Για δεύτερη μέρα συνεχίζεται στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η απολογία του πρώην δημοτικού ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, εκ των βασικών κατηγορουμένων στην πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης στον δήμο Θεσσαλονίκης, η οποία δικάζεται σε δεύτερο βαθμό.
Ο κατηγορούμενος αποκάλυψε στιχομυθία που είχε το 2009 με τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Σωτήρη Καπετανόπουλου, μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου. Όπως ανέφερε, επρόκειτο για τυχαία συνάντηση έξω από το γήπεδο του Άρη, όταν ο Σωτήρης Καπετανόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης του πρώην γενικού γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, τον ρώτησε σχετικά με την υπεξαίρεση και την εμπλοκή του τέως δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου: «Παναγιώτη» -φέρεται να του είπε ο Σωτ. Καπετανόπουλος- «θέλω να μου πεις με ειλικρίνεια, εάν έχει εμπλοκή ο Βασίλης. Δεν μπορεί να περάσει από το μυαλό μου. Όσο για τον άλλο, το “λαμόγιο” (τον Λεμούσια), όλοι γνωρίζουμε, δεν χρειάζεται να μου πεις».
Η αντίδραση του πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου ήταν άμεση, προαναγγέλλοντας ότι θα προβεί στην κατάθεση μήνυσης. Ο ίδιος τόνισε ότι έχει να πάει χρόνια στο γήπεδο εξαιτίας κόντρας του με τους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας. «Φτάνει πια. Ο κ. Σαξώνης βρομίζει ό,τι υπάρχει» είπε ο Σωτήρης Καπετανόπουλος. Απαντώντας, ο κατηγορούμενος είπε: «Κάντε μου πενήντα μηνύσεις». Ενώ απευθυνόμενος πάλι στον υπερασπιστή του Μ. Λεμούσια, τού υπενθύμισε ότι η ιδιαιτέρα του, την οποία κατονόμασε, δούλευε κατά καιρούς στο κατάστημα της συζύγου του (τη μουσική ταβέρνα Οδός Ανθέων).
Ο πρώην υπάλληλος της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου, απολογούμενος κατά την 39η μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, επανέλαβε τα βασικά υπερασπιστικά του επιχειρήματα, «καίγοντας» τον Μ. Λεμούσια και τον Β. Παπαγεωργόπουλο. Για τον πρώτο είπε ότι αυτός τον παρότρυνε να υπεξαιρεί κι ο δεύτερος ήταν ενήμερος για το τι συνέβαινε. «Ο Λεμούσιας ασκούσε διοίκηση. Ο Παπαγεωργόπουλος γνώριζε για τα χρήματα, αλλά δεν ήθελε να ξέρει από πού προέρχονται». Όπως σημείωσε, η υπεξαίρεση ξεκίνησε το 1999 και το συνολικό ποσό που υπεξαιρέθηκε ανέρχεται σε 22 εκατ. ευρώ, από το οποίο ο ίδιος δεν πήρε παραπάνω από 2,5 εκατ. ευρώ.
Τα υπόλοιπα -σύμφωνα με όσα υποστήριξε- τα παρέδιδε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανά τακτά διαστήματα στον Μ. Λεμούσια. «Τα είχα στο συρτάρι κλειδωμένα. Δεν είχα χρηματοκιβώτιο. Συναντιόμασταν στο γραφείο μου και στο γραφείο του, όπως και στην Οδό Ανθέων. Επικοινωνούσαμε και σε κινητά και σε σταθερά τηλέφωνα». Ερωτηθείς από το δικαστήριο για το εάν έχει αναλυτική λίστα των τηλεφωνικών τους συνομιλιών, ο Π. Σαξώνης τόνισε ότι δεν έχει διότι «δεν πίστευα ότι θα χρειαστεί να καλύψω τα νώτα μου. Δεν πίστευα ότι οι άνθρωποι αυτοί θα με πουλούσαν».
Αναφερόμενος για το ποιοι γνώριζαν για την υπεξαίρεση, κατονόμασε τους δύο συγκατηγορούμενους πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν γνωρίζει εάν αυτοί είχαν οικονομικά οφέλη. Ακόμη, υποστήριξε ότι είχαν γνώση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Αναστάσιος Γερογιάννης (που πρωτοδίκως αθωώθηκε για την υπόθεση), όπως επίσης συγκεκριμένοι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, τους οποίους επίσης κατονόμασε. Εξέφρασε δε αμφιβολίες για τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Ζορπίδη και τον άλλοτε συνάδελφό του, νυν βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Αντώνη Γρέγο. Για τον τελευταίο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έβλεπε τα χρήματα που κλείδωνα στο γραφείο μου, αλλά ποτέ δεν κάναμε κουβέντα, παρότι ήμασταν πολλά χρόνια μαζί».
Εξάλλου, ο κατηγορούμενος αποκάλυψε ότι για την κατάρτιση των πλαστών παραστατικών, με δεδομένο ότι δεν έχει γνώσεις από Η/Υ, είχε βοήθεια από κάποιο φίλο του, εκτός δήμου, το όνομα του οποίου όμως δεν θέλησε να αναφέρει. «Το έκανε χωρίς οικονομικό όφελος. Δεν το ανέφερε ποτέ γιατί δεν ήθελα να τον μπλέξω» σημείωσε.
Σε ερώτηση για τα χρήματα που κατέληξαν στις δικές του τσέπες από την υπεξαίρεση, υπογράμμισε ότι «όλα φαγώθηκαν» στα νυχτερινά μαγαζιά και στον τζόγο.
Η ακροαματική διαδικασία συνεχίζεται.