Πριν καλά καλά γιορτάσουν τα πρώτα τους γενέθλια, οι ομάδες ΔΙΑΣ έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, θύματα κι αυτές της οικονομικής κρίσης αλλά και των εσωτερικών ανταγωνισμών για τις «δάφνες» της δεδομένης επιτυχίας τους στην καταπολέμηση της καθημερινής εγκληματικότητας που μαστίζει το μέσο πολίτη.
Το προσωπικό μειώνεται συνεχώς, σε σημείο που πλέον δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον αρχικό σχεδιασμό δράσης των ομάδων αυτών, ενώ αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και με την υλικοτεχνική υποδομή που θα έπρεπε να είχε διατεθεί στο προσωπικό τους.
Είναι χαρακτηριστικές οι μαρτυρίες αστυνομικών που υπηρετούν στις ομάδες ΔΙΑΣ, οι οποίοι λένε ότι θα έφευγαν από την υπηρεσία αυτή αν δεν την είχαν αγαπήσει και δεν θρηνούσαν ακόμη συναδέλφους τους, θύματα των σκληρών κακοποιών που αντιμετωπίζουν καθημερινά.
Από τον Απρίλιο του 2010, όπως αναφέρει η Real News, οπότε και ξεκίνησε ουσιαστικά η λειτουργία των ομάδων αυτών, το προσωπικό μειώθηκε περίπου στο 40%, δηλαδή από 2.136 αστυνομικοί που εντάχθηκαν στις ομάδες ΔΙΑΣ της Αττικής, σήμερα περιπολούν μόλις 1.300, οι οποίοι, βέβαια, δεν είναι δυνατό να καλύψουν τις περιοχές ευθύνης τους σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό δράσης τους.
Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους 600 ειδικούς φρουρούς που προσελήφθησαν επί υπουργίας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με σκοπό να καλύψουν τις ανάγκες της συγκεκριμένης υπηρεσίας, μόνο οι 50 θα ενταχθούν σε αυτή, ενώ οι υπόλοιποι θα τοποθετηθούν στα αστυνομικά τμήματα.
Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και σε επίπεδο αξιωματικών, με αποτέλεσμα αρχιφύλακες να τοποθετούνται επικεφαλής 100 και πλέον ανδρών σε κάποιους τομείς της Αττικής. Οξύτατα προβλήματα, όμως, αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ και με τον εξοπλισμό τους.
Χαρακτηριστικά, ακόμη μέχρι σήμερα δεν τους έχουν δοθεί αδιάβροχα και κατάλληλες μπότες, με αποτέλεσμα να έχουν ουσιαστικά περάσει τον χειμώνα πάνω στις μοτοσυκλέτες τους χωρίς την απαραίτητη προστασία.
Παράλληλα, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί της υπηρεσίας αυτής, σιγά σιγά εκφυλίζεται και ο ρόλος τους για την πρόληψη και την καταστολή των ιδιαίτερα σοβαρών και επικίνδυνων εγκληματικών πράξεων, αφού το τελευταίο διάστημα, πέρα από τα προβλήματα στελέχωσης, οι ομάδες ΔΙΑΣ χρησιμοποιούνται για συνοδείες ποδοσφαιρικών ομάδων και φιλάθλων στα γήπεδα, αλλά και για ελέγχους σε περιπτώσεις συναγερμών, αποσπώντας τους έτσι από τον βασικό τους ρόλο.
Από τον Απρίλιο 2010 μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, η ομάδα ΔΙΑΣ πραγματοποίησε 820.150 ελέγχους οχημάτων και ατόμων, 35.000 προσαγωγές υπόπτων και έκανε 1.500 συλλήψεις για ληστείες και κλοπές.
Φυσικά, «μετράει» και τον τραγικό χαμό των δύο δολοφονημένων παλικαριών στη συμπλοκή του Ρέντη…