Καταπέλτης ήταν η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου στην υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του κομμωτή των επωνύμων Πάνου Καλλίτση και της συζύγου του.
Της Μαρίας Ζαχαροπούλου
Η εισαγγελική λειτουργός, στην αγόρευση της, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι κατηγορούμενοι είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση και ζήτησε την ενοχή τους με τον Πάνο Καλλίτση,τη σύζυγο του αλλά και τους συγγενείς τους να παρακολουθούν τη διαδικασία.
Ένταση επικράτησε λίγο μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, έξω από τη δικαστική αίθουσα , όταν άνθρωπος από το περιβάλλον του κατηγορούμενου αστυνομικού φέρεται να πλησίασε τον Πάνο Καλλίτση και να τον προκάλεσε φραστικά. Ο γνωστός κομμωτής αντέδρασε και οι τόνοι ανέβηκαν με αποτέλεσμα οι εμπλεκόμενοι να οδηγηθούν με περιπολικό της Άμεσης δράστης στο αστυνομικό τμήμα για να λυθεί το θέμα.
«Ενήργησε ψυχρά, νηφάλια»
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, είναι ένας αστυνομικός, ένας 35χρονος Ιρακινός και ένας 42χρονος, ο οποίος κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον κομμωτή και την σύζυγό του.
«Ο κ. Καλλίτσης δεν «υπάκουσε» και ο κατηγορούμενος τον πυροβόλησε εξ επαφής και εκείνος, αν και βαριά τραύματος, συνέχισε να παλεύει δίνοντας την ευκαιρία στη σύζυγο του να διαφύγει» είπε η εισαγγελέας και μίλησε για τους ρόλους που διαδραμάτισαν οι κατηγορούμενοι. Αναφερόμενη στον 42χρονο που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον Π. Καλλίτση τόνισε: «ενήργησε ψυχρά, νηφάλια και πυροβόλησε τρεις φορές . Είχε ανθρωποκτόνο πρόθεση η οποία αποδεικνύεται αβίαστα από όλα τα γεγονότα. Επειδή γλύτωσαν από θαύμα, επειδή αστόχησε τι θα αποφασίσετε ότι δεν ήθελε να σας σκοτώσει; Σκεφτείτε να γυρίσετε εσείς στο σπίτι σας και να βρείτε έναν κουκουλοφόρο; « είπε η εισαγγελέας απευθυνόμενη στο δικαστήριο και συμπλήρωσε:
«Και ένα παιδί δημοτικού να ρωτήσετε ποιος είναι ο σκοπός κάποιου που πυροβολεί τρεις φορές θα σας πει ότι ήθελε να σκοτώσει…».
Μάλιστα, η εισαγγελέας χαρακτήρισε τον κατηγορούμενο «επικίνδυνο , χωρίς ηθικές αναστολές». Αναφερόμενη στον κατηγορούμενο αστυνομικό υποστήριξε πως «δεν αποδείχθηκε η απλή συνδρομή στην απόπειρα ανθρωποκτονίας» για την οποία κατηγορείται, ωστόσο , όπως είπε ,βοήθησε στην επιχείρηση , ψυχικά και υλικά.
Π. Καλλίτσης: Χαιλάντερ είμαι;
Ως έμπειρος ληστής, εξοικειωμένος με τα όπλα, εμφανίστηκε, νωρίτερα , στην απολογία του ο 42χρονος ο οποίος παραδέχτηκε πως πυροβόλησε τον Πάνο Καλλίτση. Με κυνικό τρόπο ο κατηγορούμενος έδωσε τη δική του εκδοχή για το τι συνέβη το βράδυ της 30ης Ιανουαρίου 2016 στο γκαράζ του ζευγαριού «δείχνοντας» ως εμπνευστή του σχεδίου τον συγκατηγορούμενο του, αστυνομικό . «Ναι τον χτύπησα στα πόδια . Εγώ , όμως, θεωρώ ότι λειτούργησα αμυνόμενος… Δεν είχα πρόθεση να σκοτώσω κανέναν. Το όπλο το είχα μαζί μου για εκφοβισμό» είπε ο κατηγορούμενος ο οποίος ισχυρίστηκε πως πάλεψε με τον γνωστό κομμωτή όταν εκείνος αντέδρασε στη θέα του και επιχείρησε να του αφαιρέσει το όπλο.
