Την κίνηση της εισαγγελέως να «απολογηθεί» στους συνηγόρους υπεράσπισης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, κατά την έναρξη της σημερινής (09/10) διαδικασίας, «γιατί στην πρώτη της τοποθέτηση δεν ζήτησε ελαφρυντικά, κάνοντάς τους να αισθάνονται ότι έχασαν έναν πολύτιμο σύμμαχο», σχολίασε ο δικηγόρος των Αιγυπτίων ψαράδων, Κώστας Παπαδάκης, αμέσως μετά τη διακοπή του δικαστηρίου το απόγευμα
«Η μάχη των ελαφρυντικών συνεχίζεται», σχολίασε ο κ. Παπαδάκης, τονίζοντας ότι -κατά τη γνώμη του- «δεν συντρέχουν οι λόγοι τους οποίους επικαλούνται οι συνήγοροι υπεράσπισης» και παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις του, οι οποίες -όπως είπε- «δεν έχουν διαψευστεί».
«Η δίκη κινδυνεύει να ξεχειλώσει και να πάει σε μια χρονική παρέκταση. Όλες αυτές οι διακοπές δεν έχουν συγκεκριμένη αιτιολόγηση και, εν πάση περιπτώσει, τείνω την προσοχή σας στο ότι η δίκη εξακολουθεί, έχει πολλά και κρίσιμα στάδια μέχρι να φτάσει στο τέλος. Θα είμαστε εδώ μέχρι την τελευταία στιγμή» υπογράμμισε ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής.
Ερωτηθείς σχετικά με τους λόγους της επιμήκυνσης της διαδικασίας, ο κ. Παπαδάκης δήλωσε ότι ευθύνονται «οι επανειλημμένες και αντιφατικές εισαγγελικές τοποθετήσεις, οι οποίες πυροδότησαν πολλούς γύρους τοποθετήσεων των συνηγόρων υπεράσπισης, οι οποίοι ουσιαστικά επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια».
«Το ελαφρυντικό της μη τέλεσης αξιόποινων πράξεων αφορά τα μέλη εγκληματικών οργανώσεων οι οποίες δεν έχουν δραστηριοποιηθεί. Προκύπτει από την διατύπωση του νόμου, από την αιτιολογική έκθεση και από όλη τη φιλοσοφία του νόμου, όχι να διακρίνει ανάμεσα σε μέλη εγκληματικών οργανώσεων αλλά να διακρίνει ανάμεσα σε εγκληματικές οργανώσεις που δεν έχουν περάσει στο στάδιο της υλοποίησης», σημείωσε στη συνέχεια, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Σχετικά με το ελαφρυντικό της μη εύλογης διαρκείας της δίκης, ο συνήγορος των Αιγυπτίων ψαράδων, υπογράμμισε ότι «δεν ευσταθεί, διότι η διάρκεια της δίκης για τα ελληνικά δεδομένα υπήρξε εύλογη», αλλά και διότι για τη μεγάλη διάρκεια ευθύνονται και οι κατηγορούμενοι «με τις κωλυσιεργίες, την άσκοπη ανάγνωση εγγράφων κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και τις καθυστερήσεις σε απολογίες και αγορεύσεις με αποτέλεσμα να χαθούν δικάσιμοι».
«Το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου δεν υπάρχει πουθενά νομολογημένο ότι είναι υποχρεωτικό όπου υπάρχει λευκό ποινικό μητρώο να παρέχεται το αντίστοιχο ελαφρυντικό», είπε ο κ. Παπαδάκης και συμπλήρωσε: «Κατά συνέπεια θεωρώ ότι το δικαστήριο έχει όλα τα εχέγγυα για να προχωρήσει, προφανώς και θα το κάνει. Η δίκη πρέπει να συνεχιστεί χωρίς άλλες διακοπές και να φτάσουμε μέχρι το τέλος. Η προσπάθεια να πέσουν στα μαλακά δεν πρόκειται να έχει καμία απόδοση».