«Ανάσα» για χιλιάδες δανειολήπτες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) αποτελεί η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία λέει «ναι» στην υπαγωγή των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων που είχε χορηγήσει ο Οργανισμός στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη».
Το θέμα έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο με αφορμή απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου που ρυθμίζοντας την οφειλή δανειολήπτη του ΟΕΚ, «κούρεψε» σημαντικά τα χρέη του, καθόρισε σε βάθος χρόνου την αποπληρωμή του με πολύ μικρές δόσεις και «μπλόκαρε» το ενδεχόμενο κατάσχεσης της κύριας κατοικίας του. Μάλιστα, η υπόθεση παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια ως γενικότερου ενδιαφέροντος, αφού αφορά πολλούς ακόμα δανειολήπτες της ίδιας κατηγορίας.
Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έκανε δεκτές τις σχετικές εισηγήσεις της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου και του αρεοπαγίτη Γιώργ. Αναστασάκου, οι οποίοι δέχτηκαν πως οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες, εφόσον δεν έχουν περιέλθει από δόλο σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, έχουν δικαίωμα υπαγωγής στον ν.3869/10 (όπως τροποποιήθηκε με τον ν.4019/11), με την υποβολή της σχετικής αίτησης στο αρμόδιο Ειρηνοδικείο για τη ρύθμιση των οφειλών τους και απαλλαγή.
Αντίθετα, όπως αναφέρουν οι δικαστές, δεν μπορούν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις του «νόμου Κατσέλη» τα «προσωπικά δάνεια εκτάκτων αναγκών» που χορήγησε ο ΟΕΚ προς τους εργαζόμενους, συνταξιούχους και υπαλλήλους του Οργανισμού για να αντιμετωπιστούν έκτακτα έξοδα σε περιπτώσεις γάμου, τοκετού, σοβαρής ασθένειας, θανάτου ή έκτακτης στεγαστικής ανάγκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την κατάργηση του ΟΕΚ τα επίμαχα δάνεια διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ ο οποίος είχε προσφύγει στον Άρειο Πάγο.