Εδώλιο για 40 πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου δείχνει η εισαγγελέας εφετών Μαρία Σουκαρά-Κατσικάδη.
Στην εισαγγελική πρόταση που αριθμεί περίπου χίλιες σελίδες καταγράφονται με λεπτομέρειες οι «ύποπτες»- κατά την εισαγγελέα- διαδρομές προκειμένου δεκάδες εκατομμύρια που χορηγήθηκαν ως επιχειρηματικά δάνεια να καταλήξουν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα και σε κάποιες περιπτώσεις να εξαφανιστούν τα ίχνη τους. Ένας χορός εκατομμυρίων που φέρεται να στήθηκε γύρω από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το δημόσιο πολλά εκατομμύρια τα οποία όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση και δημιουργήθηκε ο μηχανισμός στήριξης των τραπεζών πιστώθηκαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της εισαγγελέως στην εκκαθάριση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και τον διαχωρισμό της τράπεζας σε υγιή και προβληματικά περιουσιακά στοιχεία: «Στην κατηγορία των «Μη Μεταβιβαζόμενων Στοιχείων», υπήχθη μια σειρά από δανειακές συμβάσεις, τις οποίες το νέο Τ.Τ. αναγκάσθηκε να καταγγείλει την 3-10-2011, καθόσον τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνταν και οι δανειολήπτες δεν τηρούσαν τους όρους των συμβάσεων. Πρέπει δε να τονιστεί, ότι η ανωτέρω μεταβίβαση, χρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο, ιδρύθηκε με το Ν. 3864/2010, με σκοπό την στήριξη του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος».
Η εισαγγελική λειτουργός περιγράφοντας τη ζημιά που προκλήθηκε σε βάρος της Τράπεζας και του δημοσίου τονίζει ότι «η συνολική εκτιμηθείσα ζημία της περιουσίας της στο ποσό των 209.768.000 ευρώ, με την συνολική ανεπάρκεια προβλέψεων να διαμορφώνεται στο ποσό των 88.077.000 ευρώ- συγκεκριμένα η πιθανή ζημία για τις ελεγχθείσες επιχειρηματικές πιστοδοτήσεις… ανήλθε στο ποσό των 208.154.000 ευρώ και επακόλουθα η ανεπάρκεια των προβλέψεων ανήλθε στο ποσό των 87.699.000 ευρώ».