Το φως της δημοσιότητας βλέπουν αποσπάσματα του πορίσματος των ιατροδικαστών για τους θανάτους των δύο από τα τρία νεκρά παιδιά της Ρούλας Πισπιρίγκκου και του Μάνου Δασκαλάκη. Όπως επισημαίνουν οι Νίκος Καρακούκης και Νίκος Καλόγρηας η Μαλένα και η Ίριδα έφυγαν από τη ζωή με ασφυκτικό θάνατο, ο οποίος προήλθε μετά από απόφραξη του στόματός τους
«Η απόφραξη έχει όλα τα στοιχεία εκείνα που αποκλείουν το ατύχημα και επιβεβαιώνουν την εγκληματική ενέργεια ως μηχανισμό θανάτου της Ίριδας και της Μαλένας» υπογραμμίζουν.
«Η ιστολογική εξέταση που διενεργήθηκε (καρδιά, τμήματα νεφρού, επινεφριδίου, σπληνός, πνεύμονος, ήπατος) δεν κατέδειξε παθολογική οντότητα που να δικαιολογεί τον θάνατο» τονίζεται.
«Για την ηπατική ανεπάρκεια που καταγράφεται ως αιτία θανάτου στην έκθεση νεκροψίας έχουμε να σημειώσουμε ότι ο όρος ηπατική ανεπάρκεια συνιστά κλινικοεργαστηριακή και όχι παθολογοανατονική διάγνωση και προϋποθέτει αντίστοιχη προυπάρχουσα κλινική εικόνα ηπατικής ανεπάρκειας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίσταται καμία ένδειξη, όπως προκύπτει από τα σχετικά ιατρικά έγγραφα. Συμπερασματικά για τον θάνατο της Μαρίας – Ελένης τόσο κατά τον νεκροψιακό νεκροτομικό έλεγχο όσο και από τις δύο παθολογοανατομικές εξετάσεις απο δύο διαφορετικούς παθολογοανατόμους αποκλείστηκε η παθολογική αιτία θανάτου.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση η δια αποκλεισμού διάγνωση η οποία από μόνη της είναι επαρκής, ώστε να τεθεί ο ασφυκτικός μηχανισμός ως αιτία θανάτου, επιβεβαιώνεται από τα περαιτέρω ευρήματα, τον νεκροψιακό φωτογραφικό έλεγχο και όδηγει τη διαγνωστική σκέψη σε ασφυξία δι αποφράξεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών» αναφέρεται.
«Η ως άνω απόφραξη έχει όλα τα στοιχεία της ισχυράς πιέσεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών και, ως εκ τούτου, αποκλείει τον ατυχηματικό χαρακτήρα, αντιθέτως επιβεβαιώνει τον δια της εγκληματικής ενέργειας μηχανισμό θανάτου/ανθρωποκτονία» συμπληρώνουν οι ιατροδικαστές.
Τι λένε οι ιατροδικαστές για τις εκδορές
Η έκθεση Καρακούκη – Καλόγρηα αναφορικά με τις εκδορές που εντοπίστηκαν στις σορούς των κοριτσιών γράφει: Η σορός της Δασκαλάκη Μαρίας – Ελένης, έφερε δύο εκδορές στη ρινική χώρα. Επιπροσθέτως κυάνωση ονύχων από το φωτογραφικό υλικό που μας ετέθη υπόψη, οι εκδορές αυτές αφορούν στην περιοχή της βάσης της ράχης της ρινός – μεσόφρυο.
Επίσης από το φωτογραφικό υλικό προκύπτει ερυθρώδες – εντύπωμα κατά τη δεξιά παρειά. Οι ως άνω εκδορές έχουν φορά λοξή- διαγώνια ως προς τον επιμήκη άξονα της ρινός και έχουν τη μορφολογία μικρών γραμμοειδών εκδορών οι οποίες είναι συμβατές με τη δράση ονύχων γυμνών χεριών. Είναι πρόσφατες εν ζωή γενόμενες, χρώματος ερυθρού χωρίς στοιχεία απορρόφησης. Από το φωτογραφικό υλικό προκύπτει ότι οι όνυχες της Μαρίας – Ελένης ήταν κομμένοι κοντά με αποτέλεσμα να απομακρύνεται η πιθανότητα πρόκλησης από το ίδιο το παιδί».
«Και στις δυο περιπτώσεις δεν διαπιστώθηκε από τον ενδεχελή τοξικολογικό έλεγχο (πρωτογενή και δευτερογενή) ύπαρξη φαρμάκου ή δηλητηρίου που να σχετίζεται αιτιωδώς με τον θάνατο» εξηγούν οι ειδικοί.
«Ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της εργασίας, στον βίαιο μηχανισμό θανάτου. Με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και της δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου» εξηγείται στο πόρισμα.
«Εν συνεχεία με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τον ασφυκτικό μηχανισμό ως αιτία θανάτου επιβεβαιώνουν τα εξής νεκροψιακά/παθολογοανατολικά/ φωτογραφικά ευρήματα: Εκδορές κατά το ριζορίνιο και εντύπωμα στην δεξιά παρειά, κατά τον νεκροψιακό έλεγχο της Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών. Κακώσεις, εν ζωή γενόμενες στοματικού βλεννογόνου / άνω χείλους στόματος κατά τον νεκροψιακό έλεγχο του αβάπτιστου θήλεος Δασκαλάκη και την επισκόπηση των φωτογραφιών, σε συνδυασμό με το ανευρεθέν πανάκι που έφερε ικανή ποσότητα αίματος» σημειώνουν οι ιατροδικαστές.
«Για την ηπατική ανεπάρκεια που καταγράφεται ως αιτία θανάτου στην έκθεση νεκροψίας έχουμε να σημειώσουμε ότι ο όρος ηπατική ανεπάρκεια συνιστά κλινικοεργαστηριακή και όχι παθολογοανατονική διάγνωση και προϋποθέτει αντίστοιχη προυπάρχουσα κλινική εικόνα ηπατικής ανεπάρκειας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υφίσταται καμία ένδειξη, όπως προκύπτει από τα σχετικά ιατρικά έγγραφα» υπογραμμίζεται.
«Ως εκ τούτου, ακολουθώντας την τυπική ιατροδικαστική μεθοδολογική προσέγγιση για τους αιφνίδιους μην αναμενόμενους θανάτους βρέφους/νηπίου/παιδιού, και αφού ολοκληρώσαμε το σύνολο των ενεργειών που αναλυτικά περιγράφονται ανωτέρω, καταλήγουμε με επιστημονική ασφάλεια και για τις δύο περιπτώσεις των Μαρίας Ελένης Δασκαλάκη και του αβάπτιστου θήλεος Δασκαλάκη, στην κατάδειξη του ασφυκτικού μηχανισμού δι’ αποφράξεων των έξω στομίων των αεροφόρων οδών ως αιτίας θανάτου αυτών.
Η ως άνω απόφραξη έχει όλα τα στοιχεία της ισχυράς πιέσεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών και, ως εκ τούτου, αποκλείει τον ατυχηματικό χαρακτήρα, αντιθέτως επιβεβαιώνει τον δια της εγκληματικής ενέργειας μηχανισμό θανάτου/ανθρωποκτονία».