Δεν υπήρξε κανένα θέμα συζήτησης με την Τρόικα για μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων, δήλωσε η Γενική Γραμματέας Απασχόλησης, Αθηνά Δρέττα, στο ραδιοσταθμό «ΒΗΜΑ 99,5».

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση του υπουργείου να περικοπούν οι συντάξεις και συμπλήρωσε ότι «έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα στις επικουρικές, που πρέπει να βρούμε διάφορους τρόπους να το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχουν ταμεία, τα περισσότερα, που έχουν πάρα πολύ μεγάλα ελλείμματα, καταγεγραμμένα και ταμειακά και αναλογιστικά. Πρέπει, λοιπόν, να δούμε, τί μέτρα θα πάρουμε εν προκειμένω, (ώστε) αυτά τα ταμεία να εξακολουθήσουν να δίνουν επικουρική σύνταξη και στο μέλλον. Και όταν λέω μέλλον δεν εννοώ μετά από 60 χρόνια, σας μιλώ για μετά από 5 – 6 – 7 χρόνια …».

Η κ. Δρέττα ανέφερε ότι για τα πλεονασματικά ταμεία δεν υπάρχει ζήτημα, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα να περικοπούν συντάξεις στα ταμεία που εμφανίζουν πλεονάσματα. Υπάρχει ένα θέμα ενιαίου τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, όπου, όμως, εκεί θα σταθμιστεί με ένα μαθηματικό τύπο, το αν υπάρχουν αποθέματα προκειμένου να χρηματοδοτούν αυτές τις συντάξεις για τουλάχιστον 30 ή 40 χρόνια. Ένα πλεονασματικό ταμείο δεν έχουμε λόγο να περικόψουμε την σύνταξη του, ούτε έχει τεθεί ποτέ τέτοιο ζήτημα».

Σε ό,τι αφορά στα ζημιογόνα ταμεία η κ. Δρέττα σημείωσε πως «οι προθέσεις μας είναι να τα σώσουμε, δηλαδή να εξακολουθούν να παρέχουν συντάξεις και στο μέλλον. Δεν μπορώ να σας πω ότι έχουμε αποφασίσει να περικόψουμε 30%, όταν δεν έχουμε αποφασίσει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν και ό,τι είναι πιο λογικό και ό,τι είναι πιο δίκαιο, προκειμένου να διασωθούν και τα ταμεία επικουρικών συντάξεων».