Με τις αίθουσες άδειες από διδακτικό προσωπικό θα χτυπήσει φέτος το πρώτο κουδούνι στην πλειοψηφία των γυμνασίων και λυκείων της χώρας, μετά τη μαζική φυγή χιλιάδων εκπαιδευτικών.
Οι 7.500 αιτήσεις συνταξιοδότησης καθηγητών υπό το φόβο των σκληρών αλλαγών που φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τη μείωση των διορισμών στο μισό, δημιουργούν εικόνα ερήμωσης στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Θέμης Κοτσυφάκης, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), το ποσοστό των συνταξιοδοτήσεων μόνο για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αγγίζει το 7% του συνόλου των διδασκόντων.
Αν, μάλιστα, συνυπολογιστούν και οι περίπου 1.000 παραιτήσεις καθηγητών από την αρχή του έτους μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς, το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 8%.
Δραματική είναι η κατάσταση στους μεγάλους νομούς, με την Ανατολική Θεσσαλονίκη να κατέχει αρνητική πρωτιά στον αριθμό των εκπαιδευτικών που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα: 587 από τους 4.323, δηλαδή το 13,9%.
Ακολουθούν οι τρεις Περιφέρειες της Αθήνας (Α’, Β’ και Δ’), όπου ένας στους δέκα καθηγητές, κατά μέσο όρο, θα εγκαταλείψει τις σχολικές αίθουσες.
Στην επαρχία, οι νομοί Αχαΐας, Ιωαννίνων, Λάρισας, Μαγνησίας, Πρέβεζας και Τρικάλων αποτελούν τις πλέον πολύπαθες περιοχές, με τα ποσοστά να ξεπερνούν το 8%.
Στο «κόκκινο», όμως, βρίσκεται και η Κρήτη με τους δύο από τους τρεις μεγαλύτερους νομούς, Ηράκλειο και Ρέθυμνο, να παρουσιάζουν ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό που φτάνουν το 7%.
Πηγή: Veto