Να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης που έχει σοκάρει το Πανελλήνιο και αφορά τον θάνατο τριών παιδιών, τριών αδελφιών από την Πάτρα που πέθαναν μέσα σε τρία χρόνια προσπαθούν συνεχίζοντας τις έρευνες οι Αρχές.
Την υπόθεση πλέον έχει αναλάβει το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα στοιχεία που θα δώσουν απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία έχουν προκύψει.
Υπάρχει περίπτωση να γίνει τελικά εκταφή στις σορούς των παιδιών; Γιατί και πότε μπορεί να το αποφασίσουν οι Αρχές; Στις ερωτήσεις του Newsbeast απαντά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων.
«Η εκταφή είναι το ύστατο μέσο που χρησιμοποιούμε όταν υπάρχουν ενδείξεις. Για να υπάρχουν ενδείξεις πρέπει να ολοκληρωθεί η τρίτη ιατροδικαστική διερεύνηση, δηλαδή του πρόσφατου θανάτου του παιδιού και ουσιαστικά εάν μας δημιουργεί αμφιβολίες ή την ανάγκη να διερευνήσουμε περαιτέρω τα προηγούμενα γεγονότα προφανώς και θα γίνει εκταφή» τονίζει ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.
«Σε αυτή τη φάση το σημαντικότερο είναι να αναμένουμε την πλήρη ιατροδικαστική διερεύνηση του τρίτου θανάτου» συμπληρώνει.
Ποια διαδικασία ακολουθείται σε περίπτωση αιφνίδιου θάνατου
«Σε αυτές τις περιπτώσεις η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής. Πρώτα από όλα γίνεται η νεκροψία – νεκροτομή, η οποία έχει ήδη ολοκληρωθεί. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η αποστολή δειγμάτων για ιστολογικές εξετάσεις δηλαδή για να μελετήσουμε ιστούς που έχουν ληφθεί από τους ιατροδικαστές στο μικροσκόπιο.
Παράλληλα γίνονται τοξικολογικές εξετάσεις και επίσης εξετάσεις γενετικές καθότι ειδικά σε νέα άτομα που έχουν πεθάνει σε ένα μικρό χρονικό διάστημα από την ίδια οικογένεια πρέπει προφανώς να διερευνηθεί και το εάν υπάρχει κάποια εκ γενετής κληρονομική πάθηση η οποία να συνδέει τα τρία περιστατικά» εξηγεί ο πρόεδρος της της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Γρηγόρης Λέων.
«Το γεγονός ότι προχωράμε σε ιατροδικαστική διερεύνηση σημαίνει ότι οι ιατροί δεν έχουν τη βεβαιότητα για το ποια ήταν η αιτία θανάτου»
«Στη συγκεκριμένη υπόθεση εάν οι συνάδελφοι είχαν ξεκάθαρη άποψη για την αιτία και τον μηχανισμό του θανάτου (και εννοώ οι θεράποντες ιατροί) θα είχαν εκδώσει πιστοποιητικό θανάτου οι ίδιοι και δεν θα προχωρούσαμε σε ιατρική διερεύνηση.
Το γεγονός ότι προχωράμε σε ιατροδικαστική διερεύνηση σημαίνει ότι οι θεράποντες ιατροί δεν έχουν τουλάχιστον τη βεβαιότητα για το ποια ήταν τελικά η αιτία των θανάτων των παιδιών» υπογραμμίζει ο Γρηγόρης Λέων στο Newsbeast.
«Σίγουρα για την οικογένεια είναι κάτι σκληρό αυτό που γίνεται και ιδιαίτερα δύσκολο. Θεωρώ όμως ότι σε κάθε περίπτωση και στους δύο γονείς τελικά θα δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση από επιστημονικής απόψεως και τη βεβαιότητα για την αιτία θανάτου των παιδιών τους. Μετά από όλη αυτή την ενδελεχή διερεύνηση δεν θα έχουν καμία αμφιβολία για το τι έχει συμβεί» επισημαίνει κλείνοντας.