Την καταδίκη της Ρένας Δούρου για τρία από τα τέσσερα πλημμελήματα που αντιμετωπίζει στην υπόθεση της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα ζήτησε η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας.
Η εισαγγελέας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας, κατά την αγόρευση της, εισηγήθηκε την ενοχή της πρώην περιφερειάρχη για πρόκληση πλημμύρας δια παραλείψεως, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή δια παραλείψεως και σωματική βλάβη από αμέλεια δια παραλείψεως.
Η εισαγγελική λειτουργός, ωστόσο, ζήτησε την αθώωση της κ. Δούρου για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.
Συγκεκριμένα, ζήτησε από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους, οι 20 να καταδικαστούν, κατά περίπτωση, για ανθρωποκτονία και σωματική βλάβη από αμέλεια τελούμενα δια παραλείψεως, και πλημμύρα από αμέλεια. Αντίθετα, αθώωση πρότεινε η εισαγγελική λειτουργός για 17 άτομα για την παράβαση καθήκοντος, με εξαίρεση τον προϊστάμενο πολεοδομίας Ελευσίνας και τους δυο υφιστάμενους του.
Η εισαγγελέας, στην αγόρευση της, εισηγήθηκε την πλήρη απαλλαγή μιας κατηγορούμενης, υπαλλήλου της επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων η οποία την επίμαχη περίοδο απουσίαζε με άδεια.
«Χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος»
Στην πρόταση της η εισαγγελέας Πετρούλα Μακρή έκανε λόγο για «χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος» σημειώνοντας πως αν είχαν γίνει οι προβλεπόμενες ενέργειες, προς κάθε κατεύθυνση, θα μπορούσε να έχει μετριαστεί η σφοδρότητα του πλημμυρικού φαινομένου και να μην έχει καταλήξει στην τραγωδία με τους 25 νεκρούς και τις τεράστιες υλικές καταστροφές.
Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε σε πράξεις και παραλείψεις των κατηγορουμένων αποδίδοντας τους ευθύνες γιατί δεν κινητοποιήθηκαν έγκαιρα παρά το γεγονός ότι το 2015 είχε παρατηρηθεί και πάλι ανάλογο φαινόμενο.
Αναφερόμενη, μεταξύ άλλων, στην κατηγορούμενη πρώην περιφερειάρχη η εισαγγελέας σημείωσε ότι παρέλειψε να δρομολογήσει, υλοποιήσει και να ολοκληρώσει, σειρά έργων και επεμβάσεων αλλά και να ασκήσει εποπτεία σε «υψίστης σημασίας» αντιπλημμυρικά έργα, καθαρισμό ρεμάτων, αλλά και καίριων επεμβάσεων οδοποιίας στην παλαιά Εθνική οδό στις οποίες θα περιλαμβάνονταν και υδραυλικά έργα. Αντέκρουσε δε τον ισχυρισμό της κ. Δούρου πως δεν γνώριζε τον πλημμυρικό κίνδυνο της Μάνδρας και επικαλέστηκε συνέντευξη και τοποθετήσεις της σχετικά με την αναγκαιότητα έργων υποδομής στις επίμαχες περιοχές.
«Τα γνώριζε ή όφειλε να τα γνωρίζει εκ των καθηκόντων της. Επρόκειτο για έργα ζωτικής σημασίας.» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας η οποία σχολίασε την θέση που εξέφρασε, καταθέτοντας στο δικαστήριο, επιστήμονας ο οποίος μίλησε και για ατομική ευθύνη. «Η εισαγγελική Αρχή θεωρεί πως τα περί ατομικής ευθύνης των θυμάτων στερούνται κάθε επιστημονικής βάσης στην παρούσα υπόθεση. Ποιό λάθος έκαναν τα θύματα; Το ότι κοιμήθηκαν στο σπίτι τους στις 14 Νοεμβρίου και πνίγηκαν μέσα στο σπίτι τους στις 15 Νοεμβρίου; Οι ειδικοί μετεωρολόγοι , ο ίδιος ο μάρτυρας, είπε πως δεν γνώριζαν αν θα βρέξει πολύ στην Μάνδρα ή στην Εύβοια αλλά αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν καλά τα θύματα και να λάβουν μέτρα;».
Η απάντηση της Ρένας Δούρου
«Το Δικαστήριο θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και θα αποφασίσει» αναφέρει σε γραπτή δήλωση της η Ρένα Δούρου σχολιάζοντας την εισαγγελική πρόταση.
«Η Εισαγγελέας σήμερα πρότεινε την ενοχή όλων κατηγορουμένων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι τρεις Δήμαρχοι της περιοχής. Δέχθηκε δηλαδή αυτούσιο το κατηγορητήριο, πλην της δίωξης για παράβαση καθήκοντος, για την οποία ζήτησε την απαλλαγή μου.
Σύμφωνα με τη Δικονομία, οι συνήγοροί μου θα απαντήσουν μία προς μία στις αιτιάσεις της Εισαγγελέως, τεκμηριώνοντας την αντίκρουση της πρότασή της και αποδομώντας την νομικά. Και τελικά το Δικαστήριο θα αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και θα αποφασίσει.» τονίζει η κ. Δούρα και συμπληρώνει:
«Προς το παρόν, σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας δεν πρόκειται να εισέλθω σε κανενός είδους σχολιασμό επί της ουσίας ή να ασκήσω κριτική προσωπικά στην πρόταση.
Έτσι όπως επιβάλλει η υποχρέωση σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων και στην προσωπικότητα όλων των θιγέντων. Σε αυτόν τον σκοπό ήμουν, είμαι και παραμένω ταγμένη.»