Ζήτημα «ηθικής και νομικής τάξης» σχετικά με την αποχώρηση ενόρκου από τη σύνθεση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, λόγω υπηρεσιακών υποχρεώσεων, έθεσε ο νομικός παραστάτης μιας από τις νεαρές γυναίκες που καταγγέλλουν για απόπειρα βιασμού τον Πέτρο Φιλιππίδη. Ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας ζήτησε από το δικαστήριο την επανεξέταση του θέματος και την επαναφορά της ενόρκου που αντικαταστάθηκε από αναπληρωτή κάνοντας λόγο για «απόλυτη ακυρότητα» της αποχώρησης.
Στην τοποθέτηση του ο συνήγορος αναφέρθηκε σε παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας σε εκκρεμή δίκη. «Καθόρισε τη νόμιμη σύνθεση η εκτελεστική εξουσία» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι υπάρχει ζήτημα συνταγματικής τάξης καθώς υπήρξε «στέρηση του φυσικού και νόμιμου δικαστή με ρητή παρέμβαση. Όλο αυτό γίνεται καταχρηστικό». Μάλιστα, επιφυλάχθηκε «να ασκήσει τα νόμιμα για την παρέμβαση αυτή».
«Η συγκεκριμένη ένορκος είχε δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκτέλεση των καθηκόντων της…» ανέφερε ο δικηγόρος.
Από την πλευρά της, η υπεράσπιση του κατηγορούμενου ηθοποιού αναφέρθηκε σε «νομική ομίχλη» και «ασύλληπτα νομικά πράγματα» τονίζοντας πως ο νομοθέτης έχει ρυθμίσει το θέμα θέτοντας τις προϋποθέσεις που αφορούν στις κληρώσεις των ενόρκων και των αναπληρωτών τους.
«Είναι απαράδεκτα όσα ακούγονται για παρέμβαση σε δημόσια δίκη» υπογράμμισε η υπεράσπιση εξηγώντας, μεταξύ άλλων, ότι αυτό θα «τίναζε τη δίκη στον αέρα». Η πρόεδρος με τη σειρά της σχολίασε: «Έχω μελετήσει άλλες αποφάσεις, ερμηνείες Σεβαστίδη και Μαργαρίτη, αλλά και στη δίκη του Κοντοστάθη (σ.σ.ψευτογιατρός) έγινε αντικατάσταση ένορκου με το ίδιο τρόπο». Το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να προτείνει η εισαγγελέας.
Στη δικαστική αίθουσα βρίσκονται από νωρίς το πρωί οι ηθοποιοί Ζέτα Μακρυπούλια, Ράνια Σχίζα και Τάσος Χαλκιάς οι οποίοι έχουν κληθεί για να καταθέσουν.