Κοινή επιχείρηση στο πλαίσιο της δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας των κρατών μελών της ΕΕ, με την κωδική ονομασία Pakoul, αναπτύχθηκε με συντονισμένη και ταυτόχρονη δράση σε Ελλάδα, Γαλλία, Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο για την εξουδετέρωση κυκλώματος διακίνησης ανθρώπων.
Στις 14 του μήνα οι κατά τόπους αρμόδιες αστυνομικές Αρχές της Ελλάδας, Γαλλίας, του Βελγίου και του Ηνωμένου Βασιλείου συνέλαβαν έξι άτομα, που δραστηριοποιούνταν σε κύκλωμα διακίνησης λαθρομεταναστών.
Οι παράνομοι μετανάστες προωθούνταν σε χώρες της Ευρώπης με Ι.Χ. φορτηγά αυτοκίνητα και από τα μέχρι σήμερα στοιχεία υπολογίζεται, ότι η εγκληματική οργάνωση κέρδισε σημαντικά ποσά, δεδομένου ότι εισέπραττε, κατά μέσο όρο, περίπου 10.000 ευρώ για κάθε διακινούμενο.
Η κοινή επιχείρηση Pakoul είναι το αποτέλεσμα της, επί ένα σχεδόν έτος, διεθνούς δικαστικής και αστυνομικής συνεργασίας.
Η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν κυρίως από Αφγανούς, που απασχολούσαν επίσης Κούρδους και Λιθουανούς διαμεσολαβητές. Οι έρευνες έδειξαν ότι η οργάνωση διακινούσε με διάφορους τρόπους, έως και 10 λαθρομετανάστες, την ημέρα.
Η υπόθεση ξεκίνησε να ερευνάται, τους τελευταίους μήνες, του έτους 2010, από τη Γαλλική Συνοριακή Αστυνομία και τον Ανακριτή στη Λιλ, της Γαλλίας. Μόλις διαπιστώθηκε ότι εμπλέκονται μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν και σε άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε, Εισαγγελείς, Ανακριτές και Αστυνομικοί, από την Ελλάδα, το Βέλγιο, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάστηκαν, για την διαλεύκανση της υπόθεσης. Η Eurojust και η Europol παρείχαν συνεχή αναλυτική υποστήριξη, προς τους Εισαγγελείς, Ανακριτές και αστυνομικούς, που ασχολήθηκαν με την υπόθεση. Αλλεπάλληλες συναντήσεις των εμπλεκομένων Εισαγγελέων, Ανακριτών και Αστυνομικών έλαβαν χώρα στις εγκαταστάσεις της Eurojust στη Χάγη.
Οι άριστες σχέσεις συνεργασίας, που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στα παραπάνω πρόσωπα, στο περιβάλλον της Eurojust, κατέληξαν, με κοινές προσπάθειες, κατέληξαν στην επιτυχή έκβαση αυτής της επιχείρησης. Η κοινή επιχειρησιακή δράση αποφασίστηκε, περίπου ένα μήνα πριν, στη Eurojust για το πρωί της Τρίτης.
Κατά την ταυτόχρονη επιχείρηση, με την έκδοση αντιστοίχων Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης, συνελήφθησαν και ανακρίνονται δύο μέλη της οργάνωσης στη Γαλλία, ένα στην Ελλάδα, που φέρεται από τα μέχρι τώρα στοιχεία ως ο οργανωτής του δικτύου, δύο μέλη στο Βέλγιο και ένας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έγιναν πολλές κατ’ οίκον έρευνες, σύμφωνα με τις δικονομικές εγγυήσεις κάθε χώρας, στις πολλές εναλλασσόμενες κατοικίες των υπόπτων σε διάφορες κεντρικές πόλεις και τοποθεσίες των παραπάνω χωρών.
Από νωρίς το πρωί της 14η Φεβρουαρίου 2012, η Eurojust συνέστησε Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Χάγη για να υποστηρίξει την ταυτόχρονη πραγματοποίηση της επιχείρησης στα τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ. Παράλληλα, δύο Κινητά Γραφεία της Europol αναπτύχθηκαν στη Λιλ και στην Αθήνα, προκειμένου να παράσχουν διαρκή υποστήριξη, καθ’ όλο το χρόνο της επιχείρησης διεξαγωγής, των ερευνών και των συλλήψεων.
Από ελληνικής πλευράς, στην επιχείρηση έλαβαν μέρος στις διοργανωθείσες κοινές συναντήσεις,, επί ένα περίπου έτος, και με την έγκριση του Εισαγγελέα του Α.Π. κ. Ιωάννου Τέντε, ο Αντεισαγγελέας Εφετών, κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Εθνικός Ανταποκριτής, για θέματα Τρομοκρατίας, στη Eurojust, και επόπτης των Υπηρεσιών Δίωξης του Οργανωμένου Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Λάμπρος Πατσαβέλλας, Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Εθνικό Μέλος, της Ελλάδος στην Eurojust και η Ανακρίτρια κ. Αναστασία Παρούση, Πρωτοδίκης Αθηνών. Σε εθνικό επίπεδο, ενήργησαν επίσης, σειρά επιχειρήσεων αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, υπό την καθοδήγηση του Διοικητού της Υπηρεσίας, Ταξιάρχου Αλέξανδρου Δενέκου και την εποπτεία του Εισαγγελέα, κ. Π. Αγγελόπουλου.
Η Europol και η Eurojust θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις των σχετικών ερευνών, για να εξασφαλιστεί η καλλίτερη δυνατή διαχείριση της υπόθεσης σε δικαστικό επίπεδο.