Ήταν δε τόσο παραστατική η περιγραφή της επίθεσης που όπως είπε δέχτηκε από τον Πάνο Καλλίτση που ο γνωστός κομμωτής αντέδρασε λέγοντας : «Χαιλάντερ είμαι; Πρέπει να ήμουν υπεράνθρωπος».
Ο κατηγορούμενος, ο οποίος εκείνες τις ημέρες βρισκόταν σε άδεια από τις φυλακές όπου ήταν κρατούμενος για ένοπλη ληστεία , απέδωσε στην εμπειρία του το γεγονός ότι ο τραυματισμός του Πάνου Καλλίτση δεν στάθηκε μοιραίος . Όσο για την σφαίρα που δέχτηκε το θύμα δίπλα στην καρδιά ισχυρίστηκε πως οφείλεται σε εκπυρσοκρότηση του όπλου πάνω στην πάλη. «Δεν κατάλαβα ότι ειχε χτυπήσει , δεν είδα αίματα. Για τον τραυματισμό του έμαθα αργότερα από την τηλεόραση».
«Πίστευα πως μεταφέρει πάνω από 200.000 ευρώ»
Ο 42χρονος περιέγραψε, με γλαφυρά χρώματα , πως με τον αλλοδαπό συγκατηγορούμενο του περίμεναν, σε ένα παγκάκι, έξω από το σπίτι του ζεύγους Καλλίτση μέχρι να τους ειδοποιήσει ο αστυνομικός ότι έφυγαν από το κομμωτήριο τους. Άλλωστε, όπως είπε ,ο συγκατηγορούμενος του αστυνομικός ήταν εκείνος που είχε την πληροφορία πως ο γνωστός κομμωτής μετέφερε πολλά χρήματα με το αυτοκίνητο του. «Εγώ δεν πήγα να πάρω τις εισπράξεις του κομμωτηρίου αλλά πίστευα πως μεταφέρει πάνω από 200.000 ευρώ . Όχι 4.000 ευρώ για να τα μοιραστούμε τρεις άνθρωποι και να πάρουμε 1.000 ευρώ ο καθένας. Ήταν λάθος που πήγα , το κίνητρο μου , όμως, ήταν αυτό. Η ληστεία που ήμουν φυλακή ήταν για πολύ μεγαλύτερο ποσό».
Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως ο αστυνομικός του παρουσίασε την επιχείρηση ως «παιχνιδάκι «μόνο που τελικά, σύμφωνα με όσα είπε, δεν ήταν.
«Με πήρε τηλέφωνο (σ.σ. ο αστυνομικός) τουλάχιστον 9 φορές … Τώρα ξεκινάει, όπου να ναι θα φτάσει… μου έλεγε . Όταν ήρθε το αυτοκίνητο του κ. Καλλίτση κατέβηκε τη ράμπα και στο τσακ κατάφερα να μπω. Είχα καλύψει το πρόσωπο μου με ένα κασκόλ , δεν φορούσα κουκούλα. Ο τρίτος, συγκατηγορούμενός μου , δεν πρόλαβε να μπει και έμεινε έξω από το γκαράζ. Πήγα στο παράθυρο του συνοδηγού και απείλησα τον κ. Καλλίτση για να βγουν έξω. Εκείνος έβαλε όπισθεν και άνοιξε την γκαραζόπορτα προσπαθώντας να βγει.
