήσεις στον ηλεκτρολογικό πίνακα από κάποιον άλλον ηλεκτρολόγο, σύμφωνα και με όσα είχε καταθέσει αρχικά ο πατέρας του Αλέξανδρου. Σημείωσε πως η υπεύθυνη δήλωση υπογράφεται από τον ηλεκτρολόγο με βάση αυτά που είδε ο τελευταίος τη στιγμή που πραγματοποίησε την αυτοψία στο ακίνητο και μόνο εκείνη τη στιγμή. «Αν έχει γίνει κάποια παρέμβαση ή όχι μετά από εκείνη την ημέρα δεν το γνωρίζει κανείς» είπε η δικηγόρος του κατηγορούμενου ηλεκτρολόγου.
Εν τέλει το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση της εισαγγελέως και κήρυξε ένοχους τους κατηγορουμένους επιβάλλοντας, με τριετή αναστολή, στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος ποινή φυλάκισης για ανθρωποκτονία από αμέλεια τρία έτη και στον ηλεκτρολόγο για ανθρωποκτονία από αμέλεια και ψευδή υπεύθυνη δήλωση, συνολική ποινή φυλάκισης τρία έτη και τέσσερις μήνες.
Όταν είχε διαγωνιστεί στο «Ελλάδα έχεις ταλέντο»
Ο Αλέξανδρος -ή Άλεξ πως τον φώναζαν οι φίλοι του- είχε εντυπωσιάσει ολόκληρη την Ελλάδα με τις χορευτικές του ικανότητες, κατά την παρουσία του σε δημοφιλές τηλεοπτικό talent show «Ελλάδα έχεις ταλέντο».