Ποινική δίωξη για υπηρεσιακή απιστία παρήγγειλε ο εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης σε βάρος τριών περιφερειακών στελεχών της «Εγνατία Οδός ΑΕ» για ζημιά ύψους 9,5 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να προκλήθηκε στην εταιρία και συνδέεται με τη δαπάνη κατασκευής τμήματος του ομώνυμου αυτοκινητόδρομου στην περιοχή των Γρεβενών. Όπως έγινε γνωστό, η δίωξη στρέφεται εναντίον διευθυντών και αναπληρωτών διευθυντών της Περιφερειακής Υπηρεσίας Γρεβενών της εταιρίας, κατά το χρονικό διάστημα 2011 έως 2018.
Πρόκειται για το τμήμα Παναγιά – Γρεβενά, μήκους οκτώ χιλιομέτρων, έργο για το οποίο η συνολική δαπάνη προσδιορίστηκε, σύμφωνα με τον τελικό αναθεωρητικό πίνακα επιμετρήσεων, κατά 9.572.178,73 ευρώ χαμηλότερη σε σχέση με την αρχικά εγκεκριμένη και εν συνεχεία καταβληθείσα δαπάνη. «Με βάση τον αρνητικό λογαριασμό θα μπορούσε η «Εγνατία Οδός AE» να ζητήσει την κατάπτωση των εγγυητικών επιστολών, ενώ θα άρχιζε και η τοκοφορία» αναφέρεται στη δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση.
Σύμφωνα με την ίδια δικογραφία, η Περιφερειακή Υπηρεσία Γρεβενών της «Εγνατία Οδός ΑΕ» κάλεσε την ανάδοχο κατασκευάστρια του έργου να συντάξει τελικό λογαριασμό της αρχικής και συμπληρωματικής σύμβασης αλλά εκείνη δεν το έπραξε, προσφεύγοντας στο αρμόδιο Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας, το οποίο, απέρριψε τις προσφυγές της αναδόχου. «Η Διεύθυνση μπορούσε και όφειλε να συντάξει τον τελικό λογαριασμό που επρόκειτο να είναι αρνητικός και η παράλειψη αυτή επέφερε την παραπάνω ζημιά» επισημαίνεται στη δικογραφία, η οποία στηρίζεται στα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που κατατέθηκε.
Υπό τις συνθήκες αυτές ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μητρουλιάς, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης, σε βαθμό κακουργήματος, κατά των τριών παραπάνω προσώπων για την πράξη της απιστίας στην υπηρεσία εις βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (κατά συναυτουργία).
Να σημειωθεί ότι το δρόμο της Δικαιοσύνης έχουν πάρει κι άλλες υποθέσεις που συνδέονται με την κατασκευή και την αποπληρωμή του ίδιου αυτοκινητόδρομου, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της φερόμενης υπερκοστολόγησης εργασιών και υλικών συνδεόμενες με πέντε δίδυμες σήραγγες στη Δυτική Μακεδονία. Η υπόθεση αυτή, που φέρεται να προκάλεσε ζημιά ύψους 32 εκατ. ευρώ στην «Εγνατία Οδός ΑΕ», προσδιορίστηκε, ύστερα από αναβολή, να δικαστεί τον επόμενο Μάιο, ενώ στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται μέλη προηγούμενων διοικήσεων και στελέχη της εταιρίας.