Λίγο περισσότερο από ένας μήνας έχει περάσει από τότε που οι εικόνες της ντροπής με τα πλημμυρισμένα σχολεία και τα παιδιά που ανέβαιναν σε θρανία, πιασμένα χέρι-χέρι για να διαφύγουν από τις πλημμυρισμένες προκάτ αίθουσες τους και για άλλη μια φορά, ένα από τα σχολεία που είχαν δεχτεί πλήγμα σε εκείνη την κακοκαιρία, πλημμύρισε ξανά.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου | φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Ο λόγος για το 3ο Νηπιαγωγείο Καλλιθέας με τους 40 μαθητές, οι οποίοι έφτασαν σήμερα το πρωί μέχρι την πόρτα του σχολείου για να γυρίσουν πάλι σπίτι με τους γονείς τους, αφού είχαν προκληθεί για άλλη μια φορά ζημιές στις αίθουσες τους. Με δύο λόγια: γονείς, δάσκαλοι και παιδιά κρατούν σε κάθε νεροποντή την ανάσα τους για να δουν αν την επόμενη μέρα θα λειτουργήσει το σχολείο.

Φωτό κατοίκου από το πλημμυρισμένο νηπιαγωγείο

Άνθρωπος από το σχολείο που μίλησε στο Newsbeast και θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του αναφέρει πως μόλις οι νηπιαγωγοί αντίκρισαν σήμερα το πρωί την κατάσταση ξεκίνησαν να καλούν τους γονείς για να μη φέρουν τα παιδιά στο σχολείο. Πριν από ένα μήνα, όταν και το νηπιαγωγείο αντιμετώπισε ξανά σοβαρό πρόβλημα, οι νηπιαγωγοί είχαν αναγκαστεί να πετάξουν τα μισά πράγματα από τις τάξεις, ανάμεσά τους και τους μικρούς καναπέδες που ξεκουράζονται τα παιδιά, αφού σάπισαν. Σήμερα πέταξαν εκ νέου πράγματα από τις τάξεις. Οι δάσκαλοι κάνουν συνεχώς αιτήματα και στέλνουν email στον δήμο αλλά η απάντηση που παίρνουν είναι ότι…θα το δουν. Εντωμεταξύ, πραγματοποιούνται κάποιες επιδιορθώσεις, αλλά σύμφωνα με τους δασκάλους η…κολόνια αυτή κρατάει χρόνια.

Που οφείλεται το πρόβλημα

Σύμφωνα με δασκάλους και κατοίκους, το βασικό πρόβλημα είναι ότι τα φρεάτια του σχολείου, στο οποίο συστεγάζεται και δημοτικό, δεν απορροφούν τα νερά. Οι υπάλληλοι του δήμου τα ξεβουλώνουν αλλά το ζήτημα δεν λύνεται, μιας και ανάμεσα στα άλλα, υπάρχει κακοτεχνία. Και επειδή στο σημείο όπου βρίσκεται το νηπιαγωγείο δημιουργείται μια γούβα, τα νερά δεν απορροφούνται.

Η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι οι τωρινές πλημμύρες είναι συχνά πολύ πιο ισχυρές. Δάσκαλοι και γονείς σημειώνουν πως δεν έχει δημιουργηθεί μια μελέτη για το πως μπορεί να λυθεί σε βάθος χρόνου το πρόβλημα, ενώ έχουν επίσης προτείνει να δημιουργηθεί κατά μήκος του νηπιαγωγείου ένα επιπλέον φρεάτιο.

Τι λέει στο Newsbeast για το πρόβλημα ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας, Κώστας Ασκούνης

Στο δια ταύτα, οι εκπαιδευτικοί εκτιμούν ότι μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα έχει λυθεί προσωρινά το θέμα και τα παιδιά θα επιστρέψουν στο σχολείο. Να σημειωθεί ότι τα παιδιά του δημοτικού συνεχίζουν κανονικά το μάθημά τους σήμερα μιας και οι δικές τους αίθουσες είναι υπερυψωμένες. Οι αίθουσες τους δεν «βάλλονται» αλλά δε συμβαίνει το ίδιο και με την αυλή, η οποία σε αρκετά σημεία της είναι λασπωμένη, άρα και η χρήση της αποκλείεται εκεί.

Τι καταγγέλλει γονέας στο Newsbeast

Ο Σπύρος Γεράρδης έχει δύο παιδιά που πηγαίνουν στο εν λόγω σχολείο, ένα στο νηπιαγωγείο κι ένα στο δημοτικό. Όπως μας λέει ο ίδιος: «Στη χθεσινοβραδινή βροχή έριξε πάρα πολύ νερό. Το νηπιαγωγείο έχει και πάλι ζημιές, δεν είναι βέβαια όπως την προηγούμενη φορά. Πριν από ένα μήνα κολυμπάγαμε. Στην προηγούμενη πλημμύρα μας είχαν πάρει τηλέφωνο οι δάσκαλοι έντρομοι στη 13.00 να πάμε να πάρουμε τα παιδιά. Οι νηπιαγωγοί τα είχαν ανεβάσει τότε στον πάνω όροφο για να τα προφυλάξουν. Κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, δύο νηπιαγωγοί μόνες τους καθαρίζουν τις λάσπες. Το νηπιαγωγείο βρίσκεται σε αυτή την πλευρά του δρόμου όπου είχε βουλιάξει και το λεωφορείο. Σήμερα το πρωί πάντως δεν ήταν κανείς από τον δήμο έξω από το σχολείο.

»Ένας άλλος παράγοντας του προβλήματος είναι ότι αυτή τη στιγμή γίνονται έργα γύρω από το σχολείο αλλά και έργα για την ανάπλαση της παραλίας, το γνωστό έργο της Περιφέρειας που ξεκίνησε το 2018 από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή και συνεχίζεται από την τωρινή. Τα έργα όμως είναι στάσιμα για μεγάλα διαστήματα με αποτέλεσμα λόγω των εργασιών που γίνονται να μην έχουν που να κατευθυνθούν τα νερά. Δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη γι’ αυτό, ενώ δημιουργείται και μπλέξιμο ευθυνών ανάμεσα σε δήμο και περιφέρεια. Το παιδί μου πάντως παραμένει σήμερα στο σπίτι, σκεφτείτε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς με την εργασία τους».