Οριστικό τέλος στη δράση του Ρουβίκωνα φιλοδοξεί να βάλει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με σειρά κινήσεων και ενδεχομένως με αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Παραπολιτικά, στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ και των συνεργατών του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχουν μπει διάφορες δηλώσεις από την πλευρά του Ρουβίκωνα, στις οποίες γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά για επιθέσεις αντιεξουσιαστών εναντίον «τουριστικών» στόχων.
Κατά το δημοσίευμα, από τις αρχές του 2015, οι επονομαζόμενου ως «ακτιβιστές» των Εξαρχείων έχουν προχωρήσει σε περίπου 150 επιθέσεις. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί περίπου 150 συλλήψεις και 350 προσαγωγές και έχουν σχηματισθεί συνολικά 72 δικογραφίες ενώ σε όλες τις περιπτώσεις έχουν αφεθεί ελεύθεροι λόγω των νομοθετημάτων που έχουν ψηφισθεί και χαρακτηρίζουν τις πράξεις αυτές (φθορές, επιθέσεις σε ιδιώτες, καταλήψεις, ρίψη φέιγ βολάν κ.λπ.) πλημμελήματα.
Για τους περισσότερους από αυτούς τους νόμους επιχειρείται να αλλάξουν (μετατροπή σε κακουργήματα) με νομικούς όμως να υποστηρίζουν ότι «έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος οι φυλακές να γεμίσουν από αυτούς που κάνουν γκράφιτι ή μαθητές που κάνουν μικροφθορές σε σχολεία. Επιπλέον, ερευνάται αν μπορεί να επεκταθεί και σε άλλου είδους δημόσια κτίρια η μετατροπή σε κακούργημα των επιθέσεων σε «κτίρια μεγάλης πολιτιστικής αξίας».
Όμως αυτό που εξετάζουν ιδιαίτερα σοβαρά οι επιτελείς της ΕΛΑΣ είναι μια έκθεση περίπου 70 σελίδων, που συντάχθηκε την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2018 από δυο αρμόδιους υψηλόβαθμους αξιωματικούς για τον περιορισμό της δράσης του Ρουβίκωνα με συνεχείς προσαγωγές μελών του, με παρείσφρηση στον χώρο των Εξαρχείων, αλλά και με οικονομικούς και ασφαλιστικούς ελέγχους των αντιεξουσιαστών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούσαν ότι από τις αναφορές αντιεξουσιαστών προέκυπταν προσωπικά αδικήματα φοροδιαφυγής , αλλά κυρίως «χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Κάτι που μπορούσε να δημιουργήσει νέα δικαστικά δεδομένα για τη μεταχείριση των μελών του Ρουβίκωνα, αφού αφορά κακουργηματική ενέργεια.