Ο επίλογος της συγκλονιστικής υπόθεσης της «παιδεραστίας στο Ίλιον» γράφτηκε σήμερα στο Εφετείο με τους πρωταγωνιστές να καταδικάζονται, ομόφωνα , σε πολυετείς καθείρξεις.
Θύματα τρία παιδιά τα οποία υπέστησαν άγρια κακοποίηση καθώς «προσφέρονταν» έναντι αμοιβής για να ικανοποιήσουν τα αρρωστημένα πάθη ενός ιερέα και ενός 84χρονου συνταξιούχου δημοσίου υπαλλήλου ο οποίος έχει αποβιώσει.
Ομόφωνα το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επέβαλε στην «μητέρα» ενός από τα θύματα, Ειρήνη Τσονοπούλου κάθειρξη συνολικά 33ετών και χρηματική ποινή 100.000 ευρώ, στον 62χρονο Ιερέα Σωτήρη Παπαδόπουλο κάθειρξη 18 ετών και στον 44χρονο σύντροφο της πρώτης, Σπύρο Σουχλέρη κάθειρξη 18 ετών, ενώ έπαυσε την ποινική δίωξη λόγω θανάτου για τον συνταξιούχο Αθανάσιο Κανάκη.
Κεντρικό πρόσωπο στην σοκαριστική υπόθεση η μητέρας ενός από τα θύματα . Ενός κοριτσιού που έζησε για πρώτη φορά τον εφιάλτη στην τρυφερή ηλικία των έξι ετών όταν η ίδια της η μητέρα την οδήγησε στον Κανάκη και τον βοήθησε να τη βιάσει ενώ είχε λιποθυμήσει.
Το κοριτσάκι αποκάλυψε το δράμα που ζούσε έξι χρόνια αργότερα, το 2007, στον δάσκαλο του όταν ο σύντροφος της μητέρας της , ο οποίος τη βίαζε συστηματικά, και ο Κανάκης επιχείρησαν να την απαγάγουν καθώς η μητέρα την είχε πουλήσει στον συνταξιούχο έναντι 2.000 ευρώ. Ο δάσκαλος μίλησε στην γιαγιά του παιδιού που είχε την επιμέλεια και εκείνη με τη σειρά της κατήγγειλε την απόπειρα απαγωγής στο Αστυνομικό Τμήμα Αχαρνών. Το κουβάρι της ανατριχιαστικής υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγει ο διοικητής του Τμήματος Παύλος Λουκάτος ο οποίος μετά από έρευνες αλλά και πολλές συζητήσεις με τα παιδιά κατάφερε να φτάσει στην αλήθεια.
Η Τσονοπούλου έναντι συνήθως 50 ευρώ διέθετε είτε την κόρη της είτε κάποιο από τα άλλα δύο ανήλικα παιδιά ,που φιλοξενούνταν σπίτι της, στον συνταξιούχο αλλά και στον Ιερέα. Μάλιστα ο 62χρονος ιερωμένος δεχόταν τα παιδιά στο γραφείο του μέσα στην εκκλησία.
Η ακροαματική διαδικασία ήταν σκληρή, καθώς οι περιγραφές της σεξουαλικής κακοποίησης των ανηλίκων παιδιών ήταν για άλλη μια φορά άκρος σοκαριστικές και δεν άφηναν καμία αμφιβολία για την αγριότητα που έχουν υποστεί.
Οι καταθέσεις του δασκάλου αλλά και του αστυνομικού ήταν αποκαλυπτικές για το δράμα των παιδιών. Καθοριστική ήταν και η μαρτυρία της ψυχολόγου η οποία ήταν κατηγορηματική ότι «τα παιδιά λένε την αλήθεια».
Οι δικαστές απέρριψαν το αίτημα της υπεράσπισης του ιερέα να καταθέσουν τα θύματα καθώς δέχτηκαν την θέση της πολιτικής αγωγής πως η παρουσία τους στην δικαστική αίθουσα θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα στην ψυχική τους ισορροπία.
Η δικηγόρος των θυμάτων, Κατερίνα Ζαγγανά σχολιάζοντας την δικαστική απόφαση δήλωσε ότι: «…η υπόθεση αυτή πρέπει να αποτελέσει το φάρο για όλα τα παιδιά που κακοποιούνται και το μήνυμα είναι σαφές ότι καμία πράξη σε βάρος τους δεν μένει ατιμώρητη. Τα παιδιά μιλούν και εμείς τα ακούμε. Στις υποθέσεις παιδεραστίας πρέπει να τεθούν προ των ευθυνών τους όλοι όσοι ευθύνονται για την κακοποίηση των ανηλίκων και την προσπάθεια συγκάλυψης των γεγονότων αυτών. Πρέπει να διασφαλίσουμε στα παιδιά την προστασία τους και τη
βεβαιότητα ότι όλοι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. …».
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι έξω από το Εφετείο συγκεντρώθηκε μικρός αριθμός γυναικών που υποστήριζαν τον ιερέα και επιτέθηκαν φραστικά με ύβρης και κατάρες σε βάρος των δικαστών και της δικηγόρου.
Υπενθυμίζεται ότι το πρωτόδικο δικαστήριο είχε καταδικάσει τον ιερέα σε κάθειρξη 24 ετών, τον συνταξιούχο σε συνολική κάθειρξη 56 ετών, τον Σουχλέρη σε 18ετή κάθειρξη και την Ειρήνη Τσονοπούλου σε κάθειρξη 37 ετών.