Πρώην διευθυντής κλινικής τού πανεπιστημιακού νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης κατηγορείται για απάτη και ψευδή βεβαίωση, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος και συνδέονται με υψηλού κόστους χειρουργικές επεμβάσεις σε κωφούς που «βαφτίζονταν» με άλλη επιστημονική ονομασία για να οδηγούνται σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο.
Η υπόθεση ερευνήθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Υγείας και Πρόνοιας, κατόπιν καταγγελιών που έκαναν γιατροί και ασθενείς. Όπως διαπιστώθηκε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κατηγορούμενος, ως διευθυντής της ωτορινολαρυγγολογικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ, φέρεται να έστειλε δεκάδες περιπτώσεις ασθενών σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο της Θεσσαλονίκης για να υποβληθούν σε λεπτές ωτοχειρουργικές επεμβάσεις τοποθέτησης κοχλιακών εμφυτευμάτων, το κόστος των οποίων φθάνει μέχρι 30.000 ευρώ, το καθένα, επιβαρύνοντας τις τσέπες των ασθενών που χρεώθηκαν επιπλέον τα νοσηλεία και την αμοιβή του γιατρού.
Από τα στοιχεία της έρευνας προέκυψε ότι για τις επεμβάσεις αυτές πιστοποιημένες είναι τρεις κλινικές στην Ελλάδα, ανάμεσα στις οποίες αυτή του ΑΧΕΠΑ και άλλες δύο, μία στο Ηράκλειο Κρήτης και η άλλη στην Αθήνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συνταξιούχος πια χειρουργός – ωτορινολαρυγγολόγος προκειμένου να παρακάμψει το παραπάνω εμπόδιο φαίνεται ότι «βάφτιζε» τις επεμβάσεις αυτές ως μαστοειδεκτομές. Μάλιστα, μετά την επέμβαση στο ιδιωτικό κέντρο, οι ασθενείς παρακολουθούνταν μετεγχειρητικά από γιατρούς του ΑΧΕΠΑ.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Ζήσης παρήγγειλε ποινική δίωξη σε βάρος του για απάτη και ψευδή βεβαίωση, σε κακουργηματικό βαθμό, ενώ η δικογραφία διαβιβάστηκε σε ειδικό ανακριτή, ενώπιον του οποίου ο κατηγορούμενος γιατρός θα κληθεί να λογοδοτήσει το επόμενο διάστημα.