Επαναφορά του περίφημου «ιδιωνύμου», ανάληψη της ευθύνης σωματικού ελέγχου από τις ομάδες και αξιοποίηση από την αστυνομία των κλειστών κυκλωμάτων εποπτείας είναι οι προτάσεις της Σούπερ Λίγκας προς την Πολιτεία για την αντιμετώπιση της βίας. Με ανακοίνωσή του ο συνεταιρισμός τονίζει πως εφόσον ισχύσουν τα ανωτέρω, θα αποδεχτεί αυστηρότερο πλαίσιο ποινών με μηδενισμούς και αφαίρεση βαθμών σε περίπτωση επεισοδίων.
Αναμφισβήτητα, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η πρόταση περί επαναφοράς του «ιδιωνύμου» του νόμου δηλαδή που προβλέπει άμεση φυλάκιση, χωρίς δυνατότητα εξαγοράς και δίχως οι ποινές να έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα για όσους συλλαμβάνονται για πρόκληση επεισοδίων. Ο νόμος είχε ισχύσει την περίοδο 2006-2007, όταν υφυπουργός Αθλητισμού ήταν ο κ. Ορφανός, αλλά καταργήθηκε στη συνέχεια.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
«Η Super League κατέθεσε σήμερα στις συναντήσεις με θεσμικούς φορείς (ΕΠΟ, ΓΓΑ) δέσμη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση του διαχρονικού φαινομένου της αθλητικής βίας:
1. Οι ΠΑΕ να αναλάβουν την ευθύνη της διεξαγωγής σωματικού ελέγχου στις εισόδους των γηπέδων από το ιδιωτικό προσωπικό ασφαλείας, με την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, σε εναρμόνιση με τους κανονισμούς της UEFA.
2. Να αξιοποιηθεί ουσιαστικά από την ΕΛ.ΑΣ. το εγκατεστημένο σύστημα εποπτείας αθλητικών εγκαταστάσεων (κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης CCTV), καθώς και όλο το οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο αγώνα, δημοσιευμένες φωτογραφίες), για συλλήψεις όσων συμμετέχουν σε επεισόδια.
3. Να επανέλθει το ιδιώνυμο για όσους συλλαμβάνονται και καταδικάζονται για συμμετοχή σε επεισόδια σε γήπεδα.
Με δεδομένη την εφαρμογή των ανωτέρω προτάσεων, όπως γίνεται σε διοργανώσεις της UEFA και πρωταθλημάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η Super League προτείνει και αποδέχεται ένα αυστηρό πλαίσιο ποινών, που θα συμπεριλαμβάνει ακόμα και μηδενισμό ή και αφαίρεση βαθμών σε περιπτώσεις επεισοδίων.
Λόγω του ότι το πρόβλημα της βίας, όπως έχει δείξει η εμπειρία, δε λύνεται αποσπασματικά και μόνο με την αυστηροποίηση του πειθαρχικού κώδικα και την επιβολή χρηματικών ποινών στις ΠΑΕ, όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Πολιτείας, της ΕΛ.ΑΣ. της Δικαιοσύνης και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, οφείλουν να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που αναλογεί στον καθένα, ώστε να υλοποιηθούν οι προτάσεις αυτές.
Πάγια θέση της διοργανώτριας Αρχής παραμένει η συνολική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στις αθλητικές εγκαταστάσεις, η οποία προϋποθέτει τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων».
Πηγή: sport-fm.gr