Τότε εγώ ακούμπησα,το όπλο στο τζάμι προς την μεριά του καθρέφτη, και πυροβόλησα». Εκείνη την στιγμή , όπως είπε ο 42χρονος , μπήκε στο γκαράζ και ο αλλοδαπός συγκατηγορούμενος του ενώ ισχυρίστηκε πως δεν αντιλήφθηκε πως είχε τραυματιστεί η σύζυγος του Πάνου Καλλίτση. «Η κ. Χριστοπούλου , αφού έσπασε το τζάμι από τον πυροβολισμό, άνοιξε την πόρτα σήκωσε τα χέρια ψηλά και είπε :» παιδιά ότι θέλετε μην ξανά πυροβολήσετε « και στάθηκε στην άκρη. Δεν χρησιμοποιήσαμε βία σε βάρος της , δεν προέβαλε καμία αντίσταση . Εγώ πήγα από την πλευρά του κ. Καλλίτση και τον περίμενα να βγει και να πάει δίπλα στη σύζυγο του . Εκείνος, όμως, βγήκε και μου επιτέθηκε. Εγώ προσπαθούσα να τον απωθήσω με το αριστερό μου χέρι, με το δεξί μου κρατούσα το όπλο. Ένιωσα τα χέρια του πάνω στο όπλο».
Πρόεδρος: Εσείς τι κάνατε , που είστε τόσο έμπειρος ;
Κατηγορούμενος : Έμπειρος είμαι αλλά δεν μου είχε ξανατύχει κάτι τέτοιο. Τράβαγε το όπλο . Όλα έγιναν μέσα σε δευτερόλεπτα . Άκουσα ένα μπαμ. Μου έπιασε τα χέρια από χαμηλά και προσπαθούσε να μου αποσπάσει το όπλο . Το έπιασε και το τράβαγε προς τα επάνω. Προσπαθούσα να τον απωθήσω. (σ.σ. έδειχνε τις κινήσεις με τα χέρια του) . Του είπα : « άσε το όπλο θα σου ρίξω « και τότε άκουσα τον πυροβολισμό . Δεν κατάλαβα ότι είχε χτυπήσει δεν είδα αίματα . Για τον τραυματισμό του έμαθα αργότερα από την τηλεόραση. Δεν είχα συνειδητοποιήσει τι είχε γίνει προσπαθούσε να με ακινητοποιήσει. Τότε σηκώθηκε η κ. Χριστοπούλου και ανεβαίνοντας τη ράμπα βγήκε έξω. Έμεινα μόνος πίσω με τον κ. Καλλίτση να παλεύω προσπαθώντας να φύγω. Ο κ. Καλλίτσης δεν με άφηνε … Είναι ρωμαλέος»
Πρόεδρος : Και εσείς ρωμαλέος φαίνεστε …
Κατηγορούμενος : Ναι αλλά δεν θα έκανα αυτό σε έναν ένοπλο. Ήθελα να φύγω και δεν με άφηνε. Έστρεψα το όπλο και δεν ήθελα να ρίξω. Έτρεξα γύρισα την πλάτη για να βγω από το γκαράζ και προς μεγάλη μου έκπληξη εκείνος έτρεξε και προσπάθησε να με ακινητοποιήσει εκ νέου.
Π. Καλλίτσης : Χαιλάντερ είμαι; Πρέπει να ήμουν υπεράνθρωπος.
Κατηγορούμενος : Έτρεξε και με ξανά έπιασε , γύρισα και στόχευσα ξανά.
Τι να κάνω να καλέσω να με πιάσει ; Αν μου έπερνε το όπλο; Τόσο αυτός όσο και εγώ είχαμε Άγιο . Θα σκοτωνόταν και θα το είχα τύψεις στη συνείδηση μου . Λειτούργησα αμυνόμενος … Με κυνηγούσε και με έβριζε . Φοβήθηκα σταμάτησα και πυροβόλησα για εκφοβισμό .(…) Ναι , τον χτύπησαν στα πόδια , αλλά εγώ θεωρώ ότι λειτούργησα αμυνόμενος την ώρα που πήγα να φύγω.
Πρόεδρος : Στο στήθος γιατί τον χτυπήσατε ;
Κατηγορούμενος : Δεν τον χτύπησα , εκπυρσοκρότησε το όπλο.
