Τα Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων(ΚΑΠΗ) του δήμου Περιστερίου παρέχουν υπηρεσίες σε ηλικιωμένα άτομα για την πρόληψη βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων τους, ώστε να παραμείνουν ενεργά μέλη του κοινωνικού συνόλου.

Επίσης, συνεργάζονται με ειδικούς φορείς για την επίλυση των προβλημάτων και των αναγκών των μελών τους καθώς και διεξάγουν έρευνες για όλα τα θέματα εκείνα που αφορούν την γ’ ηλικία. Τα Κ.Α.Π.Η. είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Το κάθε ένα διοικείται από 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Μέλη εγγράφονται άτομα από 60 ετών και άνω, άνδρες και γυναίκες που κατοικούν στην περιοχή που λειτουργεί το Κέντρο, χωρίς διάκριση οικονομικών δυνατοτήτων. Μπορούν να γραφτούν και νεώτερα άτομα, όταν κρίνεται σκόπιμο από την Κοινωνική Υπηρεσία. Τα μέλη κατά την εγγραφή τους πληρώνουν συμβολική συνδρομή. Η εγγραφή ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Το Ιατρείο του ΚΑΠΗ λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα. Εξυπηρετεί όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και δίνεται η δυνατότητα στα μέλη να κάνουν καρδιολογική εξέταση και τεστ σακχάρου. Ο Επισκέπτης Υγείας εφαρμόζει προγράμματα προληπτικής ιατρικής, ομιλίες, επισκέψεις κατ’οίκον, πληροφορίες για σωστή διατροφή και για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, μέτρησης πίεσης και παραπομπής σε κατάλληλες ειδικότητες ιατρών.

Καθημερινά λειτουργεί το φυσικοθεραπευτήριο του ΚΑΠΗ προσφέροντας θεραπεία σε νευρολογικά και ορθοπεδικά περιστατικά. Τα μέλη που κάνουν φυσικοθεραπεία έχουν προσκομίσει χαρτί ιατρού στον φυσικοθεραπευτή τους.

Στα ΚΑΠΗ λειτουργούν οι πιο κάτω ομάδες σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Λειτουργό:

Ομάδα θεάτρου και ομάδα χορωδίας.

Ομάδα παραδοσιακού χορού.

Ομάδα πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδρομών.

Ομάδα εφημερίδας Κέντρου.

Ομάδα χειροτενίας.

Ομάδα αλληλοβοήθειας (επισκέψεις σε σπίτια άλλων μελών που έχουν πρόβλημα).