Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να ακούσουν τις ποινές που θα τους επιβληθούν οι 65 κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής που, ομόφωνα, κρίθηκαν ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Της Μαρίας Ζαχαροπούλου
Όλα δείχνουν πως η σημερινή ημέρα θα είναι καθοριστική για την τύχη των κατηγορουμένων καθώς αναμένεται να κριθεί αν και ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακή μετά την ιστορική απόφαση της δικαιοσύνης η οποία αποφάνθηκε πως η Χρυσή Αυγή λειτουργούσε ως δομημένη εγκληματική οργάνωση στην κορυφή της οποίας ήταν ο αρχηγός της, Νίκος Μιχαλολιάκος και έξι ακόμη ηγετικά της στελέχη, πρώην βουλευτές, οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παπάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος.
Για τους υπόλοιπους 11 πρώην βουλευτές, η κατηγορία μετατράπηκε από διεύθυνση σε ένταξη εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τους Παν. Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντ. Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κων. Μπαρμαρούση, Ευστ. Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μιχ. Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι συνολικά 43 κατηγορούμενοι μεταξύ αυτών και οι φερόμενοι ως πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής ενώ απαλλάχθηκαν 15.
Η αυλαία σήμερα ανοίγει με την εισήγηση της εισαγγελέως της έδρας σχετικά με τα ελαφρυντικά που έχουν αιτηθεί οι καταδικασθέντες.
Η απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών είναι αυτή που θα καθορίσει τις εξελίξεις καθώς η ενδεχόμενη αναγνώριση τους αυτόματα αλλάζει το πλαίσιο των ποινών που αντιμετωπίζουν.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης έδωσαν «μάχη» μέχρι λίγο πριν τα μεσάνυχτα ζητώντας ελαφρυντικά για τους εντολείς τους ευελπιστώντας σε ηπιότερη ποινική μεταχείριση. Τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας , της μη εύλογης διάρκειας της δίκης ήταν αυτά που αιτήθηκε η πλειονότητα των καταδικασμένων για την εγκληματική οργάνωση με την «υπογραφή», σύμφωνα με την δικαιοσύνη, της Χρυσής Αυγής.
Οι κατηγορούμενοι, μέσω των συνηγόρων τους, σε μια προσπάθεια να πείσουν το δικαστήριο, αναφέρθηκαν στην πορεία της ζωής τους ενώ κάποιοι επικαλέστηκαν ως στοιχείο για την αναγνώριση ελαφρυντικού, το γεγονός ότι παντρεύτηκαν δυο φορές την ίδια γυναίκα, ότι έχουν φιλοζωικά αισθήματα ακόμη και πως είναι εθελοντές αιμοδότες. Επιπλέον, δεν ήταν λίγοι οι υπερασπιστές που μίλησαν για παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητάς των εντολέων τους αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το «στοίχημα» είναι μεγάλο και είναι ενδεικτικό το γεγονός πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης. Στην περίπτωση, όμως, που αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε οι προβλεπόμενες ποινές μειώνονται σημαντικά και κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της ανθρωποκτονίας, για το οποίο καταδικάστηκε ο Γιώργος Ρουπακιάς για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, προβλέπονται ισόβια ενώ για τις απόπειρες ανθρωποκτονιών πολυετείς καθείρξεις. Μετά την απόφαση των δικαστών για την αναγνώριση ή όχι ελαφρυντικών τη σκυτάλη παίρνει και πάλι η εισαγγελέας η οποία θα προτείνει για τις ποινές που θα επιβληθούν στους κατηγορούμενους με τους δικαστές να έχουν τον τελικό λόγο. Στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας το δικαστήριο θα κληθεί να αποφασίσει για το κρίσιμο θέμα της αναστολής εκτέλεσης της ποινής, δηλαδή ποιοι κατηγορούμενοι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν δεν δοθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα διαταχθεί η προσαγωγή στο δικαστήριο των κατηγορουμένων.
Άλλωστε, η πλειονότητα των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής αλλά και ο Γιώργος Ρουπακιάς, επέλεξαν να μην καθίσουν χθες στο εδώλιο και να ενημερωθούν για την κρίση του δικαστηρίου από τους συνηγόρους τους.
Η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα, όμως, ήταν, όπως όλα αυτά τα χρόνια, παρούσα από νωρίς το πρωί μέχρι και τα μεσάνυχτα στο Εφετείο. Στο άκουσμα της απόφασης που έσκισε την απόλυτη σιωπή μέσα στην δικαστική αίθουσα ύψωσε τις γροθιές της και βγαίνοντας στον προαύλιο χώρο του Εφετείου φώναξε απευθυνόμενη στους χιλιάδες συγκεντρωμένους: «Παύλο μου, νικήσαμε. Δικαιωθήκαμε…Τα κατάφερες γιε μου». Ωστόσο, η οικογένεια Φύσσα, όπως λέει, περιμένει με αγωνία να ακούσει τις ποινές που θα επιβληθούν στους κατηγορούμενους.