Τα κενά και οι παραλήψεις των αστυνομικών τη βραδιά της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα βρέθηκαν για μια ακόμη φορά στο επίκεντρο της πολύκροτης δίκης της Χρυσής Αυγής.
Ο επικεφαλής της ομάδας ΔΙΑΣ Αναστάσιος Τσολακίδης ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρας και καταθέτοντας περιέγραψε ποιες ήταν οι κινήσεις της ομάδας του αλλά και των συναδέλφων του το μοιραίο βράδυ της δολοφονίας.
Ο μάρτυρας δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από την πρόεδρο για τον τρόπο που έδρασαν. «Εκ των υστέρων σκεπτόμενοι τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει για να αποτραπεί η δολοφονία;» ρώτησε η πρόεδρος του Δικαστηρίου για να ακούσει το μάρτυρα να της απαντά: «Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε εκείνη τη στιγμή. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα… Δεν μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο». «Ποιο θεωρείται καλό και ψάχνουμε το καλύτερο;» παρατήρησε η πρόεδρος η οποία επεσήμανε απευθυνόμενη στον μάρτυρα:
«Δεν σταματήσατε ούτε έναν . Μόνο τον Ρουπακιά πιάσατε που καθόταν με μέσα στο αμάξι. Αυτό κάνατε…».
Πρόεδρος και εισαγγελέας με σειρά ερωτήσεων τους επεσήμαναν αντιφάσεις στις οποίες έχει υποπέσει ο μάρτυρας σε σχέση με προηγουμένες καταθέσεις του αλλά και μαρτυρίες συναδέλφων του.
Ο μάρτυρας στη διακοπή της δίκης δέχτηκε τα πυρά του θείου του Παύλου Φύσσα ο οποίος τον αποκάλεσε «αστυνόμο Σαΐνη» επιρρίπτοντας ευθύνες στον αστυνομικό για ότι έγινε εκείνο το βράδυ.
«Σε τράβαγε από τα πατζάκια η κοπέλα του Παύλου “αστυνόμε Σαΐνη”. Αυτό που έσπειρες θα το θερίσεις» του φώναξε βγαίνοντας από το δικαστήριο.
Νωρίτερα, πριν ανέβει στην έδρα το δικαστήριο η ένταση χτύπησε «κόκκινο» για μια ακόμη φορά. Από την πλευρά του κοινού ακούστηκαν προκλητικές εκφράσεις που στρέφονταν σε βάρος της οικογένειας Φύσσα και των φίλων του αδικοχαμένου μουσικού που βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα . Ακολούθησε φραστική αντιπαράθεση με την αστυνομία να παρεμβαίνει για να λήξει το επεισόδιο.
Αλλά και αμέσως μετά τη διακοπή της δίκης για τον Σεπτέμβριο επικράτησε ένταση ανάμεσα στο ακροατήριο με αντιφασιστικά συνθήματα, αλλά και ύβρεις.
«Υπήρχε μια κινητικότητα στα χέρια αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω τι κρατούσαν»
Ξεκινώντας την κατάθεσή του ο Αναστάσιος Τσολακίδης αναφέρθηκε στο σήμα που έλαβαν εκείνο το βράδυ «Έλεγε ότι στην Τσαλδάρη και Ιφιγένειας περίπου 50 άτομα με ρόπαλα κατευθύνονται προς την καφετέρια «Κοράλι».
Το σήμα το ακούσαμε όλοι… Στην Τσαλδάρη , όμως, δεν υπάρχει Ιφιγένειας . Ήξερα ,όμως, την Τσαλδάρη γιατί δεν είναι πολύ μεγάλος δρόμος . Δεν ήξερα την καφετέρια αλλά ήξερα την Κεφαλληνίας.
Έστριψα εκεί, γιατί η Ιφιγενείας μοιάζει με την Κεφαλληνίας. Πολλές φορές γίνονται λάθη … Μόλις έστριψα στα 40 μέτρα είδα αρκετά άτομα. Επί της Παύλου Μελά είχε περίπου 30 άτομα τα οποία ήταν στάσιμα. Φορούσαν μαύρες μπλούζες, σκούρα ρούχα… Υπήρχε μια κινητικότητα στα χέρια αλλά δεν μπορούσα να καταλάβω τι κρατούσαν. Κάτι σαν αντικείμενα, μπορεί να ήταν βέργα, ρόπαλο , μπορούσε να ήταν οτιδήποτε, δεν μπορούσαμε να το προσδιορίσουμε . Υπήρχε κινητικότητα, νευρικότητα…
Περάσαμε την Παύλου Μελά και σταθμεύσαμε τις μηχανές.
Έφτασαν άλλες δυο μηχανές , συνολικά οκτώ αστυνομικοί.
Πρόεδρος: Συζητήσατε μεταξύ σας τι συμβαίνει εδώ;
Μάρτυρας: Όχι, όλοι είχαμε ακούσει το σήμα. Κάτι υπήρχε και με το που πάω να δω τι συμβαίνει με προσέγγισε ένας κύριος(σ.σ. πρόκειται για τον αποκαλούμενο μεσολαβητή ). Δεν είχα φτάσει ακόμη στην Παύλου Μελά. Τον ρώτησα «τι συμβαίνει» και μου απάντησε ότι είναι συνάδελφος και πως «κάτι αναρχικοί μάλωσαν με κάτι Χρυσαυγίτες και τώρα φεύγουν». Όλα έγιναν πολύ γρήγορα .
Πρόεδρος: Συνεννόηση μεταξύ σας δεν έχετε . Να πείτε τι γίνεται εδώ τι θέλουν αυτοί οι 20 – 30 ;
Μάρτυρας : Ξέρουμε σε κάθε περιστατικό τι πρέπει να κάνουμε.
Πρόεδρος: Και εδώ τι κάνατε; Αν ήταν να παρθεί μια απόφαση υπήρχε επικεφαλής;
Μάρτυρας: Της δικής μου ομάδας ήμουν εγώ.
Πρόεδρος: Τον ασύρματο ποιος τον είχε;
Μάρτυρας: Πήρα εγώ τον ασύρματο και ενημέρωσα πως φτάσαμε και πάμε να διαπιστώσουμε τι γίνεται. Ξαφνικά είδα τα άτομα να τρέχουν βρίζοντας και φωνάζοντας.
Πρόεδρος: Ενημερώστε το κέντρο;
Μάρτυρας: Ναι. Ενημέρωσα ότι ένας πολίτης μας είπε πως μάλωσαν αναρχικοί και Χρυσαυγίτες και μεταβαίνουμε στο σημείο. Εμείς δεν τους είδαμε.
«Γιατί εσείς πηγαίνατε περπατώντας αργά- αργά…»
Πρόεδρος: Δεν τον ρωτήσατε που είναι οι δυο ομάδες.
Μάρτυρας: Όταν πήγαμε δεν υπήρχε φασαρία . Εγώ είδα μόνο πεζούς, δεν είδα μηχανάκια. Αυτά τα άτομα έτρεξαν προς την Τσαλδάρη φωνάζοντας και βρίζοντας “Που πάτε βρε μ…. , κότες…”.
Πρόεδρος: Σε ποιους τα λέγανε αυτά;
Μάρτυρας: Δεν είχαμε καταλάβει . Πέρασαν από μπροστά μας . Δεν υπήρχαν διακριτικά και δεν φώναζαν κάποια συνθήματα…
Πρόεδρος: Σταματήσατε έναν από αυτούς;
Μάρτυρας: Τους κυνηγούσαμε.
Πρόεδρος: Δεν μπορούσατε να πιάσετε έναν από αυτούς;
Μάρτυρας: Δεν ήταν δυνατό…
Πρόεδρος: Γιατί μπροστά σας πέρασαν 20 άτομα.
Μάρτυρας: Έτρεχαν.
Πρόεδρο: Γιατί εσείς πηγαίνατε περπατώντας αργά- αργά…Περιμένατε να γυρίσουν πίσω;
Μάρτυρας: Φωνάζαμε αστυνομία.
Πρόεδρος: Σταμάτησε κανείς;
Μάρτυρας: Όχι.
Πρόεδρος: Σας αγνόησαν;
Μάρτυρας: Ναι, σαν να μη υπήρχαμε.
Πρόεδρος: Σταματήσατε έναν από αυτούς;
Μάρτυρας: Δεν ήταν εφικτό…
Πρόεδρος: Δεν τρέξατε να πιάσετε κάποιον; Ήσασταν τρεις αστυνομικοί…
Μάρτυρας: Δεν γινότανε.
Πρόεδρος: Υπάρχει περίπτωση να φοβηθήκατε;
Μάρτυρας: Όχι… Ήταν ένας πανικός. Στο απέναντι πεζοδρόμιο είδα 4-5 άτομα να συμπλέκονται και έτρεξα προς τα εκεί. Οι πολλοί είχαν φύγει προς τα επάνω, μακριά .
Πρόεδρος: Το βάδισμα σας πως ήταν , το τρέξιμο σας; Εκεί που ξεκινάνε δεν τους προλαβαίνετε . Πηγαίνουν 150 μέτρα και πάλι δεν προλαβαίνετε. Δεν σταματάτε ούτε έναν… Δεν εμποδίστηκαν από κανέναν σας.
