Το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων «δείχνει» ο εισαγγελέας στον διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Στην πρόταση του ο εισαγγελικός λειτουργός ζητεί την παραπομπή του κ. Σπυρόπουλου για απιστία στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών δημοσίου καθώς με τις ενέργειες του φέρεται να ζημίωσε το ΙΚΑ αφού με απόφασή του ήρθη η κατάσχεση λογαριασμών μεγάλου σούπερ μάρκετ στη Βέροια παρά το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης χρωστούσε στο Ταμείο 18 εκατομμύρια ευρώ. Ο εισαγγελέας ζητεί, επίσης, να καθίσουν στο εδώλιο για ηθική αυτουργία στις πράξεις του διοικητή του ΙΚΑ οι επιχειρηματίες Χαρίλαος, Νικόλας και Γεώργιος Αρβανιτίδης.
Η αντίστροφη μέτρηση για την υπόθεση άρχισε όταν τον περασμένο Οκτώβριο το γραφείο ΙΚΑ της Βέροιας έδωσε εντολή τραπεζικών κατασχέσεων χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας, αφού προηγουμένως, παρείχε 15νθήμερη προθεσμία για να υπαχθεί σε ρύθμιση οφειλών. Σύμφωνα με τη δικογραφία ο διοικητής του ΙΚΑ έδωσε εντολή για άρση της κατάσχεσης με την αιτιολογία να δοθεί η δυνατότητα στην εταιρία «να προχωρήσει σε πληρωμή προσωπικού, ρύθμιση οφειλών κ.λπ.» και, εν συνεχεία, αν δεν ανταποκρινόταν, το ΙΚΑ να προέβαινε σε κατάσχεση.
Ο τοπικός διοικητής του Ιδρύματος απάντησε αρνητικά λέγοντας πως η ενέργεια αυτή δεν είχε νομική βάση, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είχε ήδη δοθεί η ευκαιρία στον επιχειρηματία να υπαχθεί σε σχετική ρύθμιση.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την κατηγορία, ο κ. Σπυρόπουλος επανήλθε με νέο αίτημα, το οποίο αυτή τη φορά έγινε δεκτό. Η κατάσχεση πάγωσε για ένα μήνα, διάστημα στο οποίο φαίνεται ότι πραγματοποιήθηκαν σημαντικές κινήσεις ποσών στους λογαριασμούς, που – σύμφωνα με τη δίωξη- θα έπρεπε να είχαν καταλήξει στα ταμεία του ΙΚΑ.
Ο διοικητής του ΙΚΑ, πάντως, στις έγγραφες εξηγήσεις του φέρεται να αρνήθηκε την κατηγορία αναφέροντας ότι ζήτησε την προσωρινή άρση της κατάσχεσης για να τακτοποιήσει η εταιρεία ληξιπρόθεσμές οφειλές της, κυρίως για να πληρώσει το προσωπικό και στη συνέχεια να κάνει ρύθμιση. Απώτερος στόχο, όπως φέρεται να ισχυρίζεται ο κ. Σπυρόπουλος, ήταν να μην κλείσει η εταιρεία και χαθούν 1.700 θέσεις εργασίας. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος διοικητής του ΙΚΑ φέρεται να λέει ότι δεν ήταν η πρώτη φορά που ακολουθούσε αυτή την τακτική.