Ενώπιον της 7ης τακτικής ανακρίτριας Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν σήμερα οι τρεις συλληφθέντες για τα 324 κιλά καθαρής κοκαΐνης που κατασχέθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε αστυνομική επιχείρηση, στο κέντρο της πόλης. Στη συνέχεια πήραν τον δρόμο για τις φυλακές, καθώς καταδικάσρηκαν για την υπόθεση.
Συγκεκριμένα, οι κατηγορούμενοι, εκ των οποίων ένας Αλβανός, ένας Κροάτης και ένας ομογενής από την Αλβανία, κρίθηκαν προφυλακιστέοι, με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα. Παράλληλα, καταζητείται ένας 33χρονος από την Κροατία, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει πηδώντας από το μπαλκόνι διαμερίσματος.
Η αστυνομική επιχείρηση διεξήχθη μετά από πληροφορία των διωκτικών Αρχών για άφιξη στην Ευρώπη ενός κοντέινερ με μεγάλη ποσότητα κοκαΐνης, προερχόμενο πιθανότατα από τη Λατινική Αμερική. Το φορτίο φέρεται να παραλήφθηκε από τους δύο Κροάτες και σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. προοριζόταν να παραδοθεί και να διακινηθεί από τους δύο άλλους που γι’ αυτό το λόγο έφτασαν στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τη δικογραφία και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η συγκεκριμένη ναρκωτική ουσία προοριζόταν να διοχετευθεί στην ελληνική επικράτεια, ενώ μετά από προσμείξεις η ποσότητα θα τριπλασιαζόταν, αποφέροντας κέρδη άνω των 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με υπολογισμούς της ΕΛ.ΑΣ.
Απολογούμενοι στην ανακρίτρια, οι δύο άνδρες από την Αλβανία αρνήθηκαν κάθε εμπλοκή στην υπόθεση. Οι ίδιοι φέρεται να δήλωσαν ότι είναι ιδιοκτήτες ξενοδοχείου στη Ρόδο και ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να αγοράσουν εξοπλισμό για την επιχείρησή τους. Αντίθετα, ο Κροάτης στην απολογία του -όπως έγινε γνωστό- αποδέχθηκε μέρος των κατηγοριών.
Εις βάρος τους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για διακεκριμένη περίπτωση διακίνησης, αποθήκευσης και μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών, όπως επίσης για εγκληματική συμμορία και κατά περίπτωση για αντίσταση.
Στο μεταξύ, σε εξέλιξη είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του 33χρονου που διέφυγε πηδώντας από μπαλκόνι διαμερίσματος, το οποίο είχε νοικιάσει μαζί με τον συλληφθέντα συμπατριώτη του, μέσω βραχυπρόθεσμης μίσθωσης.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα του Τμήματος Γενικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, σε συνεργασία με το γραφείο DEA Αθηνών (την αμερικανική υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών) και τα Τμήματα Άμεσης Επέμβασης και Δίωξης Ναρκωτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης.