Χαμένη… στη μετάφραση είναι η δίκη της υπόθεσης των μαύρων ταμείων της Siemens καθώς αν και μεσολάβησαν οκτώ μήνες, από την πρώτη συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, σήμερα το δικαστήριο υποχρεώθηκε σε πολύωρη διακοπή αφού δεν υπήρχε πρόβλεψη για την παρουσία διερμηνέα της γαλλικής γλώσσας.
Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος του δικαστηρίου απευθύνθηκε στο ακροατήριο ζητώντας τη βοήθεια του… κοινού. «Παρακαλώ αν υπάρχει κάποιος από το ακροατήριο ο οποίος δεν σχετίζεται με την υπόθεση και μιλάει τη γαλλική γλώσσα να μας βοηθήσει», είπε ο πρόεδρος.
Και αφού , τελικά, βρέθηκε διερμηνέας από τον σχετικό κατάλογο , για να μεταφράζει όσα λέγονται ενώπιον του δικαστηρίου στον γαλλοελβετό κατηγορούμενο τραπεζίτη Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ένας από τους ελάχιστους κατηγορούμενους, που κάθεται στο εδώλιο οι συνήγοροι του αλλά και αυτοί της υπεράσπισης των Γερμανών κατηγορουμένων υπέβαλαν ένσταση ακυρότητας κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος καθώς επιδόθηκε μόνο στην ελληνική γλώσσα. Όπως επεσήμαναν οι δικηγόροι είναι απαραίτητη η μετάφραση στα γερμανικά αλλά και τα γαλλικά τόσο του βουλεύματος όσο και του καταλόγου των αναγνωστέων εγγράφων – για να κρίνουν αν χρειάζεται μετάφραση και άλλων εγγράφων- γιατί σε διαφορετική περίπτωση δημιουργείται απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας. «Τα ουσιώδη έγγραφα πρέπει να παρέχονται μεταφρασμένα στην μητρική γλώσσα των κατηγορουμένων διαφορετικά θίγονται τα συνταγματικά τους δικαιώματα και παραβιάζεται η αρχή της δίκαιης δίκης» είπαν χαρακτηριστικά οι συνήγοροι.
Επιπλέον, η υπεράσπιση του ελληνοελβετού τραπεζικού Φάνη Λυγινού υπέβαλε ένσταση ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος καθώς, όπως είπε, δεν έγινε νόμιμη επίδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος.
Ο εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε την απόρριψη και των δυο ενστάσεων υπογραμμίζοντας πως δεν έχει παραβιαστεί κανένα δικαίωμα των κατηγορουμένων καθώς υπήρξε μετάφραση του κατηγορητηρίου, και στο στάδιο της ανάκρισης απολογήθηκαν με τη βοήθεια διερμηνέα και εκπροσωπήθηκαν από συνηγόρους.
Ο εισαγγελικός λειτουργός τόνισε πως αυτό που επείγει είναι να προχωρήσει η διαδικασία αφού όπως είπε «κάθε στιγμή που περνά παραγράφεται και ένα αδίκημα». Μάλιστα, κάλεσε τους συνηγόρους να απευθυνθούν στην γραμματεία για να πάρουν μέρος του βουλεύματος το οποίο έχει μεταφραστεί.
Η υπεράσπιση αντέτεινε πως η κατηγορία δεν συμπίπτει με αυτή της ανακρίσεως και οι κατηγορούμενοι δεν έχουν ενημερωθεί για τα αδικήματα για τα οποία κάθονται στο εδώλιο.
«Θα έρθει εδώ ο Γερμανός κατηγορούμενος και θα πρέπει ο διερμηνέας να μεταφράσει όλο του βούλευμα που θα εισάγει στο ακροατήριο ο εισαγγελέας; Αυτό θέλετε;», αναρωτήθηκε η υπεράσπιση προσθέτοντας: «Ποιος εμπόδισε την εισαγγελία να γίνει μετάφραση; Τις αμαρτίες στου κρατικού μηχανισμού θα τις πληρώσουν οι κατηγορούμενοι;» Αναφερόμενοι δε στην μετάφραση του βουλεύματος με… δόσεις τόνισαν πως η δίκη δεν μπορεί να προχωρήσει με το μισό βούλευμα μεταφρασμένο αφού το ένα κομμάτι μπορεί να αφορά τους μισούς κατηγορούμενους .
Απαντώντας στην εισήγηση του εισαγγελέα συνήγορος υπεράσπισης τόνισε πως την φοβίζει η απόρριψη της ένστασης καθώς της θυμίζει διαδικασίες που ακολουθούνται στο Ιράκ.
Μεγάλος απών ο Μιχάλης Χριστοφοράκος – θεωρείται πρόσωπο κλειδί στην υπόθεση- που ενώ είχε διαφύγει στο εξωτερικό κατά το στάδιο της ανάκρισης, εκπροσωπείται κανονικά στη δίκη από τους πληρεξούσιους δικηγόρους του. Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Ελλάδος είναι Γερμανός υπήκοος και δεν εκδόθηκε ποτέ στην Ελλάδα για να δικαστεί, με απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.
Η υπόθεση αφορά συνολικά 64 κατηγορούμενους οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη αφού φέρονται, σύμφωνα με την κατηγορία, να εμπλέκονται σε «παράνομες πληρωμές» στο πλαίσιο της σύμβασης μεταξύ της εταιρίας Siemens και του ΟΤΕ για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων η οποία υπεγράφη το 1997 επί υπουργίας Τάσου Μαντέλη, ο οποίος δικάζεται από άλλο δικαστήριο καθώς η δικογραφία έχει διαχωριστεί.
Μεταξύ των κατηγορουμένων που παραπέμπονται στο εδώλιο είναι τα άλλοτε μεγαλοστελέχη της γερμανικής εταιρίας στην Ελλάδα, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας, Πρόδρομος Μαυρίδης και Ηλίας Γεωργίου, πρώην στελέχη του ΟΤΕ όπως ο Γιώργος Σκαρπέλης και 13 Γερμανοί κατηγορούμενοι μεταξύ των αυτών και ο Ράινχαρντ Σίκατσεκ. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους και ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΠΑΣΟΚ Θόδωρος Τσουκάτος ο οποίος φέρεται να έλαβε 1 εκατομμύριο γερμανικά μάρκα τα οποία ο ίδιος υποστηρίζει ότι μπήκαν στο ταμείο του κόμματος .
Αν και η δίκη διεκόπη για τις 12 Ιουλίου δεν φαίνεται να ξεκινά μέσα στο καλοκαίρι καθώς εκτιμάται ότι σε κάθε περίπτωση η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει το Φθινόπωρο.