Αθωώθηκαν 24 από τους 29 κατηγορουμένους στην υπόθεση με τις επιδοτήσεις για ανύπαρκτα άλογα που υποτίθεται ότι εξέτρεφαν, καθώς απαλλάχθηκαν των κατηγοριών από το Μονομελές Πρωτοδικείο Λάρισας, όπου εκδικάστηκε η υπόθεση.
Οι υπόλοιποι, όλοι προερχόμενοι από τη Λάρισα, καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης από 8 έως 15 μήνες, ανάλογα με την περίπτωση, με τριετή αναστολή.
Το θέμα αφορούσε παραγωγούς, που δήλωναν ζωικό κεφάλαιο για άλογα και εισέπραξαν ενιαία ενίσχυση, για το 2008 και ορισμένοι και το 2009.
Η ενιαία ενίσχυση χορηγείται στους γεωργούς με την ενεργοποίηση δικαιώματος ανά επιλέξιμο εκτάριο οπότε τα ενεργοποιημένα δικαιώματα θεμελιώνουν την καταβολή των ποσών που καθορίζονται σε αυτά.
Οι εκτάσεις που αντιστοιχούν σε βοσκοτόπους όμως, ενεργοποιούν δικαιώματα εφόσον έχει δηλωθεί συνολικά ζωικό κεφάλαιο, υπό προϋποθέσεις. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, έκανε ελέγχους σε πάνω από 100 άτομα, από τους οποίους προέκυψαν καταβληθέντα ποσά και απέστειλε τα αποτελέσματα στην Εισαγγελία Λάρισας οπότε και προέκυψε η απαγγελία κατηγορίας κατά 29 ατόμων.
Όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την κατηγορία και υποστήριξαν μάλιστα ότι η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λάρισας (που δεν υφίσταται πλέον), βρήκε τις επιλέξιμες εκτάσεις, μετά βρέθηκαν και οι δικές τους και έγιναν οι απαιτούμενοι έλεγχοι από τις υπηρεσίες.
Επίσης και από πλευράς υπεράσπισης των κατηγορουμένων υποστηρίχτηκε ότι, βρίσκονταν σε πλάνη, πείστηκαν από τις ενώσεις ότι τους ανήκουν οι εκτάσεις και δεν ανήκουν σε τρίτα πρόσωπα. Έτσι, δήλωναν εκτάσεις ως επιλέξιμες με την πεποίθηση ότι ήταν. Στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν μη επιλέξιμες. Άρα, νόμιμα έκαναν τις δηλώσεις. Πολλά δε από αυτά είναι άτομα ηλικιωμένα και δεν είχαν δόλο. Επίσης, δεν αποδείχτηκε ότι υπέστη βλάβη η Ε.Ε, γιατί τα χρήματα συμψηφίστηκαν με άλλες επιδοτήσεις η επιστράφηκαν.