Εισαγγελέας : Πυροβολούσατε όπου να ναι;
Κατηγορούμενος : Δεν έχασα την ψυχραιμία μου, προσπάθησα να τον τραυμάτισω στο πόδι ώστε να μην κινδυνεύσει η ζωή του και εγώ να φύγω. (…) Δεν είχα πρόθεση να σκοτώσω κανέναν . Το όπλο το ειχα μαζί μου για εκφοβισμό. Ποτέ δεν έχω ασκήσει τέτοιου είδους βία (σ.σ. με τα χέρια ). Θεώρησα αυτονόητο ότι θα έχω όπλο.
Ο κατηγορούμενος , ο οποίος όπως είπε στο δικαστήριο είχε εκκρεμότητες με την Δικαιοσύνη από τότε που ήταν ανήλικος, ζήτησε συγγνώμη για ότι έγινε και δήλωσε μετανιωμένος . « Δεν ήθελα να σκοτώσω , δεν είχαν πρόθεση να τον αγγίξω « είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε « λυπάμαι που αναγκάστηκα να κανω χρήση όπλου έστω και στα πόδια… Δεν συμβιβάζομαι με την απώλεια μιας ζωής . Ζητώ συγγνώμη και την επιείκεια σας».
«Το μόνο που έκανα ήταν το τηλεφώνημα»
Ως τον «εγκέφαλο «της επίθεσης σε βάρος του Πάνου Καλλίτση παρουσίασε στην απολογία του ο 30χρονος αστυνομικός τον 42χρονο κρατούμενο καθώς , όπως είπε , ήταν εκείνος που του υπέδειξε τον γνωστό κομμωτή, ως ένα πρόσωπο που μεταφέρει χρήματα με το αυτοκίνητό του. Ο κατηγορούμενος ζήτησε συγγνώμη από το ζεύγος Καλλίτση, την οικογένεια του αλλά και την αστυνομία στην οποία υπηρέτησε και επιχείρησε να περιορίσει το ρόλο του στην υπόθεση. Όπως ανέφερε στην απολογία του γνώρισε τον συγκατηγορούμενο του , το 1015, ενω ήταν αδειούχους από τις φυλακές Μαλανδρίνου. «Παλιά ζούσε στο Κολωνάκι και μου έλεγε για διαφόρους επωνύμους που έβλεπε. Μου είπε για τον κ. Καλλίτση και με ρώτησε αν τον γνωρίζω. Ήθελε κουβέντα, ανταλλάξαμε τηλέφωνα. Με πήρε δυο τρεις φορές. Στο τελευταίο τηλεφώνημα μου είπε ότι θα βγει με άδεια και ότι κάτι με ήθελε. Όταν βγήκε βρεθήκαμε στον Κολωνό. Μου είπε ότι αυτό που ήθελε από εμένα ήταν να του τηλεφωνήσω και να του πω ότι (σ.σ. ο Καλλίτσης) έφυγε από το μαγαζί του. Εκείνη τη στιγμή δεν μου είπε ποιον εννοούσε. Μου είπε μετά. Μου είπε: «σε παρακαλώ πολύ, θέλω να διαρρήξω το αυτοκίνητο του Καλλίτση». Σάστισα δεν ήξερα πως να το διαχειριστώ».
Πρόεδρος: Πώς δεχθήκατε να το κάνετε αυτό; Είστε αστυνομικός;
Κατηγορούμενος: Επέμενε να τον βοηθήσω. Του είπα να μη μου ξαναζητήσει κάτι αντίστοιχο. Μου ζήτησε να του βρω και ένα φίλο για να έχει παρέα στο αμάξι. Έφυγα από τη συνάντηση και ανέβηκα την Κηφισίας. Είδα ένα αυτοκίνητο μαύρο tiguan. Μου είχε δώσει ένα καρτοτηλέφωνο για να του τηλεφωνώ. Εντόπισα το αυτοκίνητο που μου είχε πει. Δεν μπήκα όμως στη διαδικασία να πάρω από πίσω από τον Καλλίτση. Μετά κατέβηκα προς την αμερικάνικη πρεσβεία και πήγα σπίτι μου. Ήρθε στο σπίτι μου, αργότερα , και τον είδα αγχωμένο. Μου είπε ότι «έγινε μ…». Μου είπε ότι ο Καλλίτσης πήγε να του πάρει το όπλο και πως τον πυρβόλησε. Τότε τον έδιωξα από το σπίτι. ..Δεν μπορώ να διανοηθώ πως έγινε όλο αυτό. Μετά από μήνες μας συλλάβανε στο αεροδρόμιο και ενώ εγώ είχα βγάλει το όλο σκηνικό από το μυαλό μου. Ήθελα να ξεχάσω. Εγώ δεν έκανα τίποτα. Το μόνο που έκανα ήταν το τηλεφώνημα.
