Με τον αποκαλούμενο «ψευτογιατρό» να δικάζεται ωσεί παρών συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. Ο κατηγορούμενος ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται με κορονοιό δεν έστειλε εξουσιοδότηση στους συνηγόρους του για να τον εκπροσωπήσουν κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Εκείνοι ζήτησαν αναβολή ή διακοπή της δίκης μέχρι ο 48χρονος να ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας τα οποία αντιμετωπίζει, ωστόσο οι δικαστές απέρριψαν τα αιτήματα υιοθετώντας την πρόταση του εισαγγελέα που σημείωσε πως υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες «ο κατηγορούμενος επέλεξε να μην εκπροσωπείται».

 «Με προβλημάτισε συνειδησιακά το θέμα της εκπροσώπησης του κατηγορούμενου. Το δικαίωμα στην αυτοπρόσωπη παρουσία του κατηγορουμένου δεν είναι απόλυτο» τόνισε ο εισαγγελικός λειτουργός και συμπλήρωσε: «Θεωρούμε ότι υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες ότι ο κατηγορούμενος επέλεξε να μην εκπροσωπείται. Είναι μια δίκη τεράστια και πρωτόγνωρη στα ελληνικά χρονικά. Το πρώτο που θα έπρεπε να είχε κάνει όταν έμαθε ότι έχει κορονοιό είναι να δώσει μια εξουσιοδότηση. Εγώ δεν είδα να εξαντλούνται όλα τα μέσα επικοινωνίας με τον κατηγορούμενο. Δεν είδα να έχει γίνει επικοινωνία με τον εισαγγελέα της φυλακής, τον διοικητή του νοσοκομείου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα του Δεκέμβρη λήγει το 18μηνο της προσωρινής κράτησης του 48χρονου κατηγορούμενου και στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση πρέπει να αφεθεί ελεύθερος.

Η δράση του «ψευτογιατρού» και οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Η δίκη του «Dr Kontos», που καλείται να δώσει εξηγήσεις για το θάνατο 12 ανθρώπων αλλά και την πρόκληση βαρύτατων προβλημάτων υγείας πολλών ακόμη, ξεκίνησε στις 12 Νοεμβρίου.

Ο 48χρονος κατηγορούμενος, ο οποίος φέρεται να συστηνόταν ανάλογα με την περίσταση ως διακεκριμένος γιατρός ογκολόγος, ομοιοπαθητικός, στέλεχος της NΑSA, αλλά και βοτανολόγος, αντιμετωπίζει τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με δόλο κατά συρροή και σε απόπειρα, βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης από κοινού, διακίνησης ναρκωτικών διακεκριμένης και κατ’ επάγγελμα, κακουργηματικής απάτης κατ’ εξακολούθηση και σε απόπειρα, αντιποίησης ιατρικού λειτουργήματος, πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση, οπλοκατοχής και παραβίασης του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Μαζί του ως συνεργοί δικάζονται 16 άτομα, γιατροί, μέλη Δ.Σ. ιδιωτικής κλινικής, μία μοναχή, ένας έμπορος βοτάνων και ένας πρώην υπουργός – γιατρός στο επάγγελμα οι οποίοι αρνούνται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ο κατηγορούμενος χορηγούσε σε σοβαρά ασθενείς «σκευάσματα χωρίς καμιά ιατρική αναγνώριση και παντελώς ακατάλληλα προς ίαση και η διατροφή που υποδείκνυε αποδυνάμωνε τον οργανισμό και τις φυσικές άμυνες».