Στη σύλληψη έξι ατόμων με την κατηγορία των ληστειών προχώρησαν οι αστυνομικοί. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας, οι συλληφθέντες εμπλέκονται σε τουλάχιστον 33 ένοπλες ληστείες και σε 18 κλοπές μοτοσικλετών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας και κλοπής, τετελεσμένης ή σε απόπειρα, κατ’ εξακολούθηση, κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και συνήθεια.

Όπως προέκυψε, οι δράστες είχαν συγκροτήσει, τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο, οργανωμένη εγκληματική ομάδα, που είχε διαρκή και δομημένη δράση, εσωτερική διάρθρωση με επιμέρους διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.

Το κύριο χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας τους εστιάζεται στη μεθοδικότητα που επιδείκνυαν στις προπαρασκευαστικές πράξεις και κυρίως στον τρόπο που σχεδίαζαν και οργάνωναν την προσέγγιση και τη διαφυγή τους, από τα καταστήματα που επέλεγαν ως «στόχους».

Οι συλληφθέντες, δημιουργώντας μεταξύ τους ομάδες από δύο έως τέσσερα άτομα και υπό την εποπτεία του 35χρονου, ο οποίος είχε ηγετικό ρόλο στην ομάδα, αναζητούσαν νυχτερινές ώρες σε διάφορες περιοχές της Αττικής μοτοσικλέτες, που δεν έφεραν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας (π.χ. συναγερμό, αντικλεπτική δαγκάνα) και τις αφαιρούσαν.

Στη συνέχεια τις χρησιμοποιούσαν για τη μετάβαση και αποχώρηση τους από τα καταστήματα «στόχους», τα οποία είχαν επιλέξει προσεκτικά, μετά από αυτοψία και κατόπτευση των χώρων, έχοντας ως κριτήρια τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής και τις δυνατότητες ασφαλούς διαφυγής τους.

Κυρίως επέλεγαν πρατήρια υγρών καυσίμων, σούπερ μάρκετ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ψητοπωλεία, πρακτορεία, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρικών ειδών κ.ά. εμπορικά καταστήματα.

Στα καταστήματα εισέβαλαν σε ομάδες των δύο, τριών ή τεσσάρων ατόμων και με την απειλή καλάσνικοφ ή πιστολιού, ακινητοποιούσαν υπαλλήλους και πελάτες και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από μερικές εκατοντάδες, ως μερικές χιλιάδες ευρώ.

Η λεία από τις ληστείες τους ξεπερνά τις 47.000 ευρώ.

Η σπείρα διέπραξε από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014 πάνω από 50 ένοπλες ληστείες και κλοπές.