Εξιχνιάστηκε από την αστυνομία η διάρρηξη, με τη μέθοδο του «ριφιφί» που έγινε το βράδυ των Χριστουγέννων του 2013, σε κοσμηματοπωλείο στο Λούρο Πρέβεζας.

Συγκεκριμένα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία πέντε μελών της σπείρας, τεσσάρων Αλβανών και ενός 34χρονου Ιταλού, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης.

Ήδη, ένα από τα μέλη της σπείρας συνελήφθη χθες το πρωί στο Μεσολόγγι, ενώ ακόμη ένας από τους δράστες κρατείται σε φυλακή για ναρκωτικά.

Η εξάρθρωση της σπείρας επιτεύχθηκε ύστερα από έρευνα των Τμημάτων Ασφάλειας Πρέβεζας και Μεσολογγίου και των Γραφείων Συλλογής & Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας, οι δράστες διέρρηξαν αρχικά διπλανό κατάστημα και στη συνέχεια, με τη χρήση εργαλείων, δημιούργησαν οπή σε μεσοτοιχία με το κοσμηματοπωλείο, εισήλθαν σε αυτό και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κοσμήματα.

Όπως διαπιστώθηκε, τα μέλη της σπείρας εξουδετέρωσαν το σύστημα συναγερμού του κοσμηματοπωλείου, ενώ για τις επικοπινωνίες τους χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα, καταχωρημένα σε ονόματα αλλοδαπών ασιατικής καταγωγής, έτσι ώστε να μην «αφήσουν» στοιχεία που θα τους συνδέουν με τις πράξεις τους, ελαχιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες ανακάλυψης, εντοπισμού και σύλληψής τους.

Επιπλέον, εξακριβώθηκε ότι οι δράστες είχαν ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε διαπράξει κατά τα έτη 2011- 2012, διαρρήξεις χρυσοχοείων, με την ίδια μέθοδο, σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, των Δελφών και της Καρδίτσας.

Τέλος, σημειώνεται ότι στο παρελθόν οι δράστες έχουν απασχολήσει τις διωκτικές Αρχές για άλλα αδικήματα, όπως κλοπές και ναρκωτικά.

Η προανάκριση και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας, για την πλήρη διερεύνηση της εγκληματικής δράσης της σπείρας, την τυχόν συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, καθώς και τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπολοίπων δραστών.