Εισαγγελέας: Το θύμα το επέλεξε ο δεύτερος δηλαδή συγκατηγορούμενός σας;
Κατηγορούμενος: Ναι
Εισαγγελέας: Πήρατε όμως εννέα φορές τηλέφωνο τον συγκατηγορούμενό σας εκείνη την ημέρα..
Κατηγορούμενος: Ήμουν αγχωμένος…
«Θα μου έδιναν 200- 300 ευρώ»
Στην απολογία του, ο τρίτος κατηγορούμενος ο οποίος ήταν φίλος του αστυνομικού, ισχυρίστηκε πως του ζήτησαν βοήθεια σε μια δουλειά το ίδιο απόγευμα.
«Δέχθηκα λόγω του ότι εκείνη την περίοδο είχα μεγάλη οικονομική ένδεια εγώ και η οικογένειά μου. Μου το παρουσίασαν σαν κάτι πολύ εύκολο. Μου είπαν ότι θα πάμε σε ένα αμάξι, θα σπάσουμε το τζάμι και θα πάρουμε ότι έχει μέσα, κάρτες, μετρητά, κ.α. Δεν γνώριζα καθόλου για όπλα. Ήρθε ο αστυνομικός και με πήγε στο σημείο. Εγώ καθόμουν εκεί άγαλμα, αυτοί οι δυο μιλούσαν μεταξύ τους. Ο δεύτερος 42χρονος μου είπε ότι θα έρθει ένα αμάξι θα μπει στο γκαράζ και αν βρω χρήματα να τα πάρω όσο εκείνος θα τους κρατάει. Όταν μπήκε το αυτοκίνητο στο γκαράζ ο συγκατηγορούμενος μου με φώναξε. Δευτερόλεπτα περίμενα και άνοιξε η πόρτα του γκαράζ. Εντυπωσιάστηκα και τρόμαξα μαζί. Με το πιστόλι χτύπησε και έσπασε το τζάμι του αυτοκινήτου. Η γυναίκα κατέβηκε και έκατσε κάτω. Εγώ καθόμουν, δε μπορούσα να κάνω τίποτα. Υστερα ο συγκατηγορούμενος μου προσπάθησε να κατεβάσει τον οδηγό. Ήρθαν σε πάλη. Εγώ έφυγα πίσω από την γυναίκα. Ούτε την ακούμπησα. (…)Έβλεπα ότι τσακώνονται έτρεξα πίσω από τη γυναίκα φοβήθηκα, τρόμαξα περισσότερο από τους παθόντες. Έτρεξα για να φύγω από τον τόπο εντελώς…
Πρόεδρος: Και από τη στιγμή που είδε ότι πυροβολεί ο δεύτερος γιατί δεν έφυγε και κάθισε με τη γυναίκα ;
Κατηγορούμενος: Τι να σας πω; Τρόμαξα πολύ, πρώτη φορά στη ζωή μου είδα κάτι τέτοιο(…). Αν ήθελε να τον σκοτώσει θα το έκανε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Πέντε χρόνια που ζω σε αυτή τη χώρα δεν έχω κάνει ζημιά ούτε σε μύγα.
Εισαγγελέας: Ποιος έδινε τις πληροφορίες για το τι θα κάνετε;
Κατηγορούμενος: Και οι δυο . Θα μου έδιναν περίπου 200 με 300 ευρώ . Μου είπαν ότι κάτι λίγα χρήματα θα πάρεις.
Η δίκη θα συνεχιστεί αύριο οπότε και αναμένεται, έκτος απροόπτου, η απόφαση του δικαστηρίου.