Εδώλιο για 15 κατηγορούμενους, οι οποίοι φέρονται αναμεμειγμένοι στην έκδοση και τη διακίνηση του σύνθετου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, το οποίο υπερτιμολογημένο κατέληξε σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία , δείχνουν με το παραπεμπτικό τους βούλευμα οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

Το κατηγορητήριο, κατά περίσταση περιλαμβάνει σοβαρά αδικήματα όπως απάτη, απιστία, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή, υπόθαλψη εγκληματιών- καταχραστών του δημοσίου και εγκληματική οργάνωση.

Οι δικαστές ακολουθούν την πρόταση που είχε διατυπώσει ο εισαγγελέας εφετών Αντ. Λιόγας,ο οποίος ζητούσε να παραπεμφθούν σε δίκη οι: Γ. Αποστολίδης, Σ. Πρινιωτάκης ,Θ. Πρινιωτάκης, εκπρόσωποι της χρηματιστηριακής εταιρείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, Γ. Παπαμαρκάκης υπεύθυνος της εταιρείας Νorth Asset Management,  Αγ. Σημαιοφορίδης, Παναγιώτα Καραδήμα πρόεδρος και διευθύντρια του ΤΕΑΔΥ , Π. Δεμέστιχας, Γ. Κονιδάρης πρόεδρος και αντιπρόεδρος ΤΕΑΥΦΕ , Κ. Χρηστίδης πρόεδρος ΤΕΑΠΟΚΑ , Χ. Αδαμόπουλος, Αβ. Σαββίδης στελέχη της JP Morgan, Ν. Μπούγος υπάλληλος της HypoVereinsbank, Ευγ.Παπαδόπουλος, πρώην ειδικός γραμματέας στο Υπουργείο Απασχόλησης, Δ. Λιάτης και Αγ. Λιάτης.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα ορισμένοι από τους κατηγορούμενους «γνωρίζοντας ότι διάφορα ασφαλιστικά ταμεία είχαν τη δυνατότητα να επενδύσουν τα διαθέσιμά τους, εκατομμύρια ευρώ, σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αποφάσισαν εκμεταλλευόμενοι τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους από συναλλαγές χρηματοοικονομικών προϊόντων τη διάπραξη της απάτης σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαστές αποφάσισαν να διατηρηθούν σε ισχύ τα τρία εντάλματα προσωρινής κράτησης για τους νομίμους εκπροσώπους της χρηματιστηριακής εταιρείας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ (Γιώργο Αποστολίδη, Σοφοκλή και Θεόδωρο Πρινιωτάκη), οι οποίοι είναι και οι μοναδικοί κατηγορούμενοι, οι οποίοι προφυλακίστηκαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση και παραμένουν στον Κορυδαλλό.

Ωστόσο, εκ του νόμου και οι τρεις μετρούν αντίστροφα τον χρόνο για την αποφυλάκισή τους, καθώς στις αρχές Σεπτεμβρίου συμπληρώνεται το 18μηνο, ανώτατο όριο προφυλάκισης για όλους τους κατηγορούμενους. Επόμενο βήμα είναι ο προσδιορισμός της δίκης που θα γίνει μετά την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Για την επίτευξη του σκοπού κατά τον εισαγγελέα ο Γ, Παπαμαρκάκης σχεδίασε το 12ετές ομόλογο των 280 εκατομμυρίων ευρώ.