Είναι εύλογο το ερώτημα… Αυτοί είναι 20 και δεν καταφέρατε να σταματήσετε ούτε έναν , γιατί αυτοί αδιαφορούσαν για την παρουσία σας .
«Ο Ρουπακιάς είπε πως ήταν περαστικός»
Ο αστυνομικός περιέγραψε πως είδε μια ομάδα 4-5 ατόμων να συμπλέκονται και πως με υπόδειξη του Παύλου Φύσσα συνέλαβαν τον Γιώργο Ρουπακιά.
«Ήταν όλοι μαζί ένα μπουλούκι. Υπήρχε ένταση» είπε χαρακτηριστικά για να ακούσει την πρόεδρο να παρατηρεί «Είναι λίγο περίεργο σαν σχήμα».
«Μόλις φτάσαμε εκεί τα άτομα είχαν διαλυθεί. Το ψηλό παιδί ο Φύσσας φώναζε εξοργισμένος και η συνάδελφος του φώναξε «ηρέμησε» και εκείνος λέει «εμένα βρε παιδιά;». Οι υπόλοιποι είχαν φύγει.
Πρόεδρος: Ούτε αυτούς τους προλάβατε;
Μάρτυρας: Είχαν «σπάσει» δεν υπήρχαν άλλα άτομα.
Πρόεδρος: Έτρεξε κάποιος να πιάσει έναν από αυτούς. Ασχολήθηκε κανένας με αυτούς;
Μάρτυρας : Έφυγαν και δεν καταφέραμε να τους πιάσουμε… Και ο Φύσσας φώναξε «όχι εμένα ρε παιδια αυτός με μαχαίρωσε». Είδα τον Ρουπακιά μέσα στο αυτοκίνητο και ήταν έτοιμος να φύγει . Αστραπιαία πήγα εκεί. Του είπα «που πας σταματά». Δεν θυμάμαι αν η μηχανή του αυτοκινήτου ήταν αναμμένη.
Πρόεδρος: Αναρχικούς είδατε;
Μάρτυρας: Όχι
Πρόεδρος: Χρυσαυγίτες είδατε;
Μάρτυρας: Με τα χαρακτηριστικά όχι. Όλα έγιναν μέσα σε 4 λεπτά.
(…)
Ο αστυνομικός κατέθεσε πως μετά από υπόδειξη του Φύσσα πλησίασε τον Ρουπακιά και τον ρώτησε: «Πού πας τι κάνεις;» και εκείνος του απάντησε «Τίποτα».
«Κοίταξα προς τον Φύσσα και μου είπε “Ναι αυτός με μαχαίρωσε”».
«Τι έκανες;» ρώτησα τον Ρουπακιά . Ήταν ήρεμος και μου απάντησε «τίποτα περαστικός ήμουν» κατέθεσε ο μάρτυρας και συμπλήρωσε:
«Είδαμε το μαχαίρι με τα αίματα. Ο συνάδελφος από το περιπολικό το πήρε. Ο Ρουπακιάς ήταν ψυχρός και ψύχραιμος. Μετά από συμπλοκή υπάρχει ένταση αυτός ήταν πολύ ήρεμος δεν είχε παλμούς δεν ήταν ιδρωμένος».
«Ο Φύσσας έλεγε πονάω εδώ και έπιανε την καρδιά του»
Τα λεπτά που ακολούθησαν ήταν δραματικά. Όπως κατέθεσε ο μάρτυρας, «ο Φύσσας έλεγε πονάω εδώ και έπιανε την καρδιά του. Μετά από λίγο μπήκε ο Ρουπακιάς στο περιπολικό. Κανένας δεν προσπάθησε να μας εμποδίσει. Παραμείναμε μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο. Έκανε 40 λεπτά… Στα πρώτα 10 λεπτά ο Φύσσας ήταν όρθιος και μας μιλούσε και μετά μια κυρία, φίλη του τον έβαλε να κάτσει. Ήρθαν και άλλοι φίλοι του. Μια γυναίκα είπε πως είναι νοσηλεύτρια τον κοίταξε και έφυγε.
Πρόεδρος: Μάρτυρες βρήκατε;
Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι. Έγιναν κάποιες προσαγωγές αλλά δεν ξέρω αν έγιναν συλλήψεις.
Πρόεδρος: Όλοι αυτοί είχαν σχέση μεταξύ τους;
Μάρτυρας: Πως να σας απαντήσω σε αυτό;
Πρόεδρος: Ως αστυνομικός…
Μάρτυρας: Υπήρχε συνοχή στο περιστατικό. Δεν πιστεύω πως ήταν τυχαίο. Πιστεύω πως ήταν το ίδιο περιστατικό .
Πρόεδρος: Έχετε την αίσθηση εκ των υστέρων πως το σήμα για ενισχύσεις έπρεπε να το δώσετε πιο νωρίς;
Μάρτυρας: Όχι ενημέρωσα αμέσως μόλις είδα πως δεν μπορούσαμε να τους πιάσουμε .
Πρόεδρος: Εκ των υστέρων σκεπτόμενοι τι θα μπορούσατε να είχατε κάνει για να αποτραπεί η δολοφονία;
Μάρτυρας: Κάναμε ότι καλύτερο μπορούσαμε εκείνη τη στιγμή. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα.
Πρόεδρος: Το αποτέλεσμα δεν απεφεύχθη …
Μάρτυρας: Το αποτέλεσμα ήταν πολύ δυσάρεστο. Οι ενέργειες μας ήταν οι καλύτερες. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι άλλο. Αμέσως ενεργήσαμε χωρίς καθυστέρηση . Δεν μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο…
Πρόεδρος: Ποιο θεωρείται καλό και ψάχνουμε το καλύτερο;
Τι σας εμπόδισε να κάνετε κάτι άλλο; Σε τέτοιες περιπτώσεις γρήγορα γίνονται όλα.
Μάρτυρας: Γρήγορα κινηθήκαμε και εμείς.
Πρόεδρος: Καταστήσατε την παρουσία σας σαφή;
Μάρτυρας :Σαφέστατη την κάναμε.
Πρόεδρος: Αυτό δεν είχε αποτέλεσμα…
Ούτε έναν δεν ελέγξατε οκτώ αστυνομικοί… Είναι και θέμα εμπιστοσύνης και ως προς την ασφάλεια που έχεις. Θα νιώσει κάποιος ασφαλής…
Μάρτυρας: Ναι
Πρόεδρος: Γιατί πως θα νιώσει ασφαλής; Είπατε στο κέντρο που μας στέλνεις; Στείλτε γρήγορα ενισχύσεις. Εσείς δεν είχατε διαπιστώσει καν ποιες ήταν οι δυο ομάδες και ήσασταν και επικεφαλής.
Μάρτυρας: Μόλις φτάσαμε ενημέρωσα.
Πρόεδρος: Για την άφιξη ενημερώσατε. Η δουλειά σας είναι να αντιληφθείτε άμεσα τι γίνεται και να αποτρέψετε . Δεν σταματήσατε ούτε έναν. Μόνο τον Ρουπακιά πιάσατε που καθόταν μέσα στο αμάξι. Αυτό κάνατε.
Πρόεδρος: Φοβηθήκατε;
Μάρτυρας: Όχι
Πρόεδρος: Η υπηρεσία σας σάς αντάμειψε ;
Μάρτυρας: Κάποιους…
Πρόεδρος: Εσείς ήσασταν ανάμεσα σε αυτούς;
Μάρτυρα: Όχι ήταν να πάρουμε κάτι άλλο αλλά δεν το πήραμε.
Ενστάσεις
Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλλαν ενστάσεις σχετικά με τη χρήση απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών που περιλαμβάνονται στη δικογραφία καθώς όπως είπαν δεν υπάρχουν διατάξεις που να ανάβουν το «πράσινο φως» για τη λήψη τους. Επιπλέον, έγινε λόγος για χρήση εγγράφων και ακουστικού υλικού «που προέρχεται από παράνομη διαρροή στα ΜΜΕ και παραβίαση της μυστικότητας της ανάκρισης». Μάλιστα, οι συνήγοροι υπεράσπισης μίλησαν για «προσβολή του δικαιώματος του κατηγορούμενου γιατί γίνεται χρήση παράνομου υλικού».
Η εισαγγελέας εισηγήθηκε την απόρριψη των αιτημάτων με την πολιτική αγωγή να υπογραμμίζει από την πλευρά της ότι «η τυχόν δημοσιοποίηση δεν καθιστά το υλικό παράνομο».
Η υπεράσπιση επανήλθε στο αίτημα που είχε υποβάλλει, στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου, για κλήτευση του βουλευτή και πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια. Μάλιστα, αιτήθηκαν να εξεταστεί ο πρώην υπουργός κατ αντιπαράσταση με τον ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου στο οποίο φέρεται ότι πήγε την επόμενη της δολοφονίας στο πλαίσιο της έρευνας της αστυνομίας . Η πολιτική αγωγή απάντησε πως δεν θεωρεί απαραίτητη την παρουσία του κ. Δένδια . Ωστόσο, συμπλήρωσε πως θα ήταν χρήσιμο να έρθει στο δικαστήριο για «να δώσει εξηγήσεις για ποιο λόγο ανέχτηκε τα τάγματα εφόδου να δρουν τόσα χρόνια ανενόχλητα».
Η δίκη διεκόπη για τις 5 Σεπτεμβρίου.