Θρυαλλίδα εξελίξεων για τις πολύκροτες υποθέσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων αναμένεται να αποτελέσει η σύλληψη του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου το βράδυ της Δευτέρας. Δικαστικοί κύκλοι κάνουν λόγο για πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς η ανακίνηση της υπόθεσης μπορεί να προκαλέσει κινητικότητα που θα οδηγήσει και σε νέες συλλήψεις.
Το όνομα του κ. Λιακουνάκου έχει εμπλακεί εδώ και καιρό στα εξοπλιστικά προγράμματα, ενώ της σύλληψης, κατόπιν εντάλματος από την ανακρίτρια Βασιλική Μπράτη, είχε προηγηθεί η προκαταρκτική έρευνα από τον επίκουρο εισαγγελέα, Αντώνη Ελευθεριάνο με εντολή από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου.
Οι διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος του Θωμά Λιακουνάκου είναι κακουργηματικού χαρακτήρα για ενεργητική και παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος για την υπόθεση της προμήθειας τεσσάρων ραντάρ από την εταιρεία «Ericsson».
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαστικές Αρχές μετά από πολύμηνες έρευνες κατάφεραν να εντοπίσουν ποσό 1,6 εκατ. ευρώ, το οποίο μέσω υπεράκτιας εταιρίας διοχετεύθηκε σε στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών. Συγκεκριμένα, ο κ. Λιακουνάκος ως εκπρόσωπος της εταιρίας AXON φέρεται να έδωσε «ωφέλιμες πληρωμές» στους νυν κατηγορούμενους για άλλες υποθέσεις εξοπλιστικών, Άκη Τσοχατζόπουλο και το άλλοτε δεξί του χέρι Γιάννη Σμπώκο.
Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2014 πρώην στέλεχος της Ericsson είχε ρίξει φως στην υπόθεση των τεσσάρων ραντάρ, κάνοντας λόγο για «ωφέλιμες πληρωμές» της εταιρίας από τα κεντρικά της στη Σουηδία σε έλληνες κρατικούς αξιωματούχους.
Παράλληλα, πέραν της υπόθεσης ωστόσο των τεσσάρων ραντάρ για την οποία εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης, σε βάρος του Θωμά Λιακουνάκου έχουν ασκηθεί ποινική δίωξη και για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα των αρμάτων μάχης Leopard II. Πέραν τούτου, έχει προταθεί η παραπομπή του γα τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Διαφθοράς υπό την Ελένη Ράικου βρίσκεται και η κύρια προμήθεια των γερμανικών αρμάτων μάχης Leopard.