Μεταστροφή υπέρ του μνημονίου και της συμφωνίας με την Τρόικα για την εξυγίανση της οικονομίας και την υπέρβαση της κρίσης, παρά τη στρατηγική κατά του μνημονίου εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, «δείχνει» έρευνα της κοινής γνώμης σε πανελλαδικο επίπεδο, που διενήργησε η ΚΑΠΑ Research για το Βήμα της Κυριακής.
Από την έρευνα φαίνεται πως το 50,9% των πολιτών δεν συμφωνεί με την κατά του μνημονίου στάση της Ν.Δ., έναντι 39,1% αλλά και η απαισιοδοξία της πλειοψηφίας για την αποφυγή της πτώχευσης της χώρας, σε ποσοστό 46% έναντι 43,2%.
Εξ άλλου, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως διατηρεί προβάδισμα 7,8 μονάδων, με 29,1% έναντι 21,3% της Ν.Δ., 7,7% του ΚΚΕ, 4,55% του ΛΑΟΣ και 2,6% του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η οποία πραγματοποιήθηκε στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου σχετικά με το νέο κυβερνητικό σχήμα, οι πολίτες εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς την αποτελεσματικότητά του για την αντιμετώπιση της κρίσης (53%).
Η πλειοψηφία πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός έδειξε τάσεις συμβιβασμού (51,3%) με βασικό άξονα την εσωκομματική ισορροπία (65,6%).
Οι πολίτες πιστεύουν, πάντως, ότι τοποθετήθηκαν στα νευραλγικά υπουργεία τα κατάλληλα πρόσωπα, με 6 στους 10 να θεωρούν π.χ. ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης θα καταφέρει να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη της χώρας από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης και ότι ο Αν. Λοβέρδος θα αντιμετωπίσει τις δυσκολίες στον τομέα της Υγείας.
Περιγράφοντας το δίλημμα στο οποίο καλούνται να τοποθετηθούν, οι πολίτες υποστηρίζουν ότι θα δώσουν την ψήφο τους αναλόγως του αν συμφωνούν ή όχι με τις ρυθμίσεις του σχεδίου «Καλλικράτης» (46,7%), ενώ το 25,5% τονίζει ότι θα ψηφίσει αναλόγως του αν αποδέχεται ή απορρίπτει το μνημόνιο.
Το 13,3% υποστηρίζει ότι θα σταθμίσει την ψήφο του, λαμβάνοντας υπόψη και τα δύο αυτά ζητήματα. Όταν δε καλούνται να απαντήσουν αν θα επιλέξουν κάποιον υποψήφιο με βάση τα προσωπικά του χαρακτηριστικά ή με βάση τη στάση του απέναντι στο μνημόνιο, το 71,7% δηλώνει ότι θα επιλέξει με βάση την ικανότητα του υποψηφίου.