Πέντε άτομα συνελήφθησαν στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, όπου από την περασμένη Δευτέρα κάτοικοι της περιοχής έχουν αποκλείσει τη χωματερή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Συγκεκριμένα, τη χωματερή επιχείρησαν να προσεγγίσουν δύο απορριμματοφόρα, τα οποία, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθαριότητας του δήμου Αριστοτέλη, Κώστα Κατσαβαβάκη, μετέφεραν απορρίμματα από ξενοδοχειακά συγκροτήματα, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα, εν μέσω τουριστικής περιόδου.

«Στα απορριμματοφόρα δεν επιτράπηκε η είσοδος, ενώ ο διοικητής της αστυνομίας που βρέθηκε στην περιοχή επικοινώνησε με τον εισαγγελέα. Με εντολή του τελευταίου συνελήφθησαν πέντε άτομα που συμμετείχαν στον αποκλεισμό της εισόδου της χωματερής», τόνισε ο αντιδήμαρχος. Οι πέντε συλληφθέντες κρατούνται στο αστυνομικό τμήμα Πολυγύρου και αύριο θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαβαβάκη, ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας, είχε δεσμευτεί για το κλείσιμο των τριών ενεργών και της μίας ανενεργού χωματερής στο Δήμο μέχρι τις 30 Ιουνίου, εφόσον υπήρχε η δέσμευση του δήμου Πολυγύρου για τη μεταφορά των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ που βρίσκεται εντός των ορίων του.

Επειδή, όμως, δεν συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο του Πολυγύρου, η διοίκηση του δήμου Αριστοτέλη ζήτησε, κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων της τουριστικής επιτροπής και των δημοτικών κοινοτήτων, την παράταση της λειτουργίας των χωματερών για δέκα ημέρες έως ότου εκδοθεί η σχετική απόφαση. «Σ’ αυτές τις συνεδριάσεις διαφάνηκε η συμφωνία των κατοίκων, όμως παρ όλα αυτά συνεχίστηκε η κατάληψη της χωματερής της Ιερισσού», σημείωσε ο αντιδήμαρχος και διευκρίνισε ότι αυτήν τη στιγμή δεν γίνεται αποκομιδή των σκουπιδιών.

Την άμεση απελευθέρωση των πέντε συλληφθέντων ζητά, με γραπτή του δήλωση, ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο οποίος τονίζει πως «είναι απαράδεκτο οι άνθρωποι που υπερασπίζονται το συλλογικό συμφέρον και την ποιότητα ζωής να αντιμετωπίζονται ως κοινοί εγκληματίες».

Στη χωματερή της Ιερισσού εξακολουθεί να σιγοκαίει φωτιά, μετά την πυρκαγιά που σημειώθηκε στην περιοχή πριν από περίπου ένα μήνα.