Ζημία ενός εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι υπέστη το ΙΚΑ από απάτη για δήθεν δαπάνες μετακίνησης νεφροπαθών σε υποκατάστημα του Ιδρύματος.
Όπως έγινε γνωστό, κύκλωμα επιτηδείων, με τη συνδρομή υπαλλήλων του Ιδρύματος, απομυζούσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για δήθεν δαπάνες μετακίνησης νεφροπαθών.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η απάτη αποκαλύφθηκε με την αξιοποίηση των δεδομένων του πληροφοριακού συστήματος, σε συνδυασμό με τακτικούς και στοχευμένους ελέγχους.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι στο υποκατάστημα Λιβαδειάς οι δαπάνες για μετακινήσεις νεφροπαθών, τα τελευταία χρόνια, είχαν αυξηθεί παρά πολύ. Στη συνέχεια, αναζητήθηκαν τα παραστατικά των δαπανών και αποκαλύφθηκαν πλαστά έγγραφα και ψευδείς βεβαιώσεις περί του τόπου της θεραπείας και του τόπου κατοικίας, καθώς και υπερκοστολογημένες δαπάνες μετακίνησης.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ενώ πραγματικά διέμεναν στην Αθήνα, δήλωναν ψευδή διεύθυνση κατοικίας στη Λειβαδιά, προκειμένου να χρεωθεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με δαπάνη μετακίνησης, ανάλογη της χιλιομετρικής απόστασης Λιβαδειάς-Αθήνας, με αποτέλεσμα να καταβάλλονται, με τη συνεργασία των εμπλεκομένων, ποσά μέχρι και 5.500 ευρώ μηνιαίως, αντί της νόμιμης χιλιομετρικής αποζημίωσης των 100-150 ευρώ.
Με εντολή της διοίκησης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου και κινήθηκε πειθαρχική διαδικασία κατά των επίορκων υπαλλήλων (παραπομπή στο πειθαρχικό, με το ερώτημα θέσης σε διαθεσιμότητα).
Επίσης, με προσωρινή διαταγή, που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Λιβαδειάς, μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ΙΚΑ, απαγορεύθηκε η μεταβολή της νομικής και της πραγματικής κατάστασης κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας μέχρι ποσού των 2,5 εκατ. ευρώ σε δέκα εμπλεκόμενους (υπαλλήλους -αυτοκινητιστές- νεφροπαθείς) και δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους μέχρι του ίδιου ποσού.