Ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται στη χώρα μας από τις αρχές του 2010, φαίνεται πως κερδίζει σιγά σιγά την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αστυνομία, από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, οι αστυνομικοί της γειτονιάς έχουν διαχειριστεί συνολικά 74.639 υποθέσεις, που αφορούν σε αστυνομικά, αλλά και ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος ζητήματα.

Σε όλη τη χώρα, 222 αστυνομικοί εργάζονται σε αυτό το θεσμό, σε 46 συνολικά αστυνομικά τμήματα. Οι 118 δρουν στην Αττική, οι 28 στη Θεσσαλονίκη και 76 σε Ηράκλειο Κρήτης, Κόρινθο, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Ξάνθη, Καβάλα, Βέροια, Λάρισα, Βόλο, Ν. Ιωνία Μαγνησίας, Χαλκίδα, Λαμία, Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα, Πάτρα, Αγρίνιο, Ρόδο και Ερμουπόλη.

Ενδεικτικά, έχουν κάνει 1.674 επεμβάσεις σε περιπτώσεις αυτοφώρων αδικημάτων, όπως ληστείες, κλοπές, φθορές, ναρκωτικά, ενώ κατέθεσαν 415 μηνύσεις για αδικήματα σχετικά με τη λειτουργία καταστημάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινή ησυχία – ηχορύπανση, την οδική ασφάλεια κ.λπ.

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις σύλληψης δραστών για εμπορία ανθρώπων στη Φθιώτιδα, για κλοπή και κατοχή ναρκωτικών στην Κέρκυρα, για σοβαρό επεισόδιο στο νοσοκομείο του Αγρινίου, άμεσης επέμβασης και αποτροπής κλοπής σε οικία στην Κορινθία. Επίσης, η αξιοποίηση στοιχείων που συνέλλεξαν οδήγησε σε εξιχνίαση υπόθεσης ναρκωτικών στη Θεσσαλονίκη, στη σύλληψη δράστη σεξουαλικής παρενόχλησης στην Κέρκυρα, στη σύλληψη δράστη για εισαγωγή ναρκωτικών ουσιών στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Ρόδου. Επιπλέον, παρείχαν στοιχεία και ενημέρωση στις αρμόδιες Υπηρεσίες, σε διάφορες περιοχές, σχετικά με αδικήματα όπως: διακίνηση ναρκωτικών, κυκλώματα εκμετάλλευσης γυναικών, διακίνηση κλεψίτυπων δίσκων, πρόκληση φθορών σε σχολεία κ.α..

Συνολικά, κατέγραψαν 179 προβλήματα που αποτελούν εστίες δημιουργίας εγκληματικών και παραβατικών συμπεριφορών, 651 περιπτώσεις που υποβαθμίζουν τη γειτονιά (εγκαταλειμμένα κτίρια και οχήματα, οδική ασφάλεια, ελλιπής φωτισμός κλπ.) καθώς και 65 ζητήματα που αφορούν σε σχολικές μονάδες. Τα προβλήματα αυτά προωθήθηκαν προς επίλυση σε υπηρεσίες της αστυνομίας και σε συναρμόδιους φορείς.

Οι αστυνομικοί της γειτονιάς επισκέφθηκαν 911 σπίτια ή άλλους χώρους, όπου καταγράφηκαν εγκληματικές ενέργειες, προκειμένου να συνδράμουν ή να υποστηρίξουν ηθικά και ψυχολογικά τους πολίτες που θύματα. Πραγματοποίησαν 14.496 επισκέψεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα υγείας, για διοικητικές πράξεις και για άλλα ζητήματα αστυνομικού και ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Χαρακτηριστικά, αστυνομικοί της γειτονιάς βρήκαν και παρέδωσαν άμεσα στην μητέρα της, ανήλικη δύο ετών, που είχε χαθεί στην Κέρκυρα, εντόπισαν περιφερόμενες ηλικιωμένες γυναίκες με άνοια, και τις παρέδωσαν σε κέντρο μέριμνας ηλικιωμένων ή στους οικείους τους στην Ημαθία και παρείχαν βοήθεια και συμπαράσταση σε κατοίκους που λόγω έντονης βροχόπτωσης κινδύνευαν να πλημμυρίσουν οι οικίες τους στα Γιάννενα.