Το ενδεχόμενο να υπάρχει στην Ηλεία πρόσωπο (ή πρόσωπα) που δίνουν πληροφορίες σε επίδοξους διακινητές για τη μεταφορά παράτυπων μεταναστών από τις παραλίες του νομού στην Ιταλία, εξετάζει σοβαρά η Αστυνομία. Του ανταποκριτή μας από το patrisnews.com στην Ηλεία Η ακτή από όπου θα έφευγαν οι 64 μετανάστες βρισκόταν κάπου στη Μεσσηνία, αλλά την τελευταία στιγμή το σχέδιο άλλαξε και τέθηκε σε εφαρμογή το δεύτερο σχέδιο. Πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανόν ότι στο εναλλακτικό σχέδιο βοήθησε πρόσωπο ή πρόσωπα από την Ηλεία… Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2012, το 2013 και το 2016 είχαν βρεθεί να περιφέρονται σε δρόμους και χωράφια στην ευρύτερη περιοχή της Γλύφας παράτυποι μετανάστες, κάποιοι από τους οποίους -σύμφωνα με πληροφορίες- αναζητούσαν τον διακινητή που θα τους μετάφερε παρανόμως στην Ιταλία. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν χθες κάποιοι μετανάστες στην εφημερίδα «Πατρίς», πλήρωσαν στις πατρίδες τους (Ιράκ, Ιράν, Κουρδιστάν) από 5.000 ευρώ οι ενήλικες και από 3.000 ευρώ για τους ανήλικους σε ειδικά γραφεία για να αποκτήσουν το δικαίωμα επιβίβασης σε πλοία για την Ιταλία.
Η ανησυχία του δημάρχου
Χθες, ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης και πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Ναμπίλ Ιωσήφ Μόραντ, δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταγραφής των στοιχείων των 64 μεταναστών και όπως προκύπτει οι περισσότεροι διαθέτουν έγγραφα για την προσωρινή παραμονή τους στη χώρα, ενώ γύρω στα 22 άτομα στερούνται εγγράφων. Για όσους κριθεί ότι πρέπει να μεταφερθούν σε δομές φιλοξενίας, η λύση, αναφέρει ο κ. Μοραντ, δεν θα είναι η Μυρσίνη Ηλείας, καθώς δεν υπάρχει χώρος. Παράλληλα ο κ. Ναμπίλ εκφράζει την ανησυχία του μήπως το λιμάνι Κυλλήνης μετατραπεί σε πύλη εξόδου παράτυπων μεταναστών. «Βλέπετε τι γίνεται στην Πάτρα… Δεν πρέπει να έχουμε και εδώ τέτοιες εικόνες, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση», σημειώνει.
Προορισμός τους η Μεσσηνία
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ταξίδι των μεταναστών ξεκίνησε από την Αθήνα, από όπου επιβιβάστηκαν σε τρία τουριστικά βανάκια. Αρχικός προορισμός ήταν η Μεσσηνία. Στη διαδρομή, όμως, το σχέδιο άλλαξε και εφαρμόστηκε το εναλλακτικό που ήταν η Ηλεία. Έτσι, μεταφέρθηκαν στον νομό και οι διακινητές τους αποβίβασαν κάπου κοντά στη Λυγιά, ενώ ιστιοφόρο με τρεις Ουκρανούς του περίμενε στην ευρύτερη περιοχή της Γλύφας.
Έτσι τους εντόπισαν
Μπορεί να ήταν 2 τα ξημερώματα, αλλά οι κινήσεις τους έγιναν αντιληπτές από κατοίκους της περιοχής. Έτσι, πριν ξανοιχτούν στο Ιόνιο, έκανε την εμφάνισή του ναυαγοσωστικό σκάφος του Λιμενικού, που ανάγκασε τους διακινητές να ακινητοποιήσουν το σκάφος τους και να ακολουθήσουν προς το λιμάνι της Κυλλήνης. Παράλληλα, είχαν κινητοποιηθεί δυνάμεις και του Λιμενικού Τμήματος Κυλλήνης, συνδράμοντας στην επιχείρηση. Άμεσα κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, της Περιφέρειας και άλλων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της κατάστασης από ανθρωπιστική πλευρά. Φαγητό προσέφερε η 117 Πτέρυγα Μάχης.