Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις από την τρόικα για περικοπή των μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσα από την «παράκαμψη» των κλαδικών συμβάσεων, πρόταση που βρίσκει αντίθετη την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Χθες κατά την τρίωρη συνάντηση της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη με εκπροσώπους της τρόικας, ήταν εμφανής η διάσταση των απόψεων στο καυτό αυτό θέμα και δεν έγινε εφικτή η εξεύρεση λύσης.

Οι επιτηρητές ζητούν αυστηρή εφαρμογή του μνημονίου και εμμένουν στην ανάγκη υπερίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων. «Εχετε υπογράψει ένα μνημόνιο και πρέπει να το εφαρμόσετε όπως ακριβώς υπεγράφη», δήλωσαν σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της τρόικας, εστιάζοντας στην ανάγκη μείωσης του μισθολογικού κόστους.
Σε κλοιό o ιδιωτικός τομέας

Σημειώνεται πως η «αντικατάσταση» της κλαδικής ή ακόμα χειρότερα της εθνικής συλλογικής σύμβασης από τις επιχειρησιακές συμβάσεις θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου στην ελληνική αγορά εργασίας. Ουσιαστικά το μέτρο θα οδηγήσει σε μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να υπογράφει σύμβαση με διαφορετικούς όρους.

«Οχι» σε γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου λέει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που αντιπρότεινε μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους (π.χ. τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών). Μάλιστα επισημαίνεται πως δεν είναι δυνατόν να «σπάσει» η εθνική συλλογική σύμβαση, η οποία καθορίζει τον κατώτερο μισθό (740 ευρώ).

Πρόσκληση
Μετά το χθεσινό αδιέξοδο το υπουργείο Εργασίας θα καλέσει άμεσα σε διάλογο τους κοινωνικούς εταίρους σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής και να ξεπεραστούν οι πιέσεις. Ωστόσο ο στόχος αυτός είναι ιδιαίτερα δύσκολος, με δεδομένο το χάσμα που χωρίζει το ΣΕΒ και τη ΓΣΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή συνάντηση η Λούκα Κατσέλη τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια εφαρμογή της ρύθμισης για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.

Μεταξύ άλλων σημείωσε πως οι κλαδικές συμβάσεις διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό (ιδιαίτερα σε χώρες με μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και εξασφαλίζουν εργασιακή ειρήνη.

Το υπουργείο δέχεται την «αντικατάσταση» των κλαδικών από τις επιχειρησιακές συμβάσεις σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και εφόσον τηρούνται αυστηρά κριτήρια. Συγκεκριμένα η ρύθμιση θα μπορούσε θα εφαρμοστεί σε επιχειρήσεις με σοβαρά οικονομικά προβλήματα (π.χ. που έχουν κάνει στάση πληρωμών), για περιορισμένο διάστημα (ένα συν ένα έτη) και εφόσον δοθούν διαβεβαιώσεις για διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Μάλιστα από την πλευρά του υπουργείου επισημάνθηκε στο χθεσινό «ραντεβού» με την τρόικα πως σε καμία χώρα δεν ισχύουν σε ευρεία κλίμακα ανάλογες ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, στη Γερμανία για να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση, πρέπει να υπάρχει έγκριση του συνδικάτου του κλάδου. Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η προσπάθεια θα πρέπει να εστιαστεί στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο είναι υψηλό (41,5% στη χώρα μας έναντι 32% στη Βρετανία). Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσε να υπάρξει μία σειρά μέτρων, όπως για παράδειγμα η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και η απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά και η τρόικα δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην κατεύθυνση των μέτρων, καθώς οι επιτηρητές θεωρούν πως πρόβλημα είναι το μισθολογικό κόστος (δηλαδή οι αμοιβές).

Πάντως, όπως αναφέρει το δημοσίευμα από το «Έθνος», η ηγεσία του υπουργείου έδωσε στην τρόικα γραπτό κείμενο, στο οποίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ρυθμίσεις για τις συλλογικές συμβάσεις, τον τρόπο λειτουργίας του ΟΜΕΔ κ.ά. Στο κείμενο αυτό αναμένεται να απαντήσει η τρόικα.