Το δικαστήριο έκρινε ένοχο, χωρίς κανένα ελαφρυντικό, τον Δημήτρη Λιγνάδη για δυο υποθέσεις βιασμού 17χρονων αγοριών και τον καταδίκασε σε συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών κατά πλειοψηφία καθώς η πρόεδρος, μια σύνεδρος και ένας ένορκος είχαν την άποψη ότι πρέπει να του επιβληθεί ποινή 11 ετών.
Για την πρώτη υπόθεση το δικαστήριο επέβαλε κατά πλειοψηφία (4-3) ποινή κάθειρξης 5 ετών η οποία είναι η ελάχιστη που προβλέπεται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μειοψήφησαν δυο ένορκοι και ένας σύνεδρος που ζήτησαν να επιβληθεί κάθειρξη 7 ετών.
Για τη δεύτερη υπόθεση επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο κάθειρξη 10 ετών κατά πλειοψηφία (4-3). Η πρόεδρος, μια σύνεδρος και μια ένορκος μειοψήφησαν ζητώντας να καταδικαστεί ο Δημήτρης Λιγνάδης σε κάθειρξη 6 ετών.
Οι αποφάσεις του δικαστηρίου για την ενοχή και τα ελαφρυντικά, σχεδόν, στο σύνολο τους ελήφθησαν κατά πλειοψηφία με την πρόεδρο, μάλιστα, να είναι μεταξύ αυτών που ψήφισαν υπέρ της αθώωσης του κατηγορούμενου σε όλες τις υποθέσεις.
Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε να επιβληθεί στον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου συνολική ποινή κάθειρξης 12 ετών.
Το δικαστήριο, πλέον, θα κληθεί στη συνέχεια να αποφασίσει αν θα κάνει δεκτό το αίτημα
αναστολής εκτέλεσης της ποινής του κατηγορούμενου.
Ήδη, ο εισαγγελέας ζήτησε να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα η έφεση γιατί ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων και δεν υπάρχει καμία αναγνώριση εκ μέρους του των πράξεων για τις οποίες κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο.
Τι είχε ισχυριστεί στην απολογία του ο Λιγνάδης
Ο κατηγορούμενος στην απολογία του αρνήθηκε ότι είναι βιαστής, όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο, και μίλησε για ένα κράμα διαφόρων ομάδων που ενώθηκαν μεταξύ τους με διαφορετικά κίνητρα ενώ προσέδωσε στην εμπλοκή του και πολιτικά κίνητρα.
«Συναντήθηκαν παρά πολλές επιθυμίες από συνιστώσες που οδηγούν σε μια συνισταμένη. Κάποιοι άνθρωποι, είχαν κάποια πικρία προσωπική από εμένα, είχαν προσωπικά κίνητρα. Υπάρχει αυτή η πρώτη ύλη. Υπάρχουν τριβές και προστριβές από ηθοποιούς μέχρι και έχθρα προς το πρόσωπο μου και υπάρχουν μεγάλες προστριβές και διαμάχες με το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών Υπάρχει μία ομάδα δημοσιογράφων και influencer, του ψευδοαριστερού χώρου που βρέθηκαν απέναντι μου και θέλησαν να κλονίσουν την κυβέρνηση ότι ήμουν τάχα μια λάθος επιλογή της» είπε, μεταξύ άλλων, ο σκηνοθέτης.
Ο εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, ωστόσο, δεν πείστηκε από τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου και στην αγόρευση του εισηγήθηκε την ενοχή του για τις τρεις από τις τέσσερις υποθέσεις βιασμού. «Τα θύματα του βιασμού δεν έχουν φύλλο, καταγωγή και κοινωνικό στάτους» ανέφερε ο εισαγγελικός λειτουργός σημειώνοντας: «Ότι ο κατηγορούμενος ήταν αναγνωρίσιμος δεν αναιρεί τη διάπραξη. Τα θύματα λόγω ανηλικότητας, καταγωγής και οικογενειακής κατάστασης, ήταν εύκολος στόχος γιατί διασφάλιζαν τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη. Η αναγνωσιμότητα και η λάμψη δεν αναιρεί την ανάγκη ικανοποίησης της σεξουαλικής του ορμής». Για τον εισαγγελέα «κοινός παρανομαστής ήταν η ικανοποίηση της σεξουαλικής ορμής» του Δημήτρη Λιγνάδη και «κοινό χαρακτηριστικό το περιβάλλον των παθόντων». «Εκείνος καλλιεργούσε σχέσεις εμπιστοσύνης και ότι θα βοηθούσε στην επαγγελματική του ανέλιξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στο πλευρό του Λιγνάδη η Ελένη Κούρκουλα
Η Ελένη Κούρκουλα βρέθηκε σήμερα στο δικαστήριο, καθώς έχει δηλώσεις πως στέκεται στο πλευρό του Δημήτρη Λιγνάδη.
Μάλιστα σε πρόσφατες δηλώσεις της είχε πει ότι πιστεύει στην αθωώτητα του ηθοποιού – σκηνοθέτη: «Νομίζω ότι αυτό που μετράει αυτή τη στιγμή και αυτό που μετράει γενικά στη ζωή μας είναι η αλήθεια. Όποια και να είναι αυτή και ό,τι κόστος και να έχει. Όταν λέω “περίεργοι άνθρωποι” το συμπέρασμα του “περίεργου” είναι από αυτά που διάβασα εγώ και από τις καταθέσεις τους. Οι άνθρωποι που τον κατήγγειλαν δεν ήταν άνθρωποι που συνεργαζόμασταν και γνωρίζαμε, ήταν κάποιοι άνθρωποι που εμφανίστηκαν από το πουθενά. Οι δύο από τους τρεις άλλαξαν τις ημερομηνίες επειδή εμείς εμφανιστήκαμε και είπαμε “Πώς βίασε; Αφού ήταν μαζί μας”. Περιμένω την αθώωσή του».