Πολυμελή εγκληματική οργάνωση, που το τελευταίο οκτάμηνο είχε διαρρήξει τουλάχιστον 218 αποθήκες διαμερισμάτων, κυρίως σε περιοχές της Νοτιοανατολικής και Βορειοανατολικής Αττικής, αφαιρώντας χρήματα, χρυσαφικά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη καθημερινής χρήσης, ακόμη και αναλώσιμα προϊόντα, εξάρθρωσαν οι αρχές.
Συνολικά συνελήφθησαν 14 άτομα, ηλικίας από 21 έως 44 ετών, όλοι τους Γεωργιανοί και άεργοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία σεσημασμένοι για συναφή αδικήματα.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης – σπείρας διαρρηκτών, είχαν ως χώρους οργάνωσης και σχεδιασμού των εγκληματικών τους ενεργειών, δύο σπίτια, στην περιοχή του Νέου Κόσμου και της Δάφνης. Αφού σχεδίαζαν και σημείωναν επάνω σε γεωγραφικούς χάρτες τις «επιχειρήσεις» τους, υπό την καθοδήγηση δύο αρχηγικών μελών της σπείρας, επέδραμαν σε περιοχές της Αττικής.
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι μέχρι στιγμής 14 συλληφθέντες μαζί με άλλους 7, γνωστούς στις Αρχές, αλλά και άγνωστα μέχρι στιγμής άτομα, κινούνταν με 3 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, παρατηρώντας τα σπίτια στις οδούς από τις οποίες διέρχονταν και συγκεκριμένα τις κλειδαριές των κεντρικών εισόδων τους.
Αφού επέλεγαν τους «στόχους» τους, έμπαιναν σε πολυκατοικίες, κυρίως αργά το βράδυ ή τα ξημερώματα, παραβιάζοντας τις κύριες εισόδους, και στη συνέχεια αφού παραβίαζαν τις πόρτες των αποθηκών, αφαιρούσαν χρήματα, χρυσαφικά, κοσμήματα, ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, είδη ένδυσης – υπόδησης, τρόφιμα, ποτά, δοχεία με λάδι, διάφορα είδη διακόσμησης κ.λπ.
Τα χρήματα που αφαιρούσαν τα μετέφεραν στο εξωτερικό και ιδίως σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων. Τα χρυσαφικά και άλλα αντικείμενα αξίας τα πουλούσαν σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, ενώ άλλα καθημερινής χρήσης αντικείμενα, τα κρατούσαν για προσωπική τους χρήση.
Σε όλες τις περιπτώσεις κοινός παρονομαστής των διαρρήξεων των αποθηκών των διαμερισμάτων και των σπιτιών ήταν το «χαμηλό ρίσκο», καθώς και η σοβαρή πιθανολόγηση ότι εντός των αποθηκών θα υπήρχαν κρυμμένα χρήματα, κοσμήματα, χρυσαφικά και άλλα είδη σημαντικής αξίας.
Χθες, κατά τη διάρκεια διαδοχικών οργανωμένων αστυνομικών επιχειρήσεων των Υπηρεσιών Ασφαλείας της Νοτιοανατολικής (Αττικής) με τη βοήθεια και τη συνδρομή των Υπηρεσιών Ασφάλειας της Βορειοανατολικής (Αττικής) και της Αθήνας, συνελήφθησαν τα 14 βασικά μέλη της οργάνωσης μεταξύ των οποίων και τα 2 αρχηγικά μέλη της, ηλικίας 28 και 27 ετών.
Σε ταυτόχρονες ή/και διαδοχικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, παρουσία Εισαγγελικού Λειτουργού, βρέθηκε μεγάλος αριθμός από ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές (φορητοί Η/Υ, κινητά τηλέφωνα, βιντεοκάμερες κ.α.), χρήματα, ρολόγια χειρός, κοσμήματα, ποδήλατα,, είδη ρουχισμού, βαλίτσες και σακίδια, αναλώσιμα είδη (δοχεία με λάδι κ.α.), καθώς και διαταγές αποστολής χρημάτων στο εξωτερικό.
Επιπλέον, σε έρευνα που έγινε στα 3 αυτοκίνητα βρέθηκαν χάρτες της Αττικής με σημειώμενες διευθύνσεις, διαρρηκτικά εργαλεία, μεταλλικές λάμες και άλλα αντικείμενα. Τα αυτοκίνητα αυτά κατασχέθηκαν ως μέσα μεταφοράς και αποθήκευσης κλοπιμαίων.
Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους συλληφθέντες αφορούν, κατά περίσταση, τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση η οποία είχε σκοπό τη διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, τετελεσμένες και σε στάδιο απόπειρας διακεκριμένες κλοπές και κατ’ εξακολούθηση, ενώ επιπλέον οι πέντε από τους συλληφθέντες κατηγορούνται και για κατοχή ναρκωτικών, καθώς στο σπίτι που διέμεναν βρέθηκε μικροποσότητα κάνναβης.
Επίσης οι 4 από τους συλληφθέντες βαρύνονται και με την κατηγορία της πλαστογραφίας πιστοποιητικών και αποδεικτικών εγγράφων στοιχείων ταυτότητα, καθώς επέδειξαν πλαστά έγγραφα παραμονής στη χώρα μας, ενώ άλλοι 4 διέμεναν παράνομα στη χώρα.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται άλλα 7 μέλη του κυκλώματος, επίσης Γεωργιανοί, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και τη διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας, υπενθυμίζονται ορισμένες χρήσιμες οδηγίες και πληροφορίες για την προστασία της περιουσίας από κλοπές:
• Τοποθετούμε στην κύρια είσοδο της πολυκατοικίας μηχανισμό αυτόματου κλεισίματος πόρτας.
• Κλειδώνουμε την κύρια πόρτα / τις κύριες πόρτες του διαµερίσµατος µε κλειδαριά ασφαλείας.
• Κλειδώνουμε πάντα όταν φεύγουμε, ακόµα κι αν πρόκειται να απουσιάσουμε για µικρό χρονικό διάστηµα.
• Δεν αφήνουμε ποτέ την κύρια είσοδο ανοιχτή µε στηρίγµατα και προσέχουμειδιαίτερα αν μας ακολουθεί κάποιος µέσα στο κτίριο.
• Εγκαθιστούμε σύστηµα συναγερµού – ασφαλείας.
• Τα συστήµατα ασφαλείας της κυρίας εισόδου (θυροτηλέφωνο µε οπτική εικόνα), θα πρέπει να μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε και να ελέγχουμε τους επισκέπτες.
• Αποφεύγουμε να ανοίγουμε την πόρτα, χωρίς να βεβαιωθούμε ότι γνωρίζουμε τον επισκέπτη.
• Αποφεύγουμε να αφήνουμε τις πόρτες των εξόδων κινδύνου ανοιχτές µε στηρίγµατα.
• Αποφεύγουμε να αφήνουμε ξεκλείδωτες ή ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα των µπαλκονιών.
• Αποφεύγουμε να δίνουμε τα κλειδιά του σπιτιού μας σε τρίτους.
• Όταν μετακομίζουμε είναι χρήσιμο να αλλάζουμε τις κλειδαριές και τα κλειδιά. Δεν αφήνουμε δεύτερα κλειδιά της οικίας μας, κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.
• Αποφεύγουμε να αφήνουμε µεγάλα χρηµατικά ποσά ή αντικείµενα αξίας στο σπίτι μας και δεν γνωστοποιούμε στον κοινωνικό και επαγγελµατικό μας περίγυρο τα περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσονται στην οικία μας.
• Τα γκαράζ και οι αποθηκευτικοί χώροι είναι ένας επίκαιρος